horká škvrnitosť jabĺk

Obsah

Horká škvrnitosť jabĺk – choroba z nedostatku vápnika

Horká škvrnitosť jabĺk (niekedy tiež pehovitosť jabĺk) je choroba jabloní, resp. ich plodov, ktorú neprenáša žiadne vírusy ani hmyz a pod., ale vzniká najmä ako nedostatok vápnika v plodoch , na čom sa podieľa aj prehnojovanie dusíkom, draslíkom a horčíkom.

Na plodoch to spoznáte od druhej polovici vegetačnej doby, alebo tiež až pri skladovaní, a to tak, že sa na jablkách objavujú prepadnuté škvrny, ktoré pod sebou majú hnedú a horkú dužinu, tým sa stávajú horkými a nepožívateľnými, ich kvalita rýchlo klesá a skladovateľnosť tiež.

Najlepšou ochranou je jablone pravidelne zalievať, neprehnojovať ich umelými hnojivami a počas leta aplikovať na list prípravky obsahujúce vápnik (chlorid vápenatý).

Horká škvrnitosť jabĺk - pehovitosť jabĺk

Horká škvrnitosť jabĺk u plodov

Pretože sa horká škvrnitosť objavuje až počas vegetácie alebo pri skladovaní, často máme pocit, že všetky naše jablká sú zdravé. Až pri zbere alebo skladovaní objavíme škvrny, ktoré nielenže nevyzerajú dobre, ešte navyše kazia kvalitu jabĺk, ktoré sa potom nedajú konzumovať. A to už vôbec nehovoriac o tom, že také jablká sa nedajú skladovať, predávať a pod . Keď totiž jablko s horkou škvrnitosťou narežete, budete mať na reze hnedé a hlavne horké škvrny. Tieto škvrny sa pri dlhšom skladovaní aj zväčšujú.

Horká škvrnitosť jabĺk u plodov

Fyziologická škvrnitosť jabĺk

Horké škvrnitosti jabĺk sa tiež niekedy hovorí fyziologická škvrnitosť jabĺk, a to preto, že je zapríčinená fyziologickou príčinou (teda nedostatkom vápnika a naopak nadbytkom dusíka, draslíka a horčíka).

Niektoré jablone sú na túto chorobu oveľa viac náchylné, typicky treba Jonathan .

Odporúča sa vyberať odolné odrody a neprehnojovať pôdu chemickými hnojivami.

Horká škvrnitosť ochrana

Postrek prostriedky s obsahom vápnika je možné odporučiť, pretože nejde o toxické látky. Odporúčame ale aj ovocné dreviny hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr sa vyhnete prehnojovaniu prvkami, ktoré jablone toľko nepotrebujú (dusík, draslík), naopak im dodáte aj toľko potrebný vápnik.

Repelentný účinok proti škodcom a chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.

Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo môžete použiť ako sypké a zapraviť ho do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale a postreky používajte maximálne 3x do týždňa.

ochrana

Zdroje:

Zaujímavé odkazy

Fyziologická škvrnitosť jabĺk – Wiki

Horká škvrnitosť (pehovitosť) jabĺk – AgroBio Opava