Baklažán
Obsah
Čo je baklažán alebo ľuľok
(Solanum melongena)
Baklažán alebo ľuľok vajcoplodý patrí do čeľade ľuľkovité , ako napríklad zemiaky alebo paradajky. Jedná sa o jednoročnú rastlinu, ktorá môže dorásť až 1 metra výšky, upúta vás purpurovými kvetmi , z ktorých sa potom vyvinú temne fialové plody.
Baklažán obsahuje vitamíny A, C a B, stopové prvky železo, mangán, horčík, draslík a vápnik.
Baklažán sa tiež pestoval ako liečivá rastlina , plody dokážu čistiť krv, podporujú činnosť pečene a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.
Baklažán sa nesmie konzumovať surový, pretože obsahuje jedovatý solanín.
História baklažánu
Baklažán pochádza pôvodne z východnej Indie , postupom rôznych kolonizačných výprav sa dostal do Európy , najmä južnej, kde sa mu darí aj vo voľnej pôde. Časom sa začal pestovať aj v príhodných oblastiach Ameriky.
U nás sa baklažán darí pestovať v skleníkoch alebo pareniskách , vo voľnej pôde len tam, kde je naozaj teplo – Polabí, južná Morava, pretože baklažán má dlhú vegetačnú dobu a veľké požiadavky na teplo (vyššie ako paradajky a papriky).
Baklažán pestovanie
Do pestovania baklažánu sa pustite len vtedy, ak bývate v teplejšej oblasti, alebo máte skleník či parenisko . Môžete si ho potom skúsiť vypestovať aj zo semien. Semená vysievajte do malých kvetináčikov či misiek už počas februára, baklažán má dlhú dobu klíčenia a celkovo dlhú vegetačnú dobu, tak aby ste sa dočkali plodov. Semená musia mať dostatočnú vlahu a teplotu okolo 18 ° C, vyklíčené rastlinky aj dostatok svetla.
Rastlinky baklažánu vysádzajte do skleníka počas apríla, do voľnej pôdy až po polovici mája, najlepšie k južnej stene . Je potrebné dodržať spôn 50×50 cm, aby mali dosť priestoru. Rastlinky dôkladne zalejte, raz za 14 dní prihnojujte (viď ďalej) a zaistite, aby mali dostatočné teplo – v chladných dňoch je potrebné dodatočne prikryť aj skleník alebo parenisko.
Ako rastlinka rastie, potrebuje v skleníku aj vo voľnej pôde oporu (rovnako ako paradajky), aj keď nerastie tak bujne.
Baklažán je treba zrezať : Akonáhle si vyrazia postranné výhony v júli, odrežte vrchnú časť hlavného výhonu a aj tie postranné skráťte za každým druhým nasadeným plodom – len tak budete mať šancu, že rastlinka plody vyživí a plody dozrejú. Všetky ďalšie výhony postupne vylamujte. Hlavný výhon aj postranné výhony vyväzujte k opore.
Baklažán zberajte na jeseň pred začiatkom prvých mrazíkov, odrezávajte ich aj so stopkou a zozbierané plody nechajte aspoň týždeň odležať.
Baklažán hnojenie
Baklažán je náročný na živiny, a tak potrebuje humóznu pôdu. Napriek tomu je lepšie baklažán prihnojovať, a to hnojivom, ktoré bude obsahovať dusík na rast zelených častí rastliny a draslík a fosfor na násadu kvetov a plodov. Oboje dokonale spĺňa organické a prírodné hnojivo Hnojík. Zapracovávame do pôdy ku korienkom okolo rastlín raz týždenne do konca mája a potom 1x za 14 dní po celú vegetačnú dobu. Výbornou alternatívou sú aj sliepočince , ak ich máte k dispozícii, pretože obsahujú práve spomínaný fosfor.
Baklažán recepty
- Pečený baklažán je pochúťka. Budete potrebovať: 1 väčší baklažán, 3 paradajky, 1 papriku, 1 cibuľku, 2 strúčiky cesnaku, 1 hrnček kuskusu, syr feta, soľ, korenie, olivový olej a čerstvú bazalku na ozdobu. Baklažán umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne na pol, vydlabeme dužinu, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 15 minút asi na 190 °C. Medzitým si zalejeme horúcou vodou kuskus, aby napučal. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky a vnútro baklažánu. Pripravenou zmesou naplníme predpečené baklažány, poukladáme na kocky nakrájanú fetou a dáme zapiecť na ďalších 15 minút na 180 °C. Podávame ozdobené bazalkou.
- Grilovaný baklažán – obľúbený je aj grilovaný baklažán. Grilujeme na grile rovnako ako cukety, papriky a pod. Len nezabudneme baklažán nakrájať na kolieska, posoliť a nechať vypotiť. Pred grilovaním ich môžeme potrieť olivovým olejom a po ugrilovaní naopak cesnakom.
- Vyprážaný baklažán – Z talianskej kuchyne k nám prišiel tento recept. Budete potrebovať: 800 g baklažánov, 4 strúčiky cesnaku, soľ, olej a petržlenovú vňať. Nelúpané baklažány nakrájame na asi 1cm veľké kocky. Osolíme, dáme do misy a necháme stáť. Potom scedíme, osušíme a opekáme na oleji asi 15 minút, až zmäknú. Pred dohotovením pridáme rozotrený cesnak, podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001
- Vlachová, Libuša: Talianske pokrmy na českom stole, Svoboda, Praha 1994
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.toprecepty.cz