Artičoka kardová (Cynara cardunculus)
Bodliakovitá trváca rastlina, ktorá sa pestuje ako jednoročná zelenina; podobá sa artičoke.
- Stanovište: pôda dobre zásobená vodou a živinami
- Priestor pre rastlinu: 1 × 1 m
- Doba pestovania: predpestované sadenice sa vysádzajú v máji; možný aj priamy výsev
- Doba zberu: po vybielaní (3–4 týždne) možno listové stopky a rebrá použiť na kuchynskú prípravu
- Množenie: výsevom
Kardy patria medzi staré kultúrne rastliny a pochádzajú zo Stredomoria. Zaraďujú sa do čeľade asterovité (Asteraceae) a od príbuznej zeleninovej artičoky sa odlišujú väčším vzrastom. Kardy sa pestujú ako chutná zelenina v jednoročnej kultúre, no ako okrasné rastliny môžu byť pri dobrej zimnej prikrývke trváce.


Po výseve v marci až apríli sa sadenice vysádzajú v druhej polovici mája vo vzdialenosti 1 × 1 m. Možný je aj priamy výsev v máji. Jemné listové stopky narastajú len pri dostatočnej zálievke a dobrej výžive.
Na konci leta sa rastlinám postupne zväzujú listy a obaľujú sa čiernou fóliou, aby sa vybielili stopky. Kuchynská úprava stopiek a listových rebier je možná 3–4 týždne po začiatku blanšírovania.
Pred príchodom mrazov sa rastliny vyberajú zo zeme a ukladajú do tmavej pivnice na vybielenie. Táto zelenina si vyžaduje veľa práce, preto sa pestuje len zriedka a v obchodoch ju nájdeme výnimočne.
Známe odrody:
– Vollrippige Stachellose
– Plainpalais
– Vert inerme
– Von Tours