marhuľa
Obsah
Marhuľa obyčajná - základné informácie
(Prunus armeniaca)
Marhuľa obyčajná patrí do čeľade ružovitej a do veľkého rodu slivka, ako napríklad aj broskyňa alebo slivka.
Marhule majú tú výhodu, že sa dajú konzumovať priamo, ale aj spracovávať, aj keď vždy je potrebné vybrať správnu odrodu (niektoré sú lepšie na konzum, iné na spracovanie, niektoré dokonca na oboje).
Toto ovocie obsahuje aj množstvo zdraviu prospešných látok, z vitamínov sú to C, B, karotén, tiamín , z minerálnych látok potom mangán, sodík, draslík, fosfor a železo .
Zaujímavosť
Z marhúľ sa dajú konzumovať aj jadierka , teda vnútro kôstok. Odporúča sa ale konzumácia maximálne 3 jadierok denne, pretože okrem prospešných látok obsahujú aj jedovatý glykozid amygdalín . Deti by jadierka nemali konzumovať vôbec.
História pestovania marhúľ
Marhule pravdepodobne pochádzajú z Číny , rovnako ako broskyne. Odtiaľ sa rozšírili najprv do Arménska – odtiaľ tiež majú svoje druhové meno.
Cez Arménsko sa dostali do Európy, a to najprv do Talianska, Rakúska a odtiaľ aj do Čiech – najviac na Moravu , kde sú pre ich pestovanie vhodné podmienky. V Čechách sa potom pestujú na Litoměřicku , kde je tiež teplejšie podnebie.
Spolu s kolonizátormi sa marhule dostali aj do Ameriky , kde dodnes pestovatelia šľachtia nové odrody, ktoré sa potom spätne dostávajú zase do Európy.
Odrody marhúľ
Odrody marhúľ vyberajte s ohľadom na rast, odolnosť voči chorobám aj vaše potreby ohľadom konzumácie a spracovania.
Bergeron – je odroda do menších záhrad, má slabý až stredný rast, riedku korunu, je veľmi výnosná. Plody sú strednej veľkosti, guľovito oválne, šupka jemne plstnatá, pevná, má oranžovú farbu s červeným líčkom, dužina sladko navinulá, aromatická, hodí sa skôr na ďalšie spracovanie.
Veľkoavlovická – rastie veľmi bujne, koruna je veľká, plody zrejú postupne, sú veľké guľovito oválne, sýto oranžové s ružovočerveným líčkom, chuť je sladko navinulá, priemerná, lepšia na spracovanie, ale plne vyzreté plody sa hodia aj na priamu konzumáciu.
Veecot – má stredný rast, plodí dobre a pravidelne, plody sú stredné, šupka oranžová prekrytá červení, dužina menej šťavnatá, pevná, dobre sa odlučuje od kôstky. Hodí sa aj pre drobných pestovateľov.
Ako pestovať marhule
Pestovanie marhúľ skutočne vyžaduje teplé stanovište, pretože marhule kvitnú ešte skôr ako broskyne . Takže ak práve nebývate na južnej Morave, na Litoměřicku alebo v Polabí, vôbec by ste sa nemali do pestovania marhúľ púšťať, aby ste neboli sklamaní.
Podnože – voľte podľa pôdy: Ak máte pôdu skôr ľahkú a suchšiu, mali by ste si zaobstarať marhuľu vrúbľovanú na semenáčika marhule. Ak máte pôdu skôr vlhšiu, voľte ako podnož slivka/slivku St. Julien, Zelená renklóda alebo Marunke. Odborník vám dokáže poradiť.
Marhule skôr znesú krátkodobé sucho než premokrenú pôdu. Pôdu vyberajte neutrálnu alebo mierne alkalickú, na kyslé sa im dariť nebude.
Hnojenie marhúľ
Marhule potrebujú dusík, draslík aj fosfor, k správnemu rastu, násade kvetov i plodov. Hnojivo Hnojík sa hodí najmä na hnojenie niekoľkých marhúľ v záhrade. Pokiaľ budete mať marhuľový sad, nezaobídete sa bez ďalších hnojív - na marhule sa často používa kostná múčka, liadok, alebo chlorid draselný.
Kd y strihať marhuľu
Marhule rovnako ako broskyne neznášajú zimný rez , kedy sa im rany zle hoja, mohlo by dôjsť k infekcii vírusovými chorobami alebo ku klejotoku. Všetok rez marhule teda vykonáme vo vegetačnom období od marca do septembra.
Marhule rastú silnejšie ako napríklad broskyne alebo nektárinky. Ale na rozdiel od iných stromov slabšie rozvetvujú. To môžeme podporiť tak, že výhony skrátime alebo vylomíme posledný púčik.
Stĺpovitá marhuľa
Pokiaľ pestujeme marhuľu ako zákrsok (stĺpovitú marhuľu) , odstránime všetky výhony do výšky cca 50 cm, aby sme vytvorili kmeň. Ostatné vetvy zrežeme do jednej roviny. Predĺžený kmienok necháme asi o 20 cm vyšší ako sú zrezané postranné vetvy.
Marhuľu nie je potrebné udržiavať udržiavacím rezom , pretože plodí dlho na krátkych výhonkoch. Ale akonáhle prestane plodiť, vykonáme omladzovací rez – na jar odrežeme výhony až na 3-5-ročné drevo.
Prebierka plodov
Veľmi dôležitou súčasťou správneho pestovania je prebierka plodov, mali by ste nechať len asi 3 až 4 plody na jednom výhone. Pri prebierke rovno aj vyväzujte vetvy , popr. ich podoprite – marhule majú krehké drevo a rady sa lámu.
Zber – marhule zberajte tesne pred plnou zrelosťou, inak vám zostanú tvrdé.
Využitie marhúľ v kuchyni
Marhule zaváranie
Marhule sú vhodné ovocie na zaváranie. Na 1 kg marhúľ budeme potrebovať 1 l vody a 500 g cukru. Oprané marhule vykôstkujeme a reznou stranou naukladáme do pohárov. Z vody a cukru pripravíme cukrový nálev, ktorým marhule zalejeme. Zaviečkujeme a sterilujeme pri 85 ° C asi 20 minút. TIP : Medzi marhule môžete dať pár jadierok z kôstok, aby vám kompót prevoňala.
Sušené marhule
Doma si môžete pripraviť aj sušené marhule, ktoré budú nesírené a zachovajú si mnoho dôležitých prvkov (draslík, železo). Marhule umyte, rozpoľte, vykôstkujte a namočte do vody s vylisovaným citrónom, aby pri sušení nezhnedli. Potom ich nechajte osušiť, naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a sušte v rúre na 50 °C niekoľko hodín. Vo dvierkach rúry majte varešku, aby para utekala von. Sušené marhule skladujte v pohároch, dózach alebo plátených vrecúškach a spotrebujte do 1 roka.
Koláč s marhuľami
Na koláč talianskeho typu budete potrebovať: 1 kg marhúľ, 3 lyžice krupicového cukru, na cesto potom 200 hladké muky, 100 masla, 100 cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce a 2 lyžice vody. Marhule operte, rozpoľte a vyberte kôstky. Poduste ich v malom množstve vody s cukrom a nechajte odkvapkať. Zo surovín na cesto rýchlo spracujte cesto a dajte ho aspoň na 1/2 hodiny do chladu. Potom rozvaľkajte, vyložte s ním zodpovedajúcu formu (vymazanú), predpečte asi 10 minút v rúre na 180 ° C, položte marhuľami a dopečte (25 minút). Obmena : na marhule môžete poklásť posýpku.
Marhuľové knedle
Marhuľové knedle môžete pripraviť ako kysnuté, tak tvarohové. My vás naučíme rýchle tvarohové, pretože to je obed, ktorý budete mať pripravený do pol hodiny. Budete potrebovať 1 kg marhúľ, 2 vaničky mäkkého tvarohu, 500 g hladkej múky a 1 vajce. Na ozdobu potom práškový cukor a smotanu. Z tvarohu, múky a vajcia uhnete rýchlo cesto, tvoríme guličky, ktoré sploštíme a do každej vložíme polovicu marhule a zabalíme. Vodu privedieme do varu, môžeme mierne osoliť, knedle uvaríme – to, že sú hotové, spoznáme podľa toho, že vyplávajú hore. Rovnú podávame na hlbokých tanieroch posypané práškovým cukrom a preliate smotanou.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Schulz, Bernd – Grossmann, Gerd: Ovocné dreviny. Rez a tvarovanie, Knižný klub, Praha 2004.
- Vlachová, Libuša: Talianske pokrmy na českom stole, Svoboda, Praha 1994.
- Havelková, Mária: Ovocie a zelenina v skle. Merkúr, Praha, 1975.
- Peukertová, Drahomíra: Francúzska kuchárka, Merkúr, Praha 1992
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.izahradkar.cz