bakteriálna nádorovitosť

Obsah

Bakteriálna nádorovitosť postihuje 600 druhov

(Rhizobium radiobacter, syn. Agrobacterium tumefaciens)

Bakteriálna nádorovitosť, tiež známa ako Crown Gall , je vážne bakteriálne ochorenie rastlín spôsobené gram -negatívne baktérií Agrobacterium tumefaciens . Táto baktéria vstupuje do rastliny cez rany na koreňoch, stonkách alebo listoch a spôsobí abnormálne rastové útvary a nádory na nich .
Tento nádorovitý rast sa môže objaviť na mnohých typoch rastlín, vrátane okrasných rastlín (georgíny, pivonky, pelargónie), zeleninárskych plodín, ovocných stromov a viniča. Nádorom chýbajú normálne vývojové procesy a môžu deformovať a oslabovať rastliny. To môže viesť k nižšiemu výnosu, menšej kvalite plodov a dokonca k úhynu rastliny.
Prevencia a kontrola bakteriálnej nádorovitosti zahŕňa pravidelnú kontrolu rastlín a odstránenie nádorov, aby sa obmedzil prenos baktérií na ďalšie časti rastliny. Tiež je dôležité vysádzať zdravé semenáče a zakúpiť rastliny od dôveryhodných dodávateľov. Niekedy je tiež odporúčané ošetriť rezistentné odrody rastlín rastovými regulátormi , aby sa znížila náchylnosť rastlín k infekcii bakteriálnou nádorovitosťou. V niektorých prípadoch je možné použiť aj chemickú kontrolu pomocou fungicídov a antibiotík, ale túto metódu by mal vždy vykonať odborník.
Bakteriálná nádorovitosť - Rhizobium radiobacter, syn. Agrobacterium tumefaciens

Bakteriálna nádorovitosť viniča ochrana

Bakteriálna nádorovitosť, známa tiež ako Agrobacterium tumefaciens (alebo Rhizobium radiobacter), je bakteriálna choroba, ktorá postihuje okrem iných rastlín aj vínnu révu.

Agrobacterium tumefaciens je bežne prítomná v pôde a môže napádať mnoho druhov rastlín. Baktérie sa aktívne množia a vyvoláva vznik nádorov alebo zdurenie na koreňoch, stonkách, výhonkoch a ďalších častiach rastliny. Tieto nádory môžu byť drobné a nepatrné alebo sa môžu rozrastať a deformovať postihnuté časti rastliny.

Agrobacterium tumefaciens sa pripája ku koreňom rastliny a vstupuje do nej prostredníctvom poranenia alebo prirodzených otvorov . Baktérie nesie špeciálny genetický materiál zvaný Ti plasmid (Tumor Inducing plasmid), ktorý obsahuje gény na produkciu rastlinných hormónov. Tieto hormóny vyvolávajú rastovú reakciu a nadmerné delenie buniek, čo vedie k vytvoreniu nádorov.

Bakteriálna nádorovitosť môže mať negatívny vplyv na rast, vývoj a výnos vínnej révy. Infikované rastliny môžu vykazovať oslabenie, zníženie produktivity a deformácie častí rastliny. Kontrola tejto choroby zahŕňa prevenciu prostredníctvom správnych poľnohospodárskych postupov, ako je zabezpečenie hygieny rastlín, minimalizácia poranení a používanie zdravej sadby.

Ak sa vyskytne bakteriálna nádorovitosť, je dôležité odstrániť a zničiť postihnuté rastliny a zabrániť šíreniu baktérií na ďalšie rastliny . V niektorých prípadoch sa tiež používajú chemické prostriedky na ochranu rastlín alebo biologické metódy kontroly, ktoré využívajú prírodných antagonistov baktérií.

Bakteriálna nádorovitosť viniča ochrana

Bakteriálna nádorovitosť prevencie

Bakteriálna nádorovitosť je choroba, ktorej sa najlepšie vyhnete pomocou prevencie . Najistejším spôsobom je nakupovať zdravú sadbu v overených škôlkach a záhradníctvach . Ďalšou možnosťou je udržiavať pôdu čistú , primerane ju hnojiť, ryť či orať na jeseň. Tiež musíte odstraňovať všetky napadnuté rastliny a ničiť ich napríklad pálením .

Postrek proti bakteriálnej nádorovitosti, ktorý by bol dostupný verejnosti, neexistuje . Odborníci by mali vedieť aplikovať fungicídy alebo antibiotiká rastlinám, ktoré ešte možno zachrániť.

Bakteriálna nádorovitosť ochrana

Rastliny náchylné na bakteriálnu nádorovitosť (a je ich viac ako 600) odporúčame hnojiť pravidelne Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr obmedzíte aj výskyt tejto choroby.

Repelentný účinok proti škodcom má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.

Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy, vínnu révu alebo okrasné rastliny zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale.

Hnojík

Zdroje:

Zaujímavé odkazy

Bakteriálna nádorovitosť – Eagri

Bakteriálna nádorovitosť skryto škodí na koreňoch rastlín – Izahrádkář