sklovitosť

Obsah

Sklovitosť jabĺk

(Apple glassienss, glassy apples )

Sklovitosť jabĺk (anglicky zvaná “ apple glassiness “ alebo “ glassy apples „) je fyziologický stav , ktorý postihuje niektoré odrody jabĺk. Prejavuje sa ako nežiaduca zmena textúry dužiny a spôsobuje, že jablko sa zdá byť lesklé, hladké a priesvitné, takže pripomína sklo. Sklovitosť môže ovplyvniť ako vzhľad, tak aj chuť jabĺk.

K výskytu sklovitosti jabĺk môžu prispieť nasledujúce faktory:

  1. Rastlinné hormóny : Príčina sklovitosti nie je úplne jasná, ale výskumy naznačujú, že hormóny rastlín môžu hrať úlohu v tomto jave. Konkrétne sa jedná o nerovnováhu medzi auxíny (typy rastlinných hormónov) a cytokinínov (ďalšie typy rastlinných hormónov) v dužine jablka.

  2. Klimatické podmienky: Sklovitosť je často spájaná s nestabilnými klimatickými podmienkami, ako sú rýchle zmeny teploty a relatívnej vlhkosti. Napríklad náhle ochladenie po teplom období môže prispieť k rozvoju sklovitosti.

  3. Stresové faktory : Nedostatok vody, extrémne horúco alebo chlad, nedostatok živín a ďalšie stresové faktory môžu tiež prispieť k výskytu sklovitosti.

  4. Citlivosť odrody: Niektoré odrody jabĺk sú náchylnejšie na rozvoj sklovitosti ako iné. Napríklad niektoré staršie odrody jabĺk môžu byť citlivejšie na tento jav.

Dôsledky sklovitosti jabĺk sú nielen estetické, ale aj chuťové a navyše jablká postihnuté sklovitosťou majú menšiu skladovateľnosť , pretože sa do nich sekundárne môžu dostať plesne alebo hniloba.

Pre zníženie pravdepodobnosti sklovitosti môžu pestovatelia používať množstvo agrotechnických opatrení, ako je udržiavanie stáleho a vyváženého zavlažovania , kontrola hnojenia a minimalizácia stresových podmienok. Ďalšou možnosťou prevencie je výber odrôd, ktoré sú odolnejšie voči tejto poruche.

Fyziologická sklovitosť jabĺk

V tomto prípade nejde vlastne ani o chorobu, ani o škodcov, ale príčina je čisto fyziologická. Sklovitosť ( glassiness ) jabĺk je fyziologický stav, ktorý je spôsobený narušením rovnováhy medzi rastovými regulátormi alebo fytohormónmi v dužine jablka.

Tento jav sa prejavuje tak, že bunky dužiny jablka sa stávajú priesvitnými a mávajú podobu skla, čo dáva jablkám lesklý a priesvitný vzhľad. Sklovitosť nie je spôsobená patogénmi alebo škodcami, je to čisto fyziologický jav.

Hlavnými faktormi, ktoré prispievajú k výskytu sklovitosti jabĺk, sú nerovnováha auxínov a cytokinínov v dužine. Auxíny sú typom rastlinných hormónov, ktoré regulujú rast a vývoj rastliny, zatiaľ čo cytokininy sú ďalším typom rastlinných hormónov, ktoré ovplyvňujú bunkovú delenie a rozdelenie.

Niektoré odrody jabĺk sú náchylnejšie na rozvoj sklovitosti ako iné, čo môže byť dané ich genetikou . Sklovitosť je častejšia u niektorých starších odrôd jabĺk.

Čo na sklovitosť jabĺk

Pretože nejde o chorobu ani o škodcov, na sklovitosť jabĺk neexistuje žiadny postrek. Jedinou možnosťou ochrany je prevencia , ktorá spočíva v:

  • pravidelnom zalievaní , ktoré nebude ani príliš časté, ani málo časté,
  • dostatočné hnojenie , a to radšej s menším obsahom dusíka, ale s väčším obsahom vápnika,
  • včasný zber , aby jablká neboli príliš dlho na strome,
  • výber odolných odrôd – novo vyšľachtené odrody sú odolnejšie ako staré odrody.

Kedy objavíte sklovitosť u čerstvo zozbieraných plodov, môžete sa ich pokúsiť zachrániť tým, že ich na týždeň umiestnite do miestnosti s teplotou 15 až 20 °C. Niekedy to pomôže a sklovitosť sa sama stratí.

Pokiaľ sa však nestratí, mali by ste plody čo najskôr spotrebovať alebo spracovať (do marmelád, džemov, kompótov), ​​pretože sú takmer neskladovateľné, pretože hrozia sekundárne plesne alebo hniloba.

Ochrana proti sklovitosti jabĺk

Ako ďalšiu možnosť ohľadom hnojenia odporúčame jablone prihnojovať Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Repelentný účinok proti škodcom a chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.

Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete jablone zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale a neprekračujte odporúčané dávkovanie. Proti sklovitosti je dobré jablone zaliať alebo postriekať 3x za sebou v priebehu jedného týždňa – počas daždivých dní.

Zdroje:

patička