Bedrník aníz (Pimpinella anisum)
Jednoročná rastlina s aromatickými semenami; chránená liečivka a korenina
- Stanovište: teplé a slnečné; priepustné, humózne pôdy
- Výška: 30–50 cm
- Doba kvitnutia: júl–august
- Množenie: výsevom
Aníz pochádza z východného Stredomoria a patrí medzi staré kultúrne rastliny, ktoré boli cenené už v staroveku. Do našich záhrad sa táto jednoročná korenina dostala v stredoveku. Hlavné oblasti pestovania sú dnes v Rusku a Španielsku. Naše podnebie je pre jeho pestovanie vhodné len podmienečne, pretože semená potrebujú na dozretie veľa tepla.
Rastlina z čeľade mrkvovité (Daucaceae) vytvára vretenovitý koreň a vzpriamený, žliabkovaný stonok, ktorý sa smerom nahor bohato vetví. Tvar listov sa mení od spodnej časti rastliny – od takmer celistvých cez laločnaté až po perovito delené. V lete kvitne bielymi okolíkmi s mnohými paprskami. Plody sa skladajú z dvoch plôdok.

na pestovanie potrebuje slnečné miesto.

Jemná vôňa semien pochádza z éterického oleja anetolu. Okrem toho semená obsahujú bielkoviny, tuk a cukor, ktorý dodáva korenine príjemnú chuť.
Anízový olej patrí medzi najstaršie destilované oleje. Je dôležitou súčasťou mnohých prípravkov proti kašľu, v ktorých pôsobí spolu s ďalšími rastlinnými extraktmi uvoľňujúcimi hlieny a kŕče. Vďaka svojmu povzbudzujúcemu účinku na žľazy podporuje aj trávenie.
Celé alebo drvené semená sa používajú pri pečení (chlieb, sušienky), varení (polievky, omáčky, jedlá z kapusty), ako aj v likérnictve na aromatizáciu. Anízovku si však treba vychutnávať opatrne, pretože obsahuje aj toxické látky.
Vzhľad a aróma plodov sa môžu líšiť v závislosti od klímy. Rastlina v každom prípade vyžaduje ľahkú, mierne vápenatú pôdu a slnečné, pred vetrom chránené miesto. Klíčenie po výseve trvá približne 3–4 týždne.