Černica

Obsah

černica – čo o nej vieme

(Rubus)

Černica je rod rastlín patriacich do čeľade ružovitej. Černice sú mnoho druhov a pre laika môže byť ťažké sa v nich vyznať. Preto uvedieme najčastejších černíkov, s ktorými sa môžeme stretnúť:

Černice krovité – má mnoho odrôd a je to klasický černicu, ktorý plodí černice a pestuje sa aj u nás.

Černicuška maliník – je ker maliníka a plodí maliny, patrí však do rodu ostružiníkov.

Černica moruška – malý černica skôr bylinného výzoru, rastie v severnej Európe, ojedinele aj u nás v Krkonošiach.

Černica jažiník – voľne rastúci plazivý druh černica, má tŕne, je veľmi bežný av záhrade bude považovaný skôr za burinový.

Černica uštipnutá – hneď po jažiníku druhý najčastejší vo voľnej prírode, ostnatý av záhrade bude považovaný za burinový.

Černice vzpriamené – na rozdiel od dvoch predchádzajúcich rastie vzpriamene, má ale aj ostne, vyskytuje sa po celej Európe okrem najteplejších miest.

Zaujímavosť

Z černice sa nepoužívajú len plody, ale aj listy – čaj z nich je nielen chutný, ale pomáha tiež uvoľňovať svalstvo maternice tesne pred pôrodom. Niekedy sa černice pestujú ako okrasné rastliny, pretože majú ozdobné listy, kvety i plody. Môžete ich tiež použiť ako živý plot alebo zatienenie kompostu a pod.

Černica účinky

Černica je chutná a zdravá zároveň. Plody obsahujú najmä vitamín C, A, farbivá, cukry, pektín a triesloviny, z minerálnych látok potom horčík, vápnik, železo, meď a draslík. Pojedanie plodov černíc vám zlepší peristaltiku čriev, upraví zažívanie, plody sú tiež veľmi diétne.

Černice list

Čaj z listov je okrem mamičiek tesne pred pôrodom vhodný aj na liečenie hnačky , zvonka na kloktanie pri bolestiach v ústnej dutine alebo ako kúpele pri zle sa hojacich ranách, kožných problémoch, popr. akné.

Odrody černice

Hoci česká Štátna odrodová kniha neuvádza žiadne schválené odrody černice, môžeme na trhu niektoré nájsť. Všetky sú vyšľachtené z černice krovitého, väčšinou teda nemajú tŕne (nájdu sa výnimky).

Thornfree – jedná sa o raz plodiacu odrodu, výhony má poliehavé, krehké, potrebuje skôr teplejšie stanovište, ale rastie aj v chladných miestach, kde potom má kyslasté plody. Plody sú veľké, guľovité, až čiernej farby, dužina sladká. Dozrieva postupne, od polovice augusta až do začiatku septembra. Bujne rastie a pomerne málo odnožuje, bude potrebovať rez, je citlivý na mráz aj na pleseň šedú, pomerne odolný voči hrdzi listovej.

Wilsonov raný – jedná sa raz plodiacu odrodu, výhony majú tŕne, odolný, ale vyžaduje rez, netrpia chorobami ani nie je citlivý na mráz, plody sú malé až stredné, dužina je sladká a málo aromatická. Plodí rovnomerne a pravidelne v druhej polovici júla.

Ako pestovať černicu

Ostružina nie je náročná na stanovište, porastie takmer všade, aj keď lepšie sú slnečné stanovištia. Pokiaľ je vaša pôda skôr chudobnejšia, odporúča sa pred vysadením černice hlboko zrýľovať (tzv. rigolovanie – tj rytie do hĺbky 30 cm a viac). V ďalších rokoch potom prihnojovať – viď ďalej.

POZOR : Na príliš vlhkých pôdach môže dochádzať k poškodeniu mrazom.

Pokiaľ vysádzate viac černíkov vedľa seba, dodržujte vzdialenosť medzi sadenicami 2,5 až 3 metre , pretože musí mať dostatok priestoru na rast a rozvetvenie. Samotná výsadba by mala vyzerať tak, že černica bude v pôde tak, aby zemina zakrývala 2 očká .

Hnojenie černica

Ostružina potrebuje naozaj veľa živín, preto ho niektorí vsádzajú v blízkosti kompostu. To ale nie je nutné, pokiaľ ho budete počas celého vegetačného obdobia prihnojovať sypaným hnojivom Hnojík, popr. odporúčaným roztokom. Hnojík obsahuje dusík, draslík aj fosfor na rast rastliny a na nasadenie kvetov a vývoj plodov. Tekuté hnojivo aplikujeme ku koreňom, nie na list, a to najmä od začiatku augusta, kým začnú dozrievať plody.

Množenie černica

Množenie je veľmi jednoduché, černík sa sám zakoreňuje svojimi výhonkami . Ak to chcete podporiť, ohnite počas apríla najsilnejšie výhony smerom k zemi, priviažte ho k opore/tyčke a zasypte asi 10 cm vysokou vrstvou zeminy. Za suchého počasia zalievajte, nech je miesto stále vlhké.

Rez černice

Ostružina plody na výhonkoch založených v minulom roku. Staré výhony treba prerezať, pretože nielenže už nebudú mať plody, ale zbytočne by rastlinu vysilovali. Otázkou stále zostáva, kedy stíhať černicu ? Je to možné vykonať na jeseň – po zbere, alebo na jar – po posledných mrazoch. POZN.: Na jeseň je lepšie vidieť, ktoré výhony sú odplodené, na jar zase môžete zároveň vyrezať zamrznuté a poškodené výhony.

Okrem rezu je potrebné plazivý černicu tiež vyväzovať . Výborná je opora z plotu alebo drôtenky, alebo akejkoľvek konštrukcie. Silné nové výhony vyviažeme do vodorovnej polohy smerom od stredu rastliny do strany, jemne zatočíme a vyviažeme vodorovne späť smerom k stredu. Žiadne výhony nesmú ísť cez seba.

Zrelé plody zberajte priebežne, konzumujte, spracujte alebo uskladnite. Avšak dbajte na to, že černice nie sú dlhodobo skladovateľné, vydržia v chlade max. týždeň.

Choroby černica

Černice netrpia na mnoho chorôb a väčšinou sa im dá zabrániť výberom vhodnej odrody.

Mráz – najčastejšie poškodenie utrpí černice mrazom, a to v mrazových kotlinách, na vlhkých pôdach a tam, kde veje silný severný vietor. Preto ich vysádzajte skôr na teplejších a chránených stanovištiach.

R zivosť černice – je jednou z najčastejších chorôb, spoznáte ju podľa žltých až hnedých výtrusov na listoch, niekedy sa objavujú aj na plodoch. Prevenciou je kupovať odolné odrody a sadiť černice dostatočne ďaleko od seba. Pri napadnutí ihneď listy aj plody odstránime. Postreky sú možné, ale skôr preventívne – napr. Dithane DG.

Pleseň šedá – je spôsobená hubou Botriotinia fuckeliana , spôsobuje sivavý povlak na plodoch, ktoré potom nie sú požívateľné. Vzniká najmä za daždivého počasia. Prevenciou je vysádzať kríky ostružiníka dostatočne ďaleko od seba, udržiavať ich rezom a ihneď odstraňovať napadnuté časti.

Využitie černice v kuchyni

Černicový džem s jablkami – na džem budete potrebovať: 750 g zrelých černíc, 250 g jabĺk, 70 g cukru, želírovací prostriedok, alebo želírovací cukor 2:1. Jablká olúpeme, nakrájame na kocky, povaríme v troške vody, pridáme černice, rozvaríme, vmiešame cukor a želírovací prostriedok alebo želírovací cukor. Varíme, až začne džem želírovať – skúsime kvapnúť na tanierik. Plníme ešte horúci do pohárov a necháme vychladnúť. Skladujeme v tme a chlade, po otvorení v chladničke.

Černicový kompót – na kompót musia byť černice zrelé, ale pevné. Na 1 kg černíc potrebujete 1 liter vody a 500 g cukru. Černice naplníme do pohárov, vodu privedieme do varu, vsypeme cukor a zvaríme na cukrový roztok (až sa cukor rozpustí). Cukorným roztokom zalejeme černice a dáme sterilovať na 15 minút pri 80 °C.

Zdroje:

patička