Múčnatka viniča
Obsah
Múčnatka viniča
(Erysiphe necator, syn. Uncinula necator)
Múčnatka viniča, známe tiež ako oidium, alebo lat. Erysiphe necator či Uncinula necator , je pleseň, ktorá postihuje vinič hroznorodý ( Vitis vinifera ) a niektoré ďalšie druhy rastlín z čeľade viniča ( Vitaceae ). Jedná sa o jeden z najvýznamnejších patogénov viniča a spôsobuje ochorenie nazývané múčnatkou viniča.
Erysiphe necator je biotrofný parazit, čo znamená, že sa živí živými bunkami hostiteľskej rastliny. Pleseň sa prejavuje na povrchu listov, výhonkov, hrozna a ďalších častiach viniča. Infikované rastliny majú na povrchu biely až sivý práškovitý povlak, ktorý pripomína múku. Tento povlak je tvorený mycéliom plesne a je dobre viditeľný najmä za vlhkého počasia.
Múčnatka viniča môže spôsobiť rôzne škody na viniči. Pleseň obmedzuje fotosyntézu a výživu rastliny , čo môže viesť k zníženiu vitality a úrody viniča. Infikované hrozno môže byť tiež náchylnejšie na napadnutie hnilobou.
Boj proti múčnatke viniča zahŕňa rôzne metódy, vrátane chemickej ochrany a použitia rezistentných odrôd. Správna starostlivosť o vinič, ako je správny rez, odstraňovanie infikovaných častí rastliny a dobré vetranie, tiež môže pomôcť obmedziť šírenie plesne.
Je dôležité chrániť vinič pred múčnatkou a vykonávať preventívne opatrenia, najmä v oblastiach s priaznivými podmienkami pre výskyt tejto plesne.
Múčnatka viniča – životný cyklus
Huba prezimuje predovšetkým v púčikoch viniča, ale mrazy pod – 15 ° C neprežije, preto sú tak dôležité klasické zimy s mrazmi. K infekcii dochádza kedykoľvek od doby kvetu až po zmäknutie bobúľ. Choroba sa šíri rýchlejšie vo vlhkom prostredí a vyššia vzdušná vlhkosť ju podporuje. Naopak dážď a nízke teploty šírenie skôr obmedzujú.
Postrek na múčnatku viniča
Na kontrolu múčnatky viniča sa obvykle používa rad postrekov a fungicídov.
Systémové fungicídy: Napríklad fungicídy obsahujúce látku zvanú triazoly (napríklad propikonazol, tebukonazol) alebo strobiluríny (napríklad azoxystrobín, krezoxim-metyl). Tieto látky prenikajú do rastliny a poskytujú ochranu proti múčnatke viniča.
Kontaktné fungicídy: Napríklad síra je bežne používaný kontaktný fungicíd proti múčnatke viniča. Síra je známa svojimi fungicídnymi vlastnosťami a je široko používaná v ekologickom poľnohospodárstve.
Biologické fungicídy: Existujú tiež biologické fungicídy, ktoré obsahujú prírodné mikroorganizmy, ako je napríklad huba z rodu Ampelomyces , ktorá je špecifická pre múčnatku viniča. Tieto biologické agens môžu pomôcť obmedziť šírenie múčnatok a pomôcť pri jeho kontrole.
Pred použitím akéhokoľvek postreku je dôležité dodržiavať inštrukcie na štítku a postupovať podľa predpisov . Ďalej je tiež dôležité dodržiavať správne intervaly medzi postrekmi a prípadne striedať rôzne skupiny fungicídov, aby sa minimalizovala možnosť vzniku rezistencie. Postreky proti múčnatke viniča vykonávajte pred odkvitnutím a potom pravidelne do zmäknutia bobúľ.
Pri starostlivosti o vinič je tiež dôležité vykonávať preventívne opatrenia, ako je odstránenie infikovaných častí rastliny, správny rez a zabezpečenie dobrého prevzdušnenia (nesádzať rastliny príliš blízko pri sebe), aby sa minimalizovali priaznivé podmienky pre výskyt múčnatky viniča.
Rovnako je dobré vyberať odolné odrody, ako je napríklad rulandské modré, Chardonnay, rýnsky rizling a vlašský rizling.
Ochrana proti múčnatke viniča
Vôbec najlepším spôsobom, ako vínnu révu ochrániť pred múčnatkou, je správne prihnojovanie a zalievanie. Na prihnojovanie zvoľte prírodné organické hnojivo, ktoré nielenže rastlinu vyživuje, ale navyše jej poskytne podmienky na zlepšenie vlastníc obranyschopnosti. Odporúčame teda vínnu révu hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr múčnatku viniča zbavíte navždy.
Repelentný účinok proti škodcom má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.
Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.
Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.
Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.
Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete kríky viniča zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škodcovia na záhrade. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz