Mrkva (Daucus carota ssp. sativus)

Mrkva, karotka
Mrkva, karotka

Koreňová zelenina, po celý rok dostupná na trhu ako čerstvá, s veľkou rozmanitosťou odrôd a vysokou zdravotnou hodnotou.

  • Stanovište: mierne teplé podnebie, hlboké pôdy s dobrou zásobou vody
  • Priestor pre rastliny: 20–30 × 2–5 cm
  • Výsev: marec–jún
  • Doba zberu: od júna

 

Mrkva obyčajná patrí do čeľade mrkvovité (Daucaceae) a ako planá rastlina je rozšírená po celej Európe a Ázii. Dnešné kultúrne odrody mrkvy s oranžovým koreňom vznikli krížením planej mrkvy obyčajnej (Daucus carota ssp. carota) so stredomorskou mrkvou obrovskou (Daucus carota ssp. maxima). Oranžovú farbu dáva mrkve prírodné farbivo karotén, ktorého obsah v koreňoch závisí od odrody a počasia. Karotén je provitamínom vitamínu A. Účinný je len v kombinácii s tukom, preto sa odporúča kuchynská úprava mrkvy s olejom alebo so smotanou. Mrkve sa tiež pripisuje liečivý účinok proti hnačke a črevným parazitom.

Stanovište a výsev

Najlepšie sa jej darí na hlbokých, kyprých a humóznych pôdach. Pestovanie na čerstvo vápnených pôdach nie je vhodné. V ťažkých a kamenistých pôdach vyrastajú tzv. „nohaté“ mrkvy. Semená mrkvy klíčia už pri nízkej teplote a prvé výsevy v marci sú možné hneď, ako sa dá pôda spracovať. Vysieva sa viackrát až do júna, približne 2 cm hlbokodo riadkov vzdialených 20–30 cm. Skoré mrkvy sa vysievajú v menších rozostupoch než mrkvy neskoré.

Starostlivosť počas rastu

Príliš husté porasty sa jednotia na vzdialenosť 2–5 cm. Za sucha a vo mokrej pôde osivo horšie vzchádza. Mrkva rastie spočiatku pomaly, preto je najmä v prvých týždňoch dôležité odstraňovať burinu. Zelenaniu hláv koreňovmožno zabrániť miernym prihrnutím pôdy pri okopávaní. Praskanie mrkvy je spôsobené výraznými výkyvmi pôdnej vlhkosti. Pri skorých odrodách vysetých v marci je možný zber už od júna, neskoré mrkvy určené na skladovanie sa zberajú až na jeseň.

Choroby a škodcovia

Nebezpečným škodcom sú larvy pochmurnatky mrkvovej. V otvorených polohách sú porasty touto muchou menej ohrozované. Ďalším škodcom je merule mrkvová. Striedaním plodín možno predchádzať napadnutiu háďatkami a hubovým chorobám, ako je napríklad čierna hniloba mrkvy.

Odrody sa odlišujú tvarom, veľkosťou, farbou a dlžkou trvania vývinu.

Pariser Markt
Pariser Markt

Skoré odrody s guľatými koreňmi mrkvy:

Pariser Markt – Parabell, Pariser Markt – Karussell, Kundulus, Konfrix, Rubin, Parmex a Planet. Tieto malé guľaté mrkvy sa označujú aj ako karotky.

Skoré odrody so stredne veľkými koreňmi mrkvy:

Amsterdamer Treib so selekciami ako sú Amdura, Caramba, Douceur, Sweetheart, a ďalej Mokum a Suko.

Amsterdamer Treib
Amsterdamer Treib
Nantéská
Nantéská

Poloskoré odrody:

Nanteská so selekciami ako sú Decora, Express, Hilmar, Tip Top, Topfix, Topscore, Monanta; typy odrody nanteskej ako sú Buror, Clairon, Nagano, Nanco, Marimba, Rondino (hybridy), Rotin, Marktgärtner.

Neskoré odrody:

Bauers Kieler Rote, Lange Rote Stumpfe ohne Herz (známe aj pod názvami Berlikumer, Feonia a De Frise) so selekciami Banta, Zino, Hit, Oranza, s hybridmi Berlanda, Bertop a ďalšími, Juwarot, Rote Riesen (syn. Flakkeer, De Colmar, Autumn King, Flakkese) so selekciami ako sú Cubic, Flacoro, Karaf, Vita Longa a s typmi ako Furon, Tardo a i. (hybridy); prechodné typy od Rote Riesen k Lange Rote Stumpfe ohne Herz sú Senta, Rothild, Ancora(hybrid).

Chantenay
Chantenay

Ako skladovať mrkvu

Aby vám mrkva vydržala čo najdlhšie, je potrebné ju správne uskladniť. Ako na to? Tu je niekoľko tipov:

  • Na skladovanie sa hodí iba neskorá alebo poloskorá mrkva, teda tá, ktorá bola vysievaná v priebehu apríla. Karotky sa neskladujú – sú určené na priame použitie alebo rýchle spracovanie.

  • Mrkvu určenú na skladovanie zbierame ideálne v septembri alebo októbri, čo najneskôr, ale vždy pred príchodom prvých mrazov.

  • Že je mrkva pripravená na zber, spoznáte podľa toho, že má zvädnutú vňať – to je znak jej „zrelosti“ na vybratie zo záhonu.

  • Mrkvu zbierame pomocou rýľa alebo rycích vidlí, ktoré zapichujeme s väčším odstupom od koreňov, aby sme ich nepoškodili. Pôdu len jemne nakypríme a mrkvu opatrne vyberieme. V piesčitých pôdach niekedy stačí mrkvu vytrhnúť rukou, ale ak nejde ľahko, radšej si pomôžte vidlami – ak by sa koreň odtrhol, nevydržal by skladovanie.

  • Mrkvu po zbere neumývame, iba ju zhruba očistíme od zeme. Umýva sa až tesne pred použitím.

  • Mrkvu skladujeme buď v vzdušných debničkách v pivnici, alebo v menšom množstve v chladničke. Kto má skleník, môže si vytvoriť tzv. krecht – v skleníku sa vykopáva jama, do ktorej sa mrkva postaví koreňom nadol, zasype sa zeminou a prikryje napríklad čečinou. Takto uskladnená mrkva vydrží po celú zimu a zostáva čerstvá.

Využitie mrkvy v kuchyni

  • Mrkva s jablkomdesiata vhodná pre deti aj dospelých
    Mrkvu najemno nastrúhame, jablko nastrúhame nahrubo, premiešame a môžeme osladiť medom.
    Ak chceme túto zmes použiť ako liek na bolesť hrdla, namiesto medu pridáme lyžičku olivového oleja.
  • Dusená mrkvavýborná príloha napríklad k pečenému kurčaťu
    4 mrkvy oškrabeme, nahrubo nastrúhame. Na panvici rozpálime maslo, mrkvu dusíme pod pokrievkou asi 30 minút. Až nakoniec dochutíme lyžicou cukru a štipkou soli.
  • Mäso na mrkve
    Použijeme 500 g bravčového mäsa, ďalej potrebujeme 2 cibule, 500 g mrkvy, maslo, soľ, korenie, a hladkú múku na zápražku.
    Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame, osmažíme na masle. Pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme, okoreníme a dusíme do mäkka. Potom pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dusíme, kým nezmäkne. Na vedľajšom variči si pripravíme svetlú zápražku z masla a múky, pridáme ju do jedla, premiešame a necháme prevariť. Podávame s varenými zemiakmi.
Mäso v mrkvi