majorán
Obsah
Majorán záhradný
(Origanum majorana, syn. Majorana hortensis)
Silne aromatická a výrazne voňajúca majoránu, príbuzná oregana sa používa od nepamäti. Jej liečivé účinky poznali už v starom Egypte. Zmienky o nej nájdeme od Perzských kronikárov, cez Rímskych učencov až po stredovekých liečiteľov. V Grécku a Ríme bola považovaná za rastlinu lásky a silné afrodiziakum a používala sa hlavne pri príprave mastí a tinktúr.
Použitie majoránu v gastronómii
Známejšie a obľúbenejšie korenie snáď v slovenskej kuchyni ani nie je. Majorán, maroján, majorán či voněkras je neoddeliteľnou súčasťou českej kuchyne, či už sú to zemiakové placky, rôzne polievky alebo klasická zabíjačka. Usušené lístky a kvety zo stoniek drhneme a pridávame do jedla rozomnutej medzi dlaňami. Jej blahodárne liečivé vlastnosti ju však oprávňujú na širšie použitie aj ako dobre dostupný a hlavne neškodný liek. Vo voľnej prírode nerastie, takže aby sme ju mohli takto využívať, musíme si ju pestovať – na záhone alebo v kvetináči či kvetináči.
Majorán účinky
Okrem kulinárskeho využitia má aj liečivé účinky. Ten hlavný je jej priaznivý vplyv na nervovú sústavu. Používa sa preto pri stresoch, nespavosti a migréne. Pri kašli z prechladnutia a črevných problémoch popíjame odvar z majoránu. Pripravíme ho z polievkovej lyžice sušenej drogy, ktorú zalejeme štvrť litrom vriacej doby. Schladnutý odvar je vhodné kloktadlo na zápaly v ústach. Ako každé korenie aj majorán podporuje trávenie, zlepšuje činnosť žalúdka a čriev čiastočne odstraňuje plynatosť. Silný vývar z majoránu môžeme precediť do kúpeľa, kde bude priaznivo pôsobiť na pleť aj na psychiku.
Majorán pestovanie
Pôvodne je majorán vytrvalá bylinka, pestuje sa však ako jednoročná. Keď ju ale na jeseň presadíte do kvetináča, vydrží vám čerstvá až do jari. V prírode rastie ojedinele aj voľne. Na pestovanie nie je vôbec zložitá. Najlepšie sa jej bude dariť na teplom slnečnom stanovisku s pôdou bohatou na živiny, ktoré bude zároveň chránené pred vetrom. Vysievajte ju pokojne už koncom januára, počas februára až marca. do kvetináča či kvetináča. Nasypte ich na substrát pre byliny a zelené korenie, nezasypávajte, len utlačte a pravidelne rastie, aby zemina zostala vlhká a semienka dobre vzišli.
Klíčia počas dvoch, až troch týždňov pri teplote 20 °C. Akonáhle sa objavia prvé lístky, umiestnite nádoby na parapet alebo iné svetlé miesto. Semenáčiky so štyrmi pravými lístkami prepichajte do už bohatšej zeminy – 3 až 5 rastliniek do jednej jamky. Drobučké semienka môžete tiež zasiať koncom apríla rovno na záhon a po vzídení ich vyjednoťte alebo sem potom v polovici mája vysaďte predpestované sadeničky.
Hnojenie majoránu
Hnojiť 2x za mesiac.
Pôda na pestovanie majoránu musí byť silne hnojená, pretože rastlina potrebuje veľa živín. Zálievka by mala byť primeraná, nepolievajte ju nadmerne. Hnojiť iba organickými hnojivami.
Záhon je potrebné pravidelne pliť a tiež čas od času okopať. Tí z vás, ktorí nemajú záhradu, môžu pestovať majorán v kvetináčoch alebo bylinkových nádobách na balkóne. Nielen na záhone, ale obzvlášť v kvetináči je potrebné ju často hnojiť, ideálne organickým hnojivom, napríklad Hojíkom (hnojik.cz) a udržiavať primeranú zálievku. Majoránku zberáme priebežne za plného kvetu, najlepšie v dopoludňajších hodinách. Zostrihávame ju vo výške asi 5 až 8 cm nad zemou.
Využitie majoránu nielen v kuchyni
- Čaj – 1 lyžičku sušenej majorány zalejte 1 šálkou vriacej vody a po 3 minútach sceďte.
- Masť – 3-4 lyžičky majoránov prášku zalejte 2 lyžicami vínneho destilátu a 1 hodinu nechajte stáť prikryté. Pridajte 2 lyžice masla a za stáleho miešania zahrievajte 10 minút vo vodnom kúpeli. Masť preceďte cez gázu a naplňte jej dobre uzatvárateľný pohárik. Aplikujte vychladenú. Masť skladujte v chladničke najdlhšie štyri týždne.
- Olej – 3-4 lyžice čerstvej majorány nasekajte najemno a zmiešajte so 100 ml oleja. Nechajte asi štyri týždne stáť na teplom mieste, potom preceďte, naplňte do tmavej, uzatvárateľnej fľaštičky a používajte pri masáži bolestivých miest.