sadzovitosť jabĺk
Obsah
Sadzovitosť jabĺk – napáda jablone, hrušky a duly
( Gloeodes pomigena )
Sadzovitosť jabĺk je choroba spôsobená hubou , ktorá sa vyskytuje najčastejšie na jablkách , ale aj na hruškách alebo duloch . Na povrchu zrelých plodov sa vytvárajú rôzne veľké šedočierne až čierne škvrny, ktoré sa dajú ľahko zotrieť alebo zmyť vodou – výhodou tejto choroby je, že dužina, a dokonca ani šupka nie sú poškodené. Plody sú však nevzhľadné a majú horšiu skladovateľnosť.
Choroba sa môže zameniť s inou podobnou chorobou – mušincovitosťou jabĺk – tam ale škvrny nie sú súvislé a sú tvorené bodkami , ktoré vzdialene napodobňujú mušie výkaly.
Najviac sa choroba objavuje v neudržovaných sadoch a hlavne vo vlhších lokalitách . Tiež sa vyskytuje v zahustených a neudržovaných výsadbách a na uzavretých vlhkých lokalitách, často v blízkosti lesa, kde je typicky viac daždivé počasie. Významné sú aj rozdiely v náchylnosti jednotlivých odrôd.
Huba prezimuje na letorostiach jabloní, ale tiež napríklad na javoroch, lipe, maliníku a pod. Na týchto rastlinách sa potom počas júna vytvárajú plodničky s výtrusmi, ktoré sa vetrom a dažďom roznášajú do okolia. Na vznik infekcie sú vhodné teploty okolo 20 °C a relatívna vlhkosť vzduchu nad 95 %.
Sadzovitosť jabĺk konzumácia
Vzhľadom na to, že sadzovitosť jabĺk nepoškodzuje šupku ani dužinu, dajú sa jablká konzumovať – potom, čo ich umyjete alebo utrite škvrny. Nevýhodou je však ich menšia skladovateľnosť, takže sa nedajú uskladniť cez zimu. Pre veľkopestovateľov je táto choroba tiež nepríjemná, jablká sa zle predávajú, prevážajú, skladujú, sú nevzhľadné, kupujúci ich nechcú kupovať. Jablká sú vhodné na ďalšie spracovanie – do džúsov, marmelád, džemov a pod., a to aj pre veľkovýrobcov.
Sadzovitosť jabĺk postrek
Preventívne sa jablone, hrušky a kdulone dajú postrekovať prostriedkami vhodnými proti chrastavitosti. Povolené prostriedky sú napr.:
- Anvil 5 SC (hexaconazole) – 0,03 až 0,04 %,
- Baycor 25 WP (bitertanol) – 0,05 až 0,075%,
- Dithane M 45 (mancozeb) – 0,2 až 0,3 %,
- Polyram combi (Metiram) – 0,2 až 0,3%.
Všetky prostriedky by mali byť aplikované počas neskorej vegetačnej doby, teda počas konca júla a augusta.
Všetky chemické postreky sú toxické a potenciálne nebezpečné pre človeka, zvieratá aj prírodu. Mali by ste ich aplikovať len po dobrom uvážení, pokiaľ nie je možné zasiahnuť inak.
Pri aplikácii používajte ochranné prostriedky a postreky aplikujte len za bezveterného počasia.
Počas postrekovania nejedzte ani nepite.
Lepšie ako postreky je prevencia : voliť vzdušné polohy pre pestovanie jabloní a hrušiek, porasty a hlavne koruny stromov udržiavať čisté rezom a prevzdušnením .
Sadzovitosť jabĺk ochrana
Namiesto fungicídnych prostriedkov odporúčame radšej ovocné dreviny hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr obmedzíte aj sadzovitosti jabĺk.
Repelentný účinok proti škodcom aj chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.
Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.
Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.
Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.
Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale. Používajte roztok maximálne 3x týždenne v odporúčanom dávkovaní. Na zabránenie sazovitosti by malo stačiť niekoľko dávok do roka.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škodcovia na záhrade. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz