kel
Obsah
Kel - základné informácie
(Brassica oleracea)
Kel je názov pre kapustovitú/kostálovú zeleninu. Poznáme niekoľko druhov, najmä: kel hlávkový, kel ružičkový, ďalej do tejto skupiny patrí aj kapusta hlávková, brokolica, karfiol, kel kučeravý a pod.
Hlávkový kel tvorí hlávky, podobne ako kapusta. Tieto hlávky nie sú tak kompaktné ako pri kapuste a sú kučeravé.
Ružičkový kel tvorí malé kely, ktoré sú veľmi krehké, vhodné na dusenie alebo do polievok.
Všetky druhy kelu sú veľmi zdravé, pretože obsahujú vitamíny skupiny B, C, E a K a stopové prvky vápnik, horčík, selén, draslík, síra, horčík a sodík.
Zaujímavosť
Okrem vyššie uvedených existuje aj tzv. okrasný kel , ktorý má kučeravé listy, ktoré sú všetky alebo uprostred sfarbené. Môže mať červenú, fialovú, bielu farbu, ale môže byť aj viacfarebná. Väčšina okrasných kel sa dá konzumovať. Farby sa ale vyjavia až po zmrznutí, a to už konzumáciu neodporúčame, bol by to tiež škoda – kel potom urobí parádu na záhrade až do zimy.
História pestovania
Kel je starou plodinou pestovanou už od staroveku. Preukázateľne ju pestovali starí Egypťania, pravdepodobne aj Gréci a Rimania . Tí všetci pestovali kel, ktorý sa z dnešných odrôd najviac podobá hlávkovému kelu.
V stredoveku sa kel rozšíril po celej Európe, s kolonizačnými výpravami sa dostal aj do Ázie a Ameriky. Hoci dnes sa pestuje takmer po celom svete , Európa určite hrá prím, a to nielen v pestovaní, ale aj v šľachtení nových kultivarov.
Ako pestovať kel
Kel si na svojej záhrade môže vypestovať každý, je dosť odolný, vydrží aj mráz až do – 15 °C.
Kel sadenice
Kel sa pestuje zo sadeníc skôr než z vlastných semien. Sadenice nakupujte zdravé, so sýto zelenými listami, bez známok chorôb alebo škodcov.
Kel sa obvykle vysádza od druhej polovice marca, ale to len za predpokladu, že máte otužilé sadenice. Vysádzajte ich do hlinito-piesočnatej priepustnej pôdy, pretože na ťažkých pôdach síce narastie, ale trvá to dlhšie.
Sadenice vsádzajte do sponu 40 x 40 cm. Dôkladne zalejte a môžete aj prihnojiť prvou dávkou hnojiva.
Neskoré odrody kelu sa dajú vsádzať ešte v júni, vsádzajte ale radšej do sponu 50 x 50 cm.
Hnojenie kelu
Kel spotrebuje naozaj veľa živín. Prvé prihnojenie môžete vykonať už po výsadbe. Potom je dôležité hnojiť kel počas vegetačného obdobia, najmä v júni, a to radšej viackrát malými dávkami hnojiva, než jednou veľkou dávkou. Na toto prihnojovanie sa výborne hodí Hnojík, pretože ho môžete dávkovať podľa potreby. Pokiaľ budete hnojivo sypať, potom stačí 30 g na meter štvorcový. Hnojivo v roztoku by malo mať 0,3 % a zalievajte 10 l na meter štvorcový.
Ďalšia starostlivosť
Kel potrebuje zalievať najmä počas júna , kedy sa najviac vyvíja. Záhon nesmie nikdy úplne vyschnúť. Tiež potrebuje hnojenie.
Záhony so kelom tiež potrebujú okopávať a odburiňovať, a to najmä kvôli tomu, aby burina neodoberala kelu potrebné živiny, okopávanie je zase dôležité, aby sa do pôdy vsakovala dažďová voda. Ostatne ak kel musíte zalievať kvôli dlhodobému suchu, oplatí sa zhromažďovať dažďovú vodu a tou zalievať.
Zber zelí
Kel je najlepšie žať počas septembra/októbra, kým neprídu prvé mrazíky. Aj keď mráz vydrží, zle by sa potom skladovala. Zberáme opatrne, vyrývame kel aj s koreňom, ktorý len nahrubo očistíme. Pokiaľ budeme kel skladovať v pivnici, koreň neodstraňujeme , aby sme poranením do hlávky nezaniesli nejaké choroboplodné zárodky.
Uskladnenie kelu
Kel skladujeme v tme a chlade , ideálna je pivnica, garáž a pod. V tom prípade ponechávame korene. Menšie množstvo kelu môžeme skladovať v chladničke, vtedy korene odstránime z dôvodu nedostatku miesta.
Kel sa dá na zimu aj zamraziť – viď ďalej.
Choroby a škodcovia kelu
Kel je ohrozený chorobami a škodcami rovnako ako ostatné hlúboviny. Z chorôb je to najmä nádorovka kelová, zo škodcov potom belášik kapustový, drepčík kapustový, voška kapustová alebo mora kapustová.
Nádorovka kelová je choroba napadajúca korene. Korene sú v dôsledku choroby slabé, kel zle vyživovaný a zakrpatie. Najlepšou prevenciou je kupovať zdravú sadivo, dodržiavať rozostupy medzi rastlinami a pridávať do pôdy vápno, pokiaľ nie je dostatok vápnika.
Bělásek kapustový – napadá všetky hlúboviny, samička kladie stovky vajíčok zo spodných strán listov. Keď sa chcete vyhnúť postreku, nezostáva než rastliny dôkladne prezerať a vajíčka mechanicky likvidovať. Pomôže tiež prilákať do záhrady hmyzožravé vtáky.
Drepčík kapustový – je drobný chrobáčik 2,5 mm veľký, samotní chrobáci sú neškodní, ale samička kladie vajíčka na spodnej strany listov, larvy listy požierajú, vyžierajú okienka. Opäť ako u beláska platí mechanické ničenie vajíčok, prilákanie hmyzožravých vtákov do záhrady. Postreky sú možné (Karate Zeon ai), ale musíte dbať na to, aby neškodili ostatným živočíchom.
Voška kapustová – opäť malý hmyz, 2 až 2,5 mm, samičky požierajú listy, na spodných stranách listov nájdeme kolónie vošiek. Voškami sa živí napríklad slunéčko sedmitečné a ďalší hmyz, preto je dobré mať na záhrade hmyzí domček.
Mora kapustová – mora sama o sebe neškodí a je celkom pekná (sivá s výrazným W na krídlach), avšak kladie vajíčka do hlúbovín a húsenice potom vyžierajú diery a nechávajú za sebou trus. Napadnuté rastliny už ťažko zužitkujete. Postrek na takú veľkú moru je takmer zbytočný, lepšie je prilákať do záhrady vtáky a hmyzožravý hmyz, alebo zbierať vajíčka ručne.
Využitie kelu v kuchyni
Najprv sa zoznámime s tým, ako zmraziť kel , pretože to je jedna z možností, ako si ju uchovať na zimu plnú vitamínov. Kel nikdy nezmrazujeme čerstvý, surový. Je potrebné ju povariť, aby zmenšila svoj objem. Nebojte sa straty vitamínov, povarenie stačí pár minút. Potom necháme kel odkvapkať a vychladnúť, plníme do mraziacich vrecúšok alebo krabičiek tak, aby sme mali potrebnú dávku po ruke, až budeme rozmrazovať a ďalej spracovávať.
Recepty z kelu
Kelové karbonátky – budete potrebovať: 1 kel, 400 g mletého mäsa, 2 vajcia, soľ, korenie, provensálske korenie, cibuľu, strúhanku, 3 strúčiky cesnaku a olej na vyprážanie. Postup: Kel nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme. Potom scedíme, pomelieme alebo nakrájame nadrobno. Pridáme mleté mäso, nadrobno nasekanú cibuľu, rozotrený cesnak, soľ, korenie, provensálske korenie, vajcia a na zahustenie strúhanku. Vypracujeme cesto, ktoré drží pohromade. Z cesta tvoríme malé guličky alebo placky, ktoré vyprážame v primeranej vrstve oleja. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou, ale hodí sa aj šalát.
Dusený kel – budete potrebovať: 1 hlávku kelu, 6 zemiakov, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 2 klobásy, soľ, korenie, olej, vývar (cca 500 ml). Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na oleji, pridáme na rezančeky nakrájaný kel, podlejeme vývarom a dusíme asi 10 minút. Potom pridáme pokrájané zemiaky a varíme, kým zmäknú. Nakoniec pridáme na kocky nakrájanú klobásu, rozotrený cesnak, osolím a okoreníme. Necháme dôjsť. Podávame s čerstvým pečivom.
Bravčové v keli – budete potrebovať: 500 g bravčového mäsa, 1 kel, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, masť, soľ, 150 g slaniny, hladkú múku, vodu. Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame najemno, speníme na masti, pridáme mäso, orestujeme, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Medzitým vo vedľajšom hrnci uvaríme na kúsky nakrájaný kel, scedíme a pridáme k mäsu. Ochutíme prelisovaným cesnakom. V troške vody rozmiešame hladkú múku a vlejeme do hrnca, aby sme pokrm zahustili. Prevaríme. Na panvici rozškvaríme nakrájanú slaninu a pridáme do pokrmu nakoniec. Podávame s varenými zemiakmi zdobenými čerstvou petržlenovou vňaťou.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Vlachová, Libuša: Talianske pokrmy na českom stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.nasezahrada.com
- www.agromanual.cz
- www.ireceptar.cz
- www.toprecepty.cz
- www.varenie.sk