Chilli papričky

Obsah

Chilli papričky - ako sa líši od paprík

(Capsicum)

Chilli papričky sa od bežných paprík, tzv. kapií, líšia hlavne pálivosťou . Chilli papričky môžu byť vyšľachtené z rôznych krovitých paprík , rastúcich pôvodne v Ázii (India, Čína, Japonsko, Vietnam), Afrike i Južnej Amerike.

Za svoju pálivosť vďačí látke kapsaicín (iste poznáte zahrievacie kapsaicínové náplasti, keď vás bolia kĺby a pod.).

Okrem toho papričky obsahujú aj vitamíny B, C a karotén, ďalej potom pomáhajú tráveniu (v malom množstve) a sú aj afrodiziakom .

Papričky tiež pomáhajú zrýchľovať metabolizmus a pomáhajú pri redukčných diétach. Nemali by ste ich však jesť, ak máte problémy so žlčníkom.

A posledná výhoda: chilli papričky podporujú imunitný systém a pomáhajú bojovať s rakovinou.

Zaujímavosti

Chilli papričky môžete pestovať v záhrade aj v nádobách a použiť ich ako okrasné rastliny. Nielen plody, ale aj kvety niektorých kultivarov sú veľmi dekoratívne.

História pestovania chilli papričiek

Red chilli pepper plant

Pôvod papričiek nájdeme v Južnej Amerike , kde ich pestovali Indiáni, a to už v 6. roku. storočia pred naším letopočtom.

Po kolumbovských výpravách sa papričky rýchlo rozšírili po celom svete – najprv teda do Indie , kde sa stali výbornou náhradou za drahé korenie.

Potom sa cez výpravy Osmanskej ríše dostali do Maďarska , kde vznikla nám známa mletá paprika – ale pozor: existuje ako pálivá, tak sladká.

Dnes je pestovanie chilli papričiek rozšírené prakticky po celom svete a neustále sa objavujú nové kultivary. Niektorí šľachtitelia sa tiež snažia vypestovať papričku s čo najpálivejšou chuťou.

Chilli papričky druhy

Chilli papričky sa delia na niekoľko druhov, v ktorých boli potom vyšľachtené ďalšie kultivary. Jednoduché delenie vám tu predvedieme:

Paprika čínska – hoci sa volá čínska, pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, patrí k najpálivejším, medzi kultivarmi nájdete napríklad: 7-Pot chilli, Fatalii, Datil, Carolina Raeper…

Paprika siata – pochádza zo Severnej a Južnej Ameriky, patria sem pálivé aj nepálivé druhy, plody majú zelenú, žltú alebo červenú farbu.

Paprika krovitá – jej domovom je Južná a Stredná Amerika, rastie v tropických a subtropických oblastiach, kultivary sú napr. Tabasco (z nej sa vyrába rovnomenná omáčka) a Malagueta.

Paprika chlpatá – pôvodom je v Strednej a Južnej Amerike, máva veľké fialové kvety a okrúhle červené plody. Farba sa môže líšiť podľa kultivaru, napr. Canario má žlté plody.

Paprika krídlatá – pochádza z Južnej Ameriky, má zelené plody zaujímavého tvaru (ako zvonček), kultivar Lemon Drop má plody žlté.

Najpálivejšia chilli paprička

Pálivosť chilli papričiek sa posudzuje podľa špeciálnej stupnice. Prvenstvo podľa tejto stupnice si drží už mnoho rokov Carolina Raeper, ktorá má 2 200 000 jednotiek na stupnici SHU (Schoviellova stupnica).

Chilli papričky pestovanie

Chilli papričky sa dajú pestovať aj v našich podmienkach, obvykle ako jednoročné, ale ak by sa vám podarilo ich dobre zazimovať, môžete ich pestovať ako viacročné – napokon v Amerike rastú v prírode ako trvalky.

Papričky vyžadujú obzvlášť veľa svetla a tepla . Úplne vonku by sa dali pestovať jedine v teplých oblastiach – Polabí, južná Morava. Inak odporúčame skôr skleník.

Hnojivo na chilli papričky

Chilli papričky potrebujú skôr hnojenie ako zálievku. Preto im sypeme sypké hnojivo prírodného pôvodu, ako je Hnojík, ktoré im dodá dusík k rastu a draslík a fosfor k násade kvetov a plodov. Hnojivo zapravujeme do pôdy 1x za 14 dní.

Zemina pre chilli papričky

Papričky potrebujú skôr priepustnú pôdu s vyšším pH. Optimálny je substrát vytvorený z rašeliny, piesku a ílovitej zložky. Môže sa prevzdušniť perlitom. Vhodné substráty sa dajú aj kúpiť v špecializovaných predajniach.

Papričky sa rovnako ako papriky predpestovávajú zo semienok (v byte). Potom sa prepichujú do samostatných kvetináčov, nakoniec (po zmrznutých vysádzajú do skleníka, eventuálne na záhon.

Papričky potrebujú zaliať pri vysadení , potom znesú už skôr sucho ako premokrenie.

Množenie papričiek

Papričky sa množia semenami , ktoré sú dobre klíčivé a klíčivosť si udržujú aj niekoľko rokov.

Chilli papričky v kvetináči

Výhodou pestovania chilli papričiek v kvetináči je to, že ich môžete na zimu zazimovať a pokúsiť sa ich pestovať ako viacročné. Potom sa dočkáte aj lepšej úrody a vyššej úrody. Kvetináč vyberajte veľký tak akurát, aby sa doň vošiel koreňový bal papričky. Dole umiestnite drenáž z kamienkov alebo okruhliakov, nech môže voda dobre odtekať. Na drenáž nasypte substrát vhodný pre papričky. Zasaďte papričku, pridajte substrát a zalejte. Papričky pestujte na svetlom a chránenom mieste , pred dažďom radšej upracte, aby nechytili pleseň. Na zimu zazimujte do bezmrazej miestnosti.

Chilli papričky recepty

Su šené chilli papričky – papričky môžete sušiť v sušičke, alebo aj na slnku, popr. v rúre. Dôležité je umyť ich, prekrojiť na polovičky, zbaviť semienok. Sušíme v slabej vrstve na rošte sušičky, na papieri na pečenie vyloženom plechu v rúre (na 50 °C s pootvorenými dvierkami), alebo na sitku na slniečku. To, že sú sušené, poznáme podľa toho, že sa dajú prelomiť. Uchovávame v pohároch, dózach atp.

Ako umlieť chilli papričky – sušené chilli papričky je možné umlieť na mlynčeku alebo rozdrviť v mažiari. Uchovávame potom v malých pohároch v tme, aby nestratili farbu.

Nakladané čili papričky v oleji – čerstvé papričky potom môžeme konzervovať v oleji. Budete potrebovať: čerstvé papričky, celé korenie, nové korenie, bobkový list, 1 l vody, 250 ml octu, soľ, 100 g cukru, olej. Papričky očistíme a naukladáme do pohárov. Pridáme celé korenie, nové korenie a bobkový list. Z ďalších surovín zvaríme nálev. Zalejeme papričky, zaviečkujeme poháre a zavaríme pri 85 ° C asi 25 minút.

Zdroje:

patička