chrastavitosť jablone

Obsah

Chrastavivosť jablone a hrušky

( Ventura inaequalis, Ventura pyrina )

Chrastavivosť jablone, známa tiež ako Venturia inaequalis , je choroba jabloní spôsobená hubou rovnakého mena. Je to najbežnejšie a najviac škodlivá choroba jabloní na svete. Okrem jabloní postihuje aj hrušky, ale existujú odrody, ktoré sú odolné – z jabloní sú to napríklad Angold, Florina, Melódia, Rajka, Resista, Rubinola, Selena, Topaz, Vanda a ďalšie.

Príznaky chrastavitosti jabloní sa zvyčajne prejavujú na listoch, plodoch a vetvách. Na spodnej strane listov sa objavujú tmavé škvrny, ktoré sa postupne rozširujú a môžu sa zlievať do väčších oblastí. Na hornej strane listov sa vytvárajú charakteristické šedé až čierne chrasty, ktoré sú vlastne plodnými telieskami huby.

Infikované plody bývajú pokryté hnedými alebo čiernymi škvrnami, ktoré spôsobujú ich skrútenie, deformáciu a opadávanie. Aj vetvy môžu byť napadnuté, a to vytvorením tmavých škvŕn na kôre.

Venturia inaequalis prežíva v opadaných napadnutých listoch . Na jar sú spory šírené vetrom alebo vodou a infikujú nové rastliny.

Prevencia a riadenie chrastavitosti jabloní zahŕňa použitie rezistentných odrôd, správnu záhradnú a poľnohospodársku prax , ako je odstránenie infikovaného materiálu, orezávanie postihnutých vetiev, dodržiavanie správneho rozostupu medzi stromami a používanie fungicídov v prípade potreby.

Chrastavivosť jablone a hrušky
Chrastavivosť jablone a hrušky

Chrastavivosť jabloní – príznaky u hrušiek

Hrušne trpia chrastavitosťou rovnako ako jablone a aj tu sa nájdu rezistentné odrody – napríklad Alfa, Amfora, Bohemica, Dicolor, Dita, Elektra, Konferencia, Nela, Vila, Wiliamsova červená .

U hrušiek nájdeme rovnaké príznaky na listoch – tj. na oboch stranách listov vznikajú tmavé rozptýlené škvrny. Na plodoch vznikajú aj malé škvrny, ktoré sa neskôr premieňajú na chrasty. Ak sú hrušky napadnuté veľmi skoro na jar, dochádza aj k praskaniu plodov. U hrušiek sú navyše poškodené vetvy . Chrastavivosť hrušiek spôsobuje viac Ventura pyrina.

Chrastavivosť jabloní - príznaky u hrušiek

Postrek jabloní proti chrastavitosti

Proti chrastavitosti môžete použiť povolené postreky – fungicídy. Je ale potrebné, aby ste postrek aplikovali prvýkrát vo fáze tzv. myšieho ušká, potom tesne pred kvetom a následne môžete vykonať ešte 2 až 3 postreky podľa potreby.

Povolenými postrekmi sú:

Pri aplikácii postrekov majte stále na pamäti, že môžu byť toxické pre človeka, zvieratá aj prírodu, najmä vodné organizmy. Ďalej používajte postreky len za bezveterného počasia, používajte ochranné pomôcky, ako sú ochranné rukavice, ochranný odev a ochranné okuliare. Pri aplikácii nejedzte ani nepite a rozhodne tiež nefajčite. Po aplikácii si umyte ruky.

Lepšie ako postreky je určite prevencia :

Chrastavivosť jabloní ochrana

Namiesto fungicídnych prostriedkov môžete na ovocné dreviny použiť prírodné organické hnojivo Hnojík. Toto organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Vďaka tomu získavajú rastliny oveľa lepšiu obranyschopnosť a dokážu si poradiť aj s chorobami – najmä hubovými.

Repelentný účinok proti škodcom a chorobám spôsobuje jedna zo zložiek – chitín , ktorý je obsiahnutý vo svlečkách. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.

Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo môžete použiť ako sypké a zapraviť ho do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale. Používajte roztok odporúčaný výrobcom a neprekračujte odporúčané dávkovanie.

Hnojík

Zdroje:

Zaujímavé odkazy

Je ideálny čas ošetriť jablone a hrušky proti chrastavitosti – Ireceptár

Strupovitosť jabloní a hrušiek. Ako ju poznáte – Sadenička