múčnatka jahôd
Obsah
Múčnatka jahôd – postrach pre jahody
( Podosphaera aphanis )
Múčnatka jahôd, známe tiež ako Podosphaera aphanis, je hubová choroba postihujúca výhradne jahôd. Ide o jednu z najbežnejších chorôb, ktoré ovplyvňujú túto rastlinu. Múčnatka jahôd sa vyskytuje po celom svete a spôsobuje straty v zbere a znižuje kvalitu plodov.
Podosphaera aphanis je pleseň, ktorá napáda listy, stonky a plody jahôd. Infikované rastliny majú na povrchu biely až sivý povlak, ktorý pripomína múku alebo popol. Tento povlak je tvorený mycéliom huby, ktorá preniká do pletív rastliny a spôsobuje jej poškodenie.
Príznaky múčnatky jahôd zahŕňajú stratu zelenej farby listov, skrútenie listových okrajov, deformácie plodov a zníženú kvalitu a výnosnosť plodov. Choroba sa obvykle šíri v teplom a vlhkom prostredí, ako je napríklad dážď, rosa alebo kondenzácia vlhkosti na listoch.
Prevencia a kontrola múčnatke jahôd zahŕňajú niekoľko opatrení. Patrí sem napríklad voľba odolných odrôd jahôd, udržiavanie dostatočnej vzdialenosti medzi rastlinami na zabezpečenie dobrej cirkulácie vzduchu, odstránenie a zničenie infikovaných rastlín alebo listov, aplikácia fungicídov a udržiavanie rastlín zdravých a silných pomocou správneho hnojenia a zalievania.
Múčnatka jahôd – aký má cyklus
Múčnatka jahôd je huba, ktorá prezimuje na napadnutých častiach jahôd , prebúdza sa zase na jar a pri daždivom a vlhkom počasí (stačí rosa) sa šíri na ďalšie listy a jahody. Potrebuje tiež pomerne vyššiu teplotu a ideálne je, keď sa vlhkosť strieda nižšia na vyššiu.
Dobrou možnosťou, ako sa zbaviť múčnatky jahôd je používať odrody, ktoré naň nie sú tak náchylné , ako napríklad Elvira, Karmen alebo Rosie. (Karmeň je odolná aj voči plesni šedej, takže táto odroda sa skutočne oplatí.)
Múčnatka jahôd postrek
Na múčnatku jahôd existujú prirodzene aj postreky, ktoré sú na báze fungicídov a mali by byť aplikované raz pred kvetom a druhýkrát po zbere. Medzi tieto postreky patria:
- Avril 5 SC (hexaconeazole) – 0,1 až 0,3 %,
- Bayleton 25 WP (triadimefón) – 0,2 %,
- Karathane LC (dinocap) – 0,05%.
Počas používania postrekov dbajte na to, že chemické látky môžu byť nebezpečné pre človeka, zvieratá aj prírodu okolo. Používajte vždy ochranné okuliare, ochranné rukavice a ochranný odev. Pri aplikácii postreku nejedzte a nepite, ani nefajčite. Po aplikácii si umyte ruky.
Postrekujte jahody len za bezveterného počasia, aby sa postrek nedostal na iné rastliny alebo iným ľuďom do očí.
Múčnatka jahôd ochrana
Ako jedna z možností, ako ochrániť jahody pred múčnatkou, je tiež ich dobrá výživa a správna zálievka. Namiesto fungicídnych prostriedkov vyskúšajte jahody hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Repelentný účinok proti škodcom a chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý práve vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.
Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb. Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.
Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny. Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete jahody zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škodcovia na záhrade. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz