Hnojivo na cibuľu

HMYZÍ TRUS ako HNOJIVO NA CIBUĽU

Cibuľa

Obsah

Cibuľa

Cibuľa štipľavá, chutná, živinami nabitá zelenina s nezameniteľnou vôňou a chuťou. Používaná nielen v teplej i studenej kuchyni, ale aj ako obľúbený liečivý prostriedok.

Cibuľa

Cibuľa

Cibuľa alebo cibuľa kuchynská či odborne cesnak cibuľový (latinsky Allium cepa) je dvojročná rastlina z čeľade cesnakovitých (Allium). Má priamu stonku, vysokú 30 až 50 cm. Listy sú čiarkovité, zahrotené a kratšie ako stonka. V prvom roku vytvára cibuľu ako zásobný orgán, v nasledujúcich rokoch kvety a semeno. Zelenenkasté kvety sa vyvíjajú v bohatom okolíku  do guľovitého tvaru. Pri niektorých odrodách rastú na stopkách kvetov aj pacibuľky. Plody cibule sú guľaté lobolky. Cibuľa a jej odrody kvitnú zväčša v druhom, niektoré až v treťom roku po vysiatí. Existuje viacero druhov cibule, ktoré sa odlišujú farbou, tvarom, textúrou a v neposlednom rade tiež chuťou. 

Je jednou zo základných zelenín, ktorá je známa a bohato používaná v súčasnosti, ale takisto aj v dávnej či menej dávnej minulosti. Pochádza pravdepodobne z Prednej Ázie. V oblasti severozápadnej Indie, Afganistanu a Uzbekistanu ju začali pestovať už asi v 3. tisícročí pred n. l., takže je známa a pestovaná už viac ako 5000 rokov. Vo všetkých krajinách, kde sa v staroveku používala medicína, bola cibuľa obľúbeným liečivým prostriedkom: v Číne, Indii i na Blízkom východe. Do Európy sa pravdepodobne dostala vďaka Rimanom.

Cibuľa je jednou z najnevyhnutnejších a najchutnejších ingrediencií, s ktorými môžeme variť, dusiť, piecť, grilovať, vyprážať, zavárať či sušiť. Používa sa celá či polená, krájaná na drobné či väčšie kúsky alebo pásiky či štvtinky. Používa sa surová v šalátoch či ako príloha, do polievok, hlavných jedál, chleba, pečiva či v dezertoch, ale aj ako korenina.  Cibuľa je známa tým, že ponúka celý rad zdravotných výhod – môže posilniť imunitný systém, regulovať hladinu cukru v krvi a dokonca udržať cholesterol pod kontrolou. Podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, tráviace pochody a stráviteľnosť potravy. Ovplyvňuje tiež črevnú mikroflóru a podporuje chuť do jedla. 

Cibuľa

Odrody cibule

  • Žltá cibuľa –  delí sa na jarné a jesenné odrody. Jednou z jej predností je vyrovnaná trpko sladká chuť, ktorá varením stráca na intenzite. Zvyčajne dosahuje veľkosť päste. Šupka je pomerne tvrdá a jednotlivé vrstvy sú šťavnaté, mäsité. Čím je mladšia, tým je pikantnejšia.
  • Červená cibuľa –  je  typickej purpurovočervenej farby vyniká aj väčším množstvom účinných látok ako jej príbuzné, preto sa odporúča jej konzumácia v surovom stave a najmä do šalátov a ako obloha. Varením prichádza o lákavé sfarbenie.  Príliš intenzívna chuť sa dá odstrániť aj tým, že pred podávaním ju namočíme do vody.
  • Biela cibuľa – je zvyčajne ostrejšia ako žltá, a pravdepodobne preto je rozšírená najmä v Mexiku a mexických receptoch. V štátoch Južnej Ameriky tvorí základ takmer každého jedla a svojou chuťou. Jednotlivé vrstvy cibule sú jemnejšie a tenšie, ako u ostatných druhov a často sa podáva mletá, najmä ako súčasť surovej salsy a čatní.
  • Šalotka – má vyšší obsah cukru a hodí sa predovšetkým na priamu konzumáciu, no používa sa  aj v bežnom varení. Je to vlastne poddruh cibule, ktorý po odstránení vrchnej šupky tvorí niekoľko menších cibuliek. Vo svetovej kuchyni sa využívajú francúzske šalotky označované ako  najchutnejšie sú ružové, málo pikantné a veľmi voňavé. Holandské sú najbežnejšie, hodia sa najmä do omáčok. Thajský typ je intenzívne štipľavý a tvorí súčasť koreniacich zmesí.
  • Perlovka – tvorí prechod medzi cibuľou a pórom. Nie je síce vhodná na dlhšie skladovanie, ale nemusí sa lúpať, a preto si zachováva maximum živín. Naložená v sladkokyslom náleve je považovaná  za lahôdku.
  • Jarná cibuľka – nazývaná tiež lahôdková cibuľka nie je samostatným druhom cibule. Dá savypestovať z akéhokoľvek druhu cibule, pričom rozhodujúcim je čas zberu –ideálne do ôsmich týždňov od výsevu. Jarná cibuľka má jemnú chuť a je vhodná na varenie, či do šalátov, na chlieb alebo ako súčasť oblohy jedál. Jarnú cibuľku však nie je vhodné dlho skladovať, je potrebné ju čo najskôr po zbere spracovať.
Žltá cibuľa
Červená cibuľa
Biela cibuľa
Šalotka cibuľa
Perlovka cibuľa
Jarná cibuľka

Cibuľa a jej pestovanie

Sadenie cibule: Cibuľa obľubuje slnko a pôdu, ktorá sa dobre zohrieva. Najlepšie sa jej darí na ľahších piesčitohlinitých pôdach, dostatočne zásobených živinami a dostatočne vlhkých.  V takýchto podmienkach vypestovaná cibuľa poteší jemnou a sladkavou chuťou. Príliš ťažké ílovité pôdy sú pre pestovanie cibule nevhodné, pretože v nich bude cibuľa  horšie vyzrievať.

Cibuľa sa v našich klimatických podmienkach  pestuje ako zelenina zo semena, alebo zo sadzačky, mladej cibuľky. Pestovanie zo semena zaručí pri správnom skladovaní cibule dlhšiu trvanlivosť a pri pestovaní väčšiu odolnosť voči vybehnutiu cibule do kvetu.

Pestovanie cibule

Kedy sadiť cibuľu

Semená cibule sa vysievajú na jar, koncom marca až začiatkom apríla, do riadkov vzdialených od seba 20 cm a do hĺbky 1 – 1,5 cm. Neskôr rastliny pretrháme na vzdialenosť 7 cm. V prvom roku sa zo semien vyvinú rastliny s malými cibuľkami. Po zaschnutí vňate – približne koncom augusta – sa cibuľky vyberú z pôdy, zbavia zvyškov stonky a nechajú usušiť. Tak získame cibuľu sadzačku.

Kedy sadiť cibuľu

V teplejších oblastiach je možné cibuľu (sadzačku) sadiť už koncom augusta. Ide o tzv. jesennú výsadbu. Vzhľadom na slabé mrazy by mala rastlina prezimovať a na jar začať čím skôr rásť. V tomto prípade začína dozrievaťv máji ako jarná cibuľka a do celkovej zrelosti prichádza v júli

Oveľa častejšie sa cibuľa sadí na jar. Možno tak spraviť už koncom februára, pokiaľ to situácia v záhrade dovolí. Sadíme do riadkov 15 – 20 cm vzdialených od seba a do hĺbka by sa mala pohybovať od 1 – 2 cm. Po vzídení cibule ju pretrháme na vzdialenosť 5 – 7 cm. V priebehu vegetácie udržiavame v nezaburinenom stave a podľa potreby zavlažujeme. 

Hnojenie cibule

Pestovanie cibule, či už na jar alebo na jeseň, sa začína dobre odvodnenou, kyprou a úrodnou pôdou. Zhutnená, kamenistá alebo ílovitá pôda neprospieva rastu cibule. Preto pri ťažkej a ílovitej pôde pridajte do nej vyzretý kompost. Zlepší ako výživnosť, tak i štruktúru pôdy. Nikdy však na hnojenie cibule nepoužívajte čerstvý hnoj a chlorid draselný, došlo by spáleniu cibule. 

Pri výsadbe cibule či už zo semienka alebo sadzačky zapracujte do pôdy hnojivo na cibuľu. My odporúčame Hnojík, ktorý je hmyzím trusom, organickým, vyváženým hnojivom, vhodným v každej fáze rastu, s repelentným účinkom na škodcov. V dodávaní živín s za pomoci hnojiva na cibuľu  pokračujte aj nasledujúcich týždňoch, aby ste získali výživnú a bohatú úrodu cibule.

Keď sa cibule začnú vyvíjať, zamulčujte ich tenkou 0,5 cm vrstvou slamy (na jeseň sa hodí aj rozdrvené lístie). Mulčovanie pomôže udržať vlhkosť, potlačiť burinu a umožní cirkuláciu vzduchu. Vznikajúce cibule nezakrývajte. Vo všeobecnosti platí, že ak sa použije mulč, rastliny cibule potrebujú menšiu zálievku. Stačí približne 2 cm vody na štvorcový meter týždenne, vrátane dažďovej vody.  Ak chcete, aby cibuľa bola sladšia, zalievajte viac. Ako zálievku je vhodné použiť výluh z Hnojíka,  vďaka čomu cibuli dodáte ako vodu, tak i živiny. Pravidelná zálievka a hnojenie pomôžu predísť stavu, keď stresovaná rastlina urýchli vývoj kvetov.

Hnojenie cibule ukončite, keď cibuľa vytlačí pôdu a začne sa vytvárať cibuľa.

Kedy sa zbiera cibuľa

Kedy sa zbiera cibuľa? To je otázky, ktorú si mnohí kladú. Cibuľu zbierame v čase, keď vňať zožltne a stonka začína klesať k zemi. Vytrhané rastliny necháme dosušiť. Vňať je potrebné odrezať aspoň 4 cm nad špičkou cibule. Odstránime aj korienky (asi na 0,5 cm) a poukladáme cibuľu napr. do nízkej prepravky.  Cibuľa sa skladuje vo vzdušnej, suchej, ideálne tmavej miestnosti, chránenej pred mrazom. Ak jej nedoprajeme vhodné podmienky na skladovanie, začne hniť.

Druhý spôsob skladovania cibule pôsobí aj dekoračne. Jednotlivé hlávky cibule zapletieme do vrkoča a zavesíme na stenu

Pestovanie cibule
Kedy zbierať jarnú cibuľu
Kedy zbierať cibuľu
Sušenie cibule po vybratí
Kedy zbierať cibuľu
Sušenie cibule
Uskladnenie cibule
Uskladnenie cibule - vrkoč
Uskladnenie cibule - vrkoče
Sušená cibuľa a cesnak
Nakladaná cibuľa perlovka
Nakladané hríby s cibuľou

Choroby a škodcovia

– OCHORENIA CIBULE:

  • Pleseň cibuľová (Peronospora destructor)
  • Botrytída listov (Botrytis squamosa)
  • Biela skleróciová hniloba (Sclerotium cepivorum Berk.)
  • Sivá krčková hniloba (Botritis allii)
  • Alternariová škvrnitosť a hniloba (Alternaria porri)
  • Mokrá hniloba cibule (Ervinia carotovora)
  • Fuzariová hniloba cibule (Fusarium oxysporum)
  • Fytoftórová škvrnitosť (Phytophthora porri)
  • z vírusových chorôb – žltá prúžkovitosť cibule (Onion yellow dwarf virus, OYD)

– ŽIVOČÍŠNY ŠKODCOVIA: 

  • Mínerka pórová (Napomyza gymnostoma Loew)
  • Kvetárka cibuľová (Delia antiqua Meig.)
  • Háďatko zhubné (Ditylenchus dipsaci Kühn.)
  • Krytonos cibuľový (Ceutorrhynchus saturalis Fabr.)
  • Molička cesnaková (Acrolepia assectella Zell.)
České organické hnojivo hmyzí trus Hnojik.sk

V prípade výskytu niektorého vyššie uvedeného škodcov,  je možné aplikovať Hnojík, hnojivo na cibuľu,  ako na výživu a podporu imunity rastlín (aj v boji proti ochoreniam), tak aj vďaka jeho repelentným vlastnostiam na boj proti škodcom. Návod ako aplikovať Hnojík  pri napadnutých rastlinách nájdete tu: Hnojenie organickým hnojivom.

Hnojivo na cibuľoviny Hnojík
Hnojenie Vianočného kaktusu- Hnojík v odmerke

FB skupinka o pestovaní s HNOJÍKom

Máme radi HNOJÍK

FB skupinka Máme radi Hnojík

Zaujímavosti

Vedeli ste, že…

Cibuľa

   … cibuľový čaj z nahrubo nakrájanej, opečenej cibule zaliatej horúcou vodou a s pridaním medu, je posilňujúci na imunitu.

   …  namiesto zápražky z múky je možné použiť rozmixovanú cibuľu. 

    … cibuľa po 12-tich hodinách od rozrezania je vraj toxická.

   … cibuľa nie je vhodná na kŕmenie pre psa či mačku

   … tzv. cibuľový sirup z nakrájanej cibule premiešanej s medom je účinný proti bolesti hrdla a kašľu.

   … potretie cibuľou pomáha po bodnutí hmyzom.

   … cibuľa obsahuje vitamíny A, B – komplex, C i D.

   … ak Vám prekáža chuť cibule, pokvapkanie šťavou z citróna zjemní jej chuť.

… v súčasnosti je medzi mladými hitom vyprážané cibuľové krúžky.

Vyprážané cibuľové krúžky
Grilovaná cibuľa s paprikou
Cibuľa nakrájaná
Pizza s cibuľou
Grilovaná cibuľa

Koľko stojí hnojenie s 20L balením za 42 €

Plodová zelenina

Dávka = 15 ml

Za rok = 6x

Celkom ročne = 90 ml

Cena za rok = 0,189

Koreňová zelenina

Dávka = 5 ml

Za rok = 4x

Celkom ročne = 20 ml

Cena za rok = 0,042 €

Izbová rastlina

Dávka = 5 ml

Za rok = 6x

Celkom ročne = 30 ml

Cena za rok = 0,063 €

Menší krík / stromček

Dávka = 30ml

Za rok = 8x

Celkom ročne = 240 ml

Cena za rok = 0,50 €

Väčší krík / strom

Dávka = 50 ml

Za rok = 8x

Celkom ročne = 400 ml

Cena za rok = 0,84 €

Trávnik 120 m2

Dávka = 4 L

Za rok = 4x

Celkom ročne = 16 L

Cena za rok = 33,60 €

Výživa rastlín a hnojenie

Ako hnojiť na záhrade

Nákup v eshope