hlávkový šalát

Obsah

Hlávkový šalát - základné informácie

(Lactusa sativa)

Hlávkový šalát môžete stretnúť aj pod názvom locika siata, locika šalátová. Šalát hlávkový je veľmi dôležitou listovou zeleninou. Ide o dvojročnú bylinu, ktorá pôvodne pochádza z Ázie.

Jeho pestovanie nie je ťažké, vegetačná doba krátka , znesie sa s mnohými druhmi zelenín, dokonca môže byť ako predplodina alebo medziplodina napríklad medzi tyčkovými fazuľami.

Navyše hlávkový šalát obsahuje mnoho životne dôležitých látok – z vitamínov sú to C, E, B, karotén, niacín; z minerálnych látok potom draslík, vápnik, fosfor. Obsahuje aj vlákninu, ktorá upravuje naše zažívanie, dostatok vody, málo cukrov a tukov, je teda výborným prostriedkom na redukčnú diétu.

Pokiaľ sa inšpirujete našimi receptami – viď nižšie, uvidíte, že si túto zeleninu zamilujete.

Zaujímavosť

Keď sa vám podarí, aby šalát vykvitol, jeho kvety vyzerajú ako malé púpavy . Pre pestovateľov to ale neodporúčame, pretože vykvitnutý šalát je nepožívateľný – zhorkne.

História pestovania

Ako sme už uviedli vyššie, šalát pochádza z Ázie. Najskôr počas staroveku sa dostala do Egypta a odtiaľ sa rozšírila po celom Stredomorí.

Odvtedy sa šalát vyskytuje vo všetkých stredomorských kuchyniach.

V stredoveku sa šalát rozšíril do celej Európy as objaviteľskými výpravami sa potom rozšíril aj do Ameriky – zrejme ho tam doviezol priamo Krištof Kolumbus .

Odrody hlávkového šalátu

Odrôd hlávkového šalátu je asi 60, ale vy si vyberte jeden z nasledujúcich, pretože majú najlepšie vlastnosti.

Červánok – Je to skorá odroda, ktorá sa hodí na pestovanie ako v skleníku, tak na záhrade. Dokonca je vhodná aj na rýchlenie v skleníku počas zimy, a tak budete mať po celý rok prísun vitamínov.

Zafír – Odroda sa dá pestovať v skleníku aj na záhrade. Je vhodná na rýchlenie aj počas zimy.

Jupiter – Dá sa pestovať v skleníku aj na záhrade, dá sa vysievať na jar aj v lete s jesenným zberom, nedokáže na záhrade prezimovať, ale má naozaj vysoké výnosy.

Kryštál – Hodí sa na pestovanie na záhrade, a to na jarný aj letný výsev, nehodí sa do skleníkov, neprezimuje.

Mona – hodí sa na predpestovanie a postupné pestovanie od apríla do septembra.

Rocco – všestranná odroda ako to skleníka, tak na záhradu, na jarné aj letné pestovanie, žať sa dá do jesene.

Altenburský – ozimný šalát, ktorý prezimuje na záhone, vysieva sa na jeseň, na jar sa dopestuje a žne.

Pražan – je variant hlávkového šalátu ľadového – vysieva sa do skleníkov aj na záhradu, tvorí veľké hlávky, neprezimuje.

Hlávkový šalát pestovanie

Hlávkový šalát môžete vysievať do skleníka alebo pareniska a potom presadiť na záhradu. Ak máte nevyhrievaný skleník, môžete šalát vysievať už počas februára – za predpokladu, že pôda nie je premrznutá.

Pôda by mala byť našuchorená a dobre zásobená živinami – buď kompostom či hnojom na jeseň, alebo je možné zapraviť kompost či hnoj aj tesne pred výsevom.

Akonáhle začnú rásť sadenice, mali by ste skleník dostatočne vetrať. Je to dobré aj vzhľadom na ich otužovanie, až ich budete presádzať na záhony.

POZN .: Niekedy môžu malému šalátu začervenať listy kvôli mrazu, ale zafarbenie sa neskôr stratí. Oveľa horšie je nevetraný skleník, kedy môže listy šalátu napadnúť hniloba.

Šalátové sadenice vysádzame počas apríla do hlinitopiesčitej pôdy, najlepšie s pH okolo 6,5 alebo vyšším. Nikdy nevysádzajte šalát po šaláte, štrbáku, čakanke, kapuste alebo karfiole!

Hnojenie šalátu

Šaláty vyžadujú prihnojovaním dusíkatým hnojivom (je to z toho dôvodu, že nechceme, aby im vyrašili kvety, takže nepotrebujú toľko draslíka a fosforu). Roztok sa nesmie dostať na listy. Vhodný je roztok Hnojíka v odporúčanom dávkovaní (0,2 %). Po prihnojení šaláty okopte a odburinili záhon.

Šalát vysádzame nie príliš hlboko, maternicové listy by mali byť tesne nad zemou. Sadíme do sponu 20 x 20 cm . Najlepšie je sadiť sadeničky striedavo v riadkoch, nie do štvorca, aby mali dostatok priestoru pre rast.

Šalát hlávkový – pestovanie v lete

Ak chcete vysádzať šalát v lete, voľte odrody, ktoré znesú aj vysoké teploty. Hovorí sa im letné odrody. Tieto šaláty potom sadte radšej do väčšieho sponu – 30 x 30 cm , nech majú priestor pre rast aj dostatočnú vzdušnosť medzi sebou.

Šalát je potrebné dôkladne zalievať – najmä za tepla, ale voda by sa nemala dostať na listy. Zalievajte kanvou medzi rastliny, a to radšej ráno, aby do večera pôda vyschla a rastliny nezahnívali.

Výsev šalátu na jeseň

Vhodné odrody vysievajte na záhon počas septembra. Mal by byť vysiaty síce plytko, ale dostatočne hlboko na to, aby nepremrzol. Záhon môžete na zimu zakryť fóliou alebo napríklad vetvami ihličnatých stromov.

Zber šalátov

Šalát zberajte postupne a rovno spotrebujte. Dlhšie skladovanie nie je možné.

TIP : Kto zároveň so záhradou chová napríklad aj sliepka, môže menej kvalitné hlávky šalátu použiť na kŕmenie.

Hlávkový šalát recepty

Hlávkový šalát je ako stvorený na studenú kuchyňu. Prinášame vám niekoľko receptov, aby šalát nebol stále rovnaký.

Zálievka na hlávkový šalát

Klasická zálievka na hlávkový šalát sa pripraví z vody, soli, korenia, cukru, octu a citrónovej šťavy. Suroviny zmiešajte v pomere, ako to vyhovuje vašej chuti. Šalát môžete nechať v celých listoch, natrhať na kúsky aj nakrájať na prúžky. Avšak krájaním šalátu kovovým nožom prichádzate o cenné vitamíny – preto vrelo odporúčame natrhať ho rukami.

TIP: Originálny šalát docielite, keď ich ozdobíte semienkami z granátového jablka.

Hlávkový šalát so smotanou

Rovnako ako sa so smotanou podáva uhorkový šalát, môžete si pripraviť obdobu z hlávkového šalátu. Smotanu premiešame so soľou, cukrom, korením a citrónovou šťavou. Nalejeme ju na natrhané listy šalátu (aj ľadového) a môžeme ozdobiť pažítkou. Plnohodnotné jedlo získate, keď k šalátu pridáte ďalšiu zeleninu.

Hlávkový šalát so sardelkami

Z talianskej kuchyne pochádza tento recept. Budete potrebovať: 1 hlávku šalátu, 2 lyžice oleja, 1 lyžičku horčice, 2 sardelky (môžete nahradiť sardelovou pastou), ocot a soľ. Hlávkový šalát rozdeľte na listy, ostatné suroviny zmiešajte na zálievku – sardelky rozotrite. Polejte listy šalátu a podávajte.

Zdroje:

patička