Čierny koreň – Scorzonera hispanica (hadí mord španielsky)

Využitie:
Cenená kuchynská zelenina, známa ako „zimný špargľa“.

Stanovište:
hlboká, kyprá, bezkamenná, alkalická pôda

Spon:
25–30 cm × 6–8 cm

Doba pestovania:
priamy výsev od polovice marca do polovice apríla

Doba zberu:
od konca októbra

Množenie:
semenami

Čierny koreň, patriaci do čeľade hviezdnicovitých (Asteraceae), pochádza z južnej Európy, je trváci a v druhom roku kvitne žlto. Až do stredoveku bol známy len ako divo rastúca liečivá rastlina. Dnes sa pestuje prevažne v Európe pre konzervárenský priemysel, menej pre čerstvú konzumáciu. Až 30 cm dlhý koreň je pokrytý tmavou korkovou vrstvou, vo vnútri sa nachádzajú početné mliečnice. Lepkavá žltobiela mliečna šťava farbí pri čistení pokožku dohneda.

Čiernemu koreňu sa darí len na hlbokej, kyprej pôde s dostatočnou vlhkosťou, najmä v júli a auguste. Doba pestovania je veľmi dlhá. Výsev sa robí od polovice marca, keď pôda oschne.

Čierny koreň
Čierny koreň potrebuje hlboko spracované pôdy.
Čierny koreň

Hĺbka sejby:
2–3 cm

Množstvo osiva:
1,5–2 g/m²

14 dní po vyklíčení (t. j. po 3–4 týždňoch) príliš husté výsevy pretriedime. Počas pestovania porast viackrát okopeme, aby sme skyprili pôdu a odstránili burinu. V suchom období od júla do septembra zabezpečíme dostatok vlahy.

Pri nízkych jarných teplotách môže čierny koreň zakvitnúť už v 1. roku. Na zabezpečenie dobrej kvality koreňov je potrebné kvetenstvá hneď odstraňovať.

Zber:
od konca októbra až do nasledujúcej jari. Korene opatrne vyberáme, pretože sa ľahko lámu. Rýchlo vysychajú, preto sa musia skladovať pri vysokej vzdušnej vlhkosti (v hlinenom kvetináči alebo zapuštené vo vlhkom piesku).

Odporúčané odrody:
‚Hoffmanns Schwarzer Pfahl‘, ‚Einjährige Riesen‘ s výbermi ako ‚Duplex‘, ‚Pilotis‘, ‚Prodola‘, ‚Negro‘.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *