paštrnák
Obsah
Čo je paštrnák
(Pastinaca sativa)
Paštrnák siaty, je vytrvalá byliny z čeľade miříkovitých, ktorá sa asi najviac podobá mrkve alebo o koreňovom petržlene.
Od mrkvy paštrnák rozlíšite ľahko – podľa farby: zatiaľ čo mrkva je oranžová alebo inak farebná, pastinák je biely. Ale čo petržlen?
Paštrnák petržlen rozdiel
Od petržlenu paštrnák spoznáte, keď sa budete riadiť našimi radami. Jednak u petržlenu vyrastá vňať po celej vrchnej časti, u paštrnáka vyrastá len z jamky uprostred. Keď zrežete vňať petržlenu, bude rez skôr fialkastý, u paštrnáka svetlý. A napokon, keď ochutnáte petržlen – bude chutiť jednoducho ako petržlen, zatiaľ čo paštrnák bude sladký.
Paštrnák obsahuje mnoho látok – z vitamínov sú to: C, B, karotén a niacín, z minerálnych látok potom sodík, draslík, vápnik, mangán či železo.
Zaujímavosť
Paštrnák môžete pestovať aj ako liečivku . Má močopudné účinky, pomáha rozpúšťať obličkové kamienky, upokojuje nervovú sústavu (podobne ako napríklad medovka). Starí Rimania ho používali ako afrodiziakum .
História pestovania paštrnáku
História pestovania paštrnáku je bohatá, aj keď sme naň trochu zabudli.
Pochádza z celej Európy a Ázie, pôvodne skôr z miernych či subtropických oblastí. Veľmi často sa pestoval v Stredozemí, poznali ho starí Gréci aj Rimania, ktorí ho používali nielen ako zeleninu, ale aj ako liečivku alebo afrodiziakum.
S kolonizátormi sa dostal paštrnák do Ameriky , ale tu je považovaný skôr za invazívny druh buriny.
Paštrnák pestovanie dnes
Pestovanie paštrnáka nie je náročné a môžete si ho vypestovať prakticky na každej záhrade. Nie je potrebné osievať veľké záhony, stačí si vysiať alebo zasadiť pár rastlín či riadkov na spotrebu.
Paštrnák nepestujte tam, kde vlani rástla, mrkva, petržlen, zeler, pastinák alebo fenikel.
Paštrnák môžete vysievať rovno na záhon , a to koncom marca. Ideálna vzdialenosť medzi riadkami je 8 až 10 cm, aby mali korene dostatok priestoru. V apríli je potom potrebné rastliny vyjednotiť , a to na vzdialenosť 3 až 4 cm. Po vyjednotení paštrnák zalejte.
Paštrnák potrebuje vôbec dostatočnú zálievku – väčšiu ako mrkva alebo petržlen. Zalievajte ho vždy, keď je pôda na povrchu suchá. Medzitým tiež záhon okopávajte a odburiňujte. Nikdy nenechajte po daždi na záhone s paštrnákom vytvoriť škralúp!
Hnojenie pastináku
Pastinák potrebuje prihnojovanie najmä počas júna, júla a augusta, kedy korene narastajú a dozrievajú. Prihnojte ich posypom alebo rozpusteným hnojivom - Hnojíkom, pretože dodáva dostatok dusíka. Pastinák nepotrebuje ani tak draslík a fosfor, pretože sa nepestuje na kvety.
Kedy žať paštrnák
Paštrnák je najlepšie žať – rovnako ako mrkva a petržlen – na jeseň pred prvými mrazíkmi. Väčšinou to vyjde na október .
Pri zbere použite rýľ alebo rycie vidly a dávajte ich ďalej od koreňov, aby ste ich nepoškodili. Vňať môžete použiť ako krmivo pre zvieratá či domácich miláčikov.
Semienka
Ak ste si nechali pár rastliniek vykvitnúť a dozrieť semienka, ustrihajte celé zrelé kvetenstvo, zaveste ich hlavou dole a nechajte uschnúť.
TIP : Aby vám semienka nevyzerali na zem, je možné každé kvetenstvo zabaliť do pláteného vrecka – tým budete mať semienka rovno uschované.
Skladovanie
Paštrnák sa dobre uchováva v skleníku , kde mu vykopete dostatočnú jamu a zasypete zeminou – z nej sú vidieť len vršky. Pred mrazom paštrnák zakryte čečinou.
Ak nemáte skleník, môžete paštrnák skladovať krátkodobo aj v pivnici v debničkách, pár koreňov sa zmestí aj do chladničky .
Paštrnák použitie
Paštrnák nie je tak známou zeleninou, a tak možno neviete, ako ho použiť v kuchyni. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami.
Paštrnákové pyré
Pár koreňov paštrnáka oškrabeme a umyjeme. Nakrájame na kúsky a dáme variť do vriacej vody. Osolíme a uvaríme domäkka. Zlejeme vodu, pridáme trošku teplého mlieka a maslo. Rozmixujeme na kašu a podávame k pečenému mäsu a pod.
TIP : Do paštrnákového pyré môžeme okrem paštrnáka pridať zeler – bude menej sladké.
Pečený paštrnák
Paštrnák nakrájame na podlhovasté kúsky. Zmiešame med a olej a pokvapkáme ním paštrnák na plechu. Potom osolíme a pridáme tymian. Pečieme do zmäknutia. Hodí sa ako príloha k mäsu pečenému, grilovanému, aj ako samostatná pochúťka.
Paštrnákové hranolky
Paštrnák nakrájame do tvaru hranoliek, dáme do misy, pridáme karí, soľ, korenie, popr. kurkumu alebo chilli. Preložíme na vymastený plech a pečieme na 180 ° C asi 25 minút. Je to výborná pochúťka – ako samotná, tak ako príloha tam, kde bežne používate hranolky.
Paštrnák pečený na sladko
Paštrnák nakrájame na väčšie kúsky, pridáme na kúsky nakrájané jablká alebo hrušky (alebo oboje), pridáme vlašské alebo lieskové orechy, pokvapkáme medom a olejom. Pečieme do zmäknutia paštrnáka. Podávame ako zákusok. Môžeme zdobiť šľahačkou a lístkom mäty.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Vlachová, Libuša: Talianske pokrmy na českom stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.agromanual.cz
- www.bylinkovo.cz
- www.ireceptar.cz
- www.toprecepty.cz
- www.srecepty.cz