Jačmeň siaty

Hordeum vulgare – jačmeň siaty

Oddávna pestovaná jednoročná úžitková rastlina.

  • Stanovište: Bez zvláštnych nárokov.
  • Výška: 60–100 cm.
  • Doba kvitnutia: Máj – jún.
  • Množenie: Výsevom.

Jačmeň patrí do čeľade lipnicovité (Poaceae) a pestoval sa už v čase Sumerov, teda 5000 rokov pred Kristom. Dnešné pestované formy jačmeňa pravdepodobne pochádzajú z druhu Hordeum agriocrithon z východného Tibetu (štvormenné a šesťmenné formy) a H. spontaneum z juhozápadnej Ázie (dvojmenné formy).

Mnohonásobným krížením sa podarilo jačmeň rozšíriť z Blízkeho východu do strednej Európy a odtiaľ ďalej do Severnej Ameriky. V súčasnosti sa jačmeň pestuje po celom svete v miernom podnebí, ale aj v subtrópoch.

Klasy jačmeňa na bielom pozadí.
Vrecúška s jačmennými semenami.

Formy jačmeňa

Rozlišujú sa rôzne formy jačmeňa:

  • Dvojradá forma (Hordeum vulgare convar. distichon):
    Má väčšie zrná a používa sa ako sladovnícky jačmeň, pretože pri nízkom obsahu bielkovín má vysoký obsah výťažku. Naklíčením a následným usušením zŕn vzniká slad, významná zložka na výrobu piva. Asi 10 % svetovej úrody jačmeňa sa využíva práve na tento účel. Z jačmeňa sa tiež destilujú alkoholické nápoje, predovšetkým whisky.
  • Štvorradé formy jačmeňa (Hordeum vulgare convar. vulgare):
    Slúžia hlavne ako krmný a priemyselný jačmeň, v rozvojových krajinách aj ako obilnina na chlieb. Zrno sa ďalej používa na konzumáciu vo forme krúp (hladené zrná bez pliev) a krupice. Takzvaný nahý jačmeň sa používa na výrobu kávovej náhrady.

Pestovanie jačmeňa a jeho opis

Jačmeň je jednoročná rastlina s klasom dlhým 7–15 cm.

  • Klasy: Krátke stoja vzpriamene, dlhé sú prevísajúce. Pluchy prechádzajú do osín dlhých až 15 cm; pestujú sa aj bezzosinaté odrody jačmeňa.
  • Druhy jačmeňa: Rozlišujeme ozimný a jarný (letný) jačmeň.
    • Ozimný jačmeň: Potrebuje viac tepla a dlhší čas na dozretie.
    • Jarný jačmeň: Dozrieva približne za 95 dní aj pri nižších teplotách, a preto je vhodný pre severné oblasti.

Jačmeň má nízke nároky na pôdu, a preto sa mu darí aj v suchých oblastiach, napríklad v severnej Afrike.

Výsev:

  • Ozimný jačmeň sa seje koncom septembra.
  • Jarný jačmeň sa seje v marci až apríli.
 
  • Kvety: Samoopelivé.
  • Zber: Zrno sa zberá v žltej až plnej zrelosti.
Zrelý jačmeň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *