Peronospóra viniča
Obsah
Peronospóra viniča – napáda výhradne rod viniča
( Plasmopara viticola )
Pleseň viniča, známa tiež ako peronospóra ( Plasmopara viticola ), je jednou z najzávažnejších chorôb viniča. Jedná sa o hubovú chorobu , Ktorá napáda listy, hrozno a ďalšie časti rastliny. Peronospóra je bežná v révových oblastiach po celom svete a môže spôsobiť značné straty v zbere a zníženie kvality hrozna.
Peronospóra sa šíri pomocou spór, ktoré sú prenášané vzduchom alebo vodou. Infekcia zvyčajne začína na spodnej strane listov , Kde sa vytvárajú charakteristické škvrny. Tieto škvrny sú spočiatku žltozelené a neskôr sa rozširujú a menia sa na hnedočiernu farbu. Na hornej strane listov môže byť viditeľný biely plodný povlak huby .
Ak sa infekcia peronospóry šíri do hrozna, môže dôjsť k ich poškodeniu a rozvoju hniloby . Hrozno sa môže deformovať, strácať kvalitu a znižovať cukornatosť. V prípade silnej infekcie môže peronospóra spôsobiť opad listov, čo môže oslabiť viničovú rastlinu a ovplyvniť budúci zber.
Prevencia a kontrola peronospóry zahŕňajú rôzne opatrenia. Patrí sem napríklad výber odolných odrôd viniča, správne riadenie výsadby a zavlažovania na zníženie vlhkosti a zlepšenie cirkulácie vzduchu, použitie fungicídov na ochranu rastliny pred infekciou, pravidelné kontrolné prehliadky viniča a odstránenie a likvidácia infikovaných častí rastliny.
Pleseň na listoch vínnej révy
Pokiaľ sa pleseň zatiaľ vyskytuje len na listoch, je možné postihnuté listy odstraňovať. Pri vínnej réve je tiež dôležitá správna starostlivosť – teda prevzdušňovať rastliny, odstraňovať zálistky, zastrkávať letorasty za drôtenku, odstránenie listov v mieste, kde je hrozno, dôkladná prebierka hrozna. Tým všetkým zabránite plesni, aby sa dostala až na plody, ktoré môže úplne znehodnotiť. Pokiaľ pestujete vinič prvýkrát, skúste si zohnať nejakého odborníka, ktorý sa v pestovaní viniča vyzná a pomôže vám s tým. Najlepšie je, keď vám jednotlivé práce okolo viniča ukáže, pretože popísať ich nie je tak názorné.
Postrek na peronospóru viniča
Na pleseň vínnej révy existujú postreky, ktoré je nutné aplikovať pred kvetom a potom dvakrát po odkvitnutí, niekedy aj častejšie, pokiaľ je veľmi vlhké počasie počas leta. Postreky sú na báze fungicídov a patria medzi ne:
- Dithane 45 M (mancozeb) – 0,2 až 0,3 %,
- Kuprikol 50 (oxychlorid Cu) – 0,5%,
- Polyram combi (metiram) – 0,2 až 0,3%,
- Ridomil MZ 72 WP (metalaxyl + mancozeb) – 0,25%.
Nezabúdajte však na to, že chemické postreky môžu byť potenciálne nebezpečné pre človeka, domáce aj divé zvieratá, vodné organizmy a vôbec prírodu okolo.
Pri postrekovaní používajte vždy ochranné pomôcky , ako sú ochranné rukavice alebo okuliare. Nejedzte, nepite ani nefajčite.
Postrek vykonávajte iba za bezveterného počasia .
Peronospóra viniča ochrana
Vôbec najlepším spôsobom, keď pominieme výber odolných odrôd a správne pestovanie, je však použitie organického hnojiva, ktoré nielenže dodá vínnej réve dostatok živín, ale tiež dodá rastlinám zvýšenú obranyschopnosť a ony sa potom dokážu chorobám brániť samy. Namiesto fungicídnych prostriedkov teda odporúčame vínnu révu hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr obmedzíte aj výskyt plesne viniča.
Repelentný účinok proti škodcom má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok. Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.
Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín. Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.
Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale. Postreky vykonávajte maximálne 3x týždenne.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škodcovia na záhrade. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz