melóny
Obsah
Melóny - základné informácie a druhy
(Citrullus x Cucumis)
Melóny sa napodiv dajú pestovať aj na našich záhradách, a to oba základné druhy.
Druhy melónov
Melón vodný ( Citrullus lanatus ) – správne sa volá lubenica obyčajná, má červenú dužinu a zelenú tvrdú šupku.
Melón cukrový ( Cucumis melo ) – patrí do rovnakej skupiny ako uhorka siata a delí sa na ďalšie poddruhy:
– melón Kantalup / melón cantaloupe – pochádza z Ázie, šupka je popraskaná ako kôra stromu, dužina je oranžová sladká a chutí po ananáse,
– melón Gallia – ďalší druh pochádzajúci z Ázie, tiež s popraskanou šupkou, šupka sa mení zrením – málo zrelá je zelená, vyzretý melón má farbu zlatožltú,
– melón Charentais – melón so sladkou a oranžovou dužinou a typicky zelenobielou šupkou,
– melón Honeydew – má svetlo zelenú dužinu, jemnú chuť a žltú šupku, niekedy môžete naraziť na pomenovanie žltý melón.
Melóny (vodný melón aj cukrový melón) obsahujú vitamíny C, B, P, draslík, železo a vápnik, veľa sacharidov a veľa vody . Sú močopudné, pomáhajú pri zápche a vôbec upravujú zažívanie.
Je melón ovocie, alebo zelenina
Hoci zodpovedanie tejto otázky nemá vplyv ani na zdravotné účinky melónov, ani na ich pestovanie mnoho ľudí to zaujíma. Tak teda: melóny patria k plodovej zelenine , ako napr. tekvice. Pretože však plody sú botanicky bobule a sú prevažne sladké, niekedy sa zaraďujú aj do ovocia.
História pestovania
Melóny majú veľmi zaujímavú históriu. Dodnes sa určite nevie, či sa prvýkrát objavili v Afrike, alebo v Ázii, ale v oboch týchto svetadieloch mali svoje zastúpenie už počas staroveku.
Nepoznali ich však starovekí Egypťania, Gréci ani Rimania.
Do Stredomoria sa melóny dostali až v 6. storočí so sťahovaním národov as islamskými bojovníkmi – išlo totiž o skvelé pôstne jedlo.
Do západnej Európy sa dostali až v 15. storočia, a pretože sa pestovali na pápežskom hrade Cantalupe, dostali od neho aj svoje meno – viď jeden z druhov cukrového melónu.
Ako pestovať melón
Na pestovanie melónu musíte mať teplé a slnečné stanovište, dostatok trpezlivosti, výhodou je skleník alebo menšie parenisko, v ktorom môžu plody dozrievať, aj keď nie je priaznivé počasie.
Melóny sa dajú pestovať vo vinárskych oblastiach , teda v Polabí, na Litoměřicku alebo na južnej Morave. Menšie a sladké plody však vypestujete aj v stredných Čechách.
Melón pestujte na južnej strane, na južnom svahu , najlepšie na humóznej pôde , ktorá bude mať dostatok živín. Možné je pestovanie priamo na komposte (podobne ako tekvica alebo cukety).
Hnojenie melónov
Melóny pestované na komposte nemajú potrebu ďalšieho prihnojovania. Melóny na záhrade alebo v skleníku je dobré prihnojiť raz za 14 dní počas vegetačného obdobia, a to najlepšie prírodným organickým hnojivom Hnojík, ktoré má všetky dôležité zložky - dusík na rast zelených častí, draslík a fosfor na kvitnutie a násadu plodov.
Melón si môžete vypestovať zo semienok. Je potrebné ich zasiať do malých kvetináčikov počas marca/apríla , klíči pri teplote 22 ° C, od mája dávať vyklíčené rastlinky otužovať, po 15. máji je možné vysadenie do záhrady/skleníka/pareniska.
Sadíme do sponu 1 x 1 m , pretože rastlina naozaj narastie a každá bude mať niekoľko plodov. Treba veľmi výdatné zálievky , najmä v horúcich dňoch, zalievame radšej večer ako ráno a najlepšie odstátou alebo dažďovou vodou.
Ďalšia starostlivosť spočíva v okopávaní a odburiňovaní záhonu.
Ako zaštipovať melóny
Vo väčšine prípadov nie je zaštipovanie nutné, ale pokiaľ chcete podporiť kvitnutie a nástup plodov, môžete hlavný výhon zaštipnúť, akonáhle dosiahne cca 50 cm. Tiež kvety, ktoré už nemajú šancu premeniť sa na plody a dozrieť, môžeme zaštiepiť, aby sa rastlina zbytočne nevysiľovala.
Úroda melónov alebo ako spoznať zrelý melón
Melóny zberáme na konci leta, môžeme ich zberať postupne, ako dozrievajú. Zrelý melón spoznáme hlavne podľa uschnutej stopky, ktorá je hnedá, tvrdá a typicky zakrútená. Tiež môžeme na melón poklepať, a keď je zvuk dunivý, je melón zrelý.
Využitie melónov v kuchyni
Melóny sa najlepšie konzumujú čerstvé, surové, je to výborná desiata, pochutina na oslavy, obľúbená dobrota pre deti. Pre dospelých sa potom dá použiť ako ozdoba na okraj pohára s alkoholom .
Melóny môžeme použiť na letné osviežujúce šaláty aj torty len z ovocia. Fantázii sa medze nekladú. TIP : Nakrájajte melóny na trojuholníčky a ozdobte ich ďalším ovocím (jahody, banány, maliny) tak, aby to vyzeralo ako pizza.
Melónová zmrzlina
Túto zmrzlinu vyrobíte najlepšie z vodného melónu, ale môžete vyskúšať aj iné druhy. Melón nakrájajte na malé kúsky, rozmixujte, pridajte vanilkový cukor a smotanu a dôkladne premiešajte. Hmotu vlejte do tvorítok na nanuky, dajte do mrazničky a nechajte dôkladne zmraziť.
Melónový šalát
Tento šalát vyrobíte z cukrového melónu (napr. Kantalup). Melón ošúpte, odstráňte semienka, nakrájajte na kocky. Mango olúpte, nakrájajte na kúsky, pokvapkajte limetkou, pridajte na kúsky nadrobený cottage syr, posypte semienkami a orieškami, podávajte ozdobené lístkom mäty.
Cukrový melón so sušenou šunkou
Výbornou chuťovkou napríklad na letnú párty k vínu je cukrový melón (Kantalup aj iný) nakrájaný na kúsky a zabalený do plátkov sušenej šunky.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Vlachová, Libuša: Talianske pokrmy na českom stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.záhrada-centrum.cz
- www.agromanual.cz
- www.jaktak.cz
- www.semo.cz
- www.toprecepty.cz