monilíniová hniloba

Obsah

Monilíniová hniloba - postrach pre jablone, hrušky, slivky, čerešne a iné.

( Monilinia fructigena a Monilinia laxa )

Monilíniová hniloba (tiež nazývaná šedá hniloba ) je hubové ochorenie ovocných stromov, ktoré sa prejavuje ako hnedasté škvrny na plodoch, ktorých povrch sa postupne mení na hnedú hubovú mäsu. Spôsobuje ju huba Monilinia , ktorá sa môže rozmnožovať a šíriť na iné plody prostredníctvom spór. Infikované ovocie môže byť nebezpečné na jedenie, pretože môže obsahovať toxíny. Monilíniová hniloba sa často vyskytuje v daždivom a vlhkom počasí, a preto je dôležité starostlivo sledovať stav ovocných stromov a vykonávať preventívne opatrenia, ako je napríklad odstraňovanie napadnutých plodov a orezávanie postihnutých vetiev.

monilíniová hniloba - Monilinia fructigena a Monilinia laxa

Monilíniová hniloba broskýň - mumifikované plody

Monilíniová hniloba ( Monilinia fructigena ) ako choroba ovocia, ktorú spôsobuje huba patriaca do rodu Monilinia , napadá okrem jabloní, hrušiek, čerešní aj marhule a broskyne. Je známa aj ako broskyňová hniloba alebo čerešňová hniloba, podľa toho, na ktorom druhu ovocia sa prejavuje.

Monilíniová hniloba sa prejavuje hnedými škvrnami na povrchu ovocia. Tieto škvrny postupne rastú a môžu sa spojiť, vytvárajúc hnedý, mazľavý povlak. V priebehu času sa infekcia šíri dovnútra plodu, ktorý začne hniť. Infikované ovocie môže tiež vytvárať povrchový plesňovitý rast, ktorý je typický pre túto chorobu. Pre broskyne sú typické aj tzv. mumifikované plody.

Hlavným spôsobom šírenia monilíniovej hniloby je priamy kontakt s infikovaným ovocím , napríklad prostredníctvom mechanického poranenia alebo pri preprave a manipulácii s ovocím. Choroba sa môže šíriť aj pomocou spór huby, ktoré sa môžu šíriť vetrom alebo hmyzom.

Prevencia a kontrola monilíniovej hniloby zahŕňa odstraňovanie a likvidáciu infikovaného ovocia, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu choroby. Dôležitá je aj dobrá hygiena a správna starostlivosť o ovocné stromy. V niektorých prípadoch môžu byť použité fungicídy na obmedzenie šírenia choroby.

Arónia monilíniová hniloba

Monilíniová hniloba (Monilinia fructigena) môže postihnúť aj aróniu (čierny žeriav). Aj keď je táto choroba častejšie spájaná s kôstkovinami, ako sú slivky, marhule, broskyne a čerešne, môže sa vyskytnúť aj na iných druhoch ovocia, vrátane arónie.

Monilíniová hniloba sa prejavuje hnedými škvrnami na povrchu ovocia , ktoré postupne rastú a môžu sa spojiť, vytvárajúc hnedý, mazľavý povlak. Infekcia sa potom šíri dovnútra plodu, čo spôsobuje hnednutie a hnilobu.

Pokiaľ sa na vašich aróniách objavujú podozrivé hnedé škvrny alebo iné príznaky hniloby, je vhodné vykonať bližšie vyšetrenie alebo sa poradiť s odborníkom na rastlinné choroby. Miestni odborníci na poľnohospodárstvo, záhradníctvo alebo agronómiu môžu poskytnúť konkrétne informácie a odporúčania ohľadom prevencie, kontroly a liečby monilíniovej hniloby pri arónii.

Monilíniová hniloba ochrana

Proti monilíniovej hnilobe sa najviac osvedčuje likvidácia napadnutých plodov a vetvičiek. ďalej ochrana proti poraneniu. Ideálne je ochrániť plody proti útoku škodcom, ako sú osy, ktoré robia do plodov dierky, ktorými sa infekcia – najmä za daždivého počasia – dobre dostane dovnútra. Namiesto fungicídnych prostriedkov však odporúčame ovocné dreviny hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr obmedzíte aj výskyt monilíniovej hniloby.

Repelentný účinok proti škodcom má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.

Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale.

Zdroje:

patička