Hrach

Obsah

Hrach alebo hrášok

(Pisum sativum)

Hrach aj hrášok pochádzajú z jednej rastliny, a to hrachu siateho . Hrach siaty je jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých.

Rozdiel je však v tom, že zatiaľ čo hrášok je čerstvé zelené dužinaté semeno (hrachu siateho záhradného) , ktoré sa konzumuje priamo, môže sa dusiť, variť, sterilovať, potom hrach je sušené semeno hrachu siateho poľného , ​​ktoré má svetlejšiu zelenú alebo žltú farbu a používa sa na prípravu hrachovej kaše alebo hrachovej polievky.

Ďalší rozdiel spočíva aj v zložení semien. Zatiaľ čo hrášok má mnoho vitamínu C, B, K a kyselinu listovú , sušený má zase veľký obsah horčíka, draslíka, mangánu a železa.

Zaujímavosť

Známe porekadlo „ hrach na stenu hádzať “ vzniklo zrejme podľa sušeného hrachu a znamená márne niečo hovoriť, márne niekoho napomínať.

História pestovania

Hrach

Hrášok alebo hrach sa pestuje v Európe od praveku. Je symbolom neolitickej revolúcie – v neolite ľudia prešli od zberu a lovu k pestovaniu plodín a chovu zvierat. Jedná sa o najstaršiu doloženú pestovanú plodinu vôbec.

Možno to súvisí aj s tým, že hrach, ktorý sa usuší, vydrží naozaj dlho a namočením do vody opäť napučí a je požívateľný.

Semienka, ktoré našim predkom po zime zostali, bolo na jar možné opäť zasiať.

Odrody hrachu

Než sa sami pustíte do pestovania hrášku, zoznámte sa s jeho odrodami. Tie sa totiž delia do dvoch skupín: hrášok/hrach cukrový a hrášok/hrach dreňový. Cukrový hrach je určený na konzumáciu aj so strukami – teda jedia sa semená a struky. Dreňový hrach je určený na konzumáciu semien.

Z cukrových odrôd odporúčame Ambrosii , má svetlo zelené semená, stredne veľké až veľké a výnosy má pomerne vysoké. V Čechách je to zatiaľ jediná registrovaná odroda cukrového hrášku.

Z dreňových odrôd si vyberte medzi nasledujúcimi:

Ambassador – má stredne zelené semená, malé až stredne veľké, ale vysoký výnos. Vegetačná doba je skôr krátka – 88 dní v priemere, rastlina dorastá 60 cm – je teda lepšie dať jej oporu.

Dalila – má svetlo až stredne zelené semená, stredne veľké až veľké, stredný výnos, veľmi dlhú vegetačnú dobu – až 100 dní, patrí k neskorým odrodám. Dorastá do výšky/dĺžky 65 cm, tiež vyžaduje oporu.

Gloriosa – má stredne zelené semená, veľké, vysoký výnos, vegetačná doba je 83 dní, dorastá do dĺžky až 69 cm.

Radim – má stredne zelené, malé až stredne veľké semená, vysoký výnos, vegetačná doba je 88 dní a dorastá do výšky/dĺžky 60 cm.

Ako pestovať hrach

Hrach nepestujte nikdy na rovnakom mieste, ani po iných strukovinách. Neznáša tiež čerstvo vyhnojenú pôdu. Má radšej ľahšiu ako ťažšiu pôdu, a najlepšie neutrálne s pH 6.

Kedy zasadiť hrach

Hrach siaty záhradný vysievajte radšej v apríli ako v marci, pretože neznesie mráz (môže vás pomýliť vysievanie hrachu na poliach, ale hrach siaty poľný mráz znesie).

Hrach vysievajte do riadkov 30 vzdialených a po jednom semienku cca 3 cm od seba, do hĺbky 5 cm.

TIP : Semená hrachu radi vyklovávajú holuby. Aby ste tomu predišli, napnite nad záhon s hrachom starej záclony, rybársku sieť alebo netkanú textíliu – trochu vyššie nad zem a dobre upevnite po stranách.

Hnojenie hrachu

Zatiaľ čo hrach – rovnako ako ostatné strukoviny – poskytuje sám po odplodení hnojivo (stačí zvyšky rastlín zaryť alebo zaorať do pôdy), počas pestovania vyžaduje prihnojovať. Ideálne je rozpustené organické hnojivo (napr. Hnojík), ktoré aplikujete každých 14 dní k rastlinkám počas rastu. Akonáhle začnú tvoriť kvety, s hnojením prestaňte.

Opora pre hrach

Ako oporu sa hrachu sa odporúča dať plotové pletivo alebo napnutú sieť na ráme, hrach sa po nej môže dobre plaziť. Nižšie odrody oporu nepotrebujú – stačí im nahrnúť trochu zeminy okolo stonky a vydržia byť vzpriamené aj za dažďa.

Kedy žať hrach

Hrach na priamu konzumáciu začnite žať počas júla (podľa odrody v prvej až poslednej dekáde), kedy sú semená dostatočne veľké, ale doteraz svieže a šťavnaté. Prezreté semená strácajú kvalitu, sú tvrdé a horkasté.

Pár strukov môžete nechať prezrieť a použiť budúci rok ako sadivo.

Druhý výsev

Druhý výsev hrášku môžete vykonať počas leta a na jeseň mať ešte jeden zber. Vždy ale počítajte s vegetačnou dobou príslušnej odrody tak, aby ste to stihli do prvých mrazíkov.

Hrášok v kuchyni

Hrášok je vítanou prísadou do rizota, šalátov, ale aj ďalších pokrmov. Tie najlepšie vám prinášame.

Hrášok na smotane – tento chutný vegetariánsky obed môžete obmieňať rôznymi surovinami, ale najjednoduchšie je osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu na oleji, pridať hrnček hrášku (čerstvého alebo sterilizovaného), podusiť domäkka, pridať trošku svetlej zápražky z masla a múť. K pokrmu môžete podávať natvrdo varené vajcia a zemiaky posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dusený hrášok so šunkou – na tento taliansky spôsob budete potrebovať: 600 g hrášku, 1 malú cibuľu, 50 g masla, 50 až 100 g šunky, soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na masle, pridáme hrášok a trošku vody a dusíme. Po 5 minútach pridáme nadrobno pokrájanú šunku a soľ, a dodusíme, až je voda odparená.

Zarábaný hrášok – ďalšie veľmi jednoduché jedlo. Hrášok (čerstvý alebo sterilizovaný) podlejeme vodou a uvaríme domäkka. Vedľa si pripravíme svetlú zápražku z masla a múky, zriedime ju vývarom a prevaríme. Potom pridáme uvarený hrášok, osolíme a ešte chvíľu povaríme. Zdobíme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Ako zmraziť hrášok – hrášok je možné zamraziť čerstvý aj povarený. V oboch variantoch mrazte hrášok vo vrecúškach alebo krabičkách tak, aby ste ho mali pripravený presne v množstve, aké budete neskôr potrebovať. Čerstvý hrášok len umyte a zamrazte. Varený hrášok je potrebné najskôr 2 minúty povariť vo vriacej vode, nechať osušiť a vychladnúť, a potom zamraziť. V oboch prípadoch vám vydrží až 6 mesiacov.

Zdroje:

patička