Stévia (Stevia rebaudiana)
Sladká rastlina bez kalórií, vhodná na domáce pestovanie
- Stanovište: slnečné, chránené, priepustná pôda
- Výška: 40–80 cm
- Doba kvitnutia: júl–september
- Množenie: odrezkami, výsevom
Stévia je viacročná bylina pôvodom z Južnej Ameriky, známa svojimi sladkými listami, ktoré obsahujú prírodné glykozidy (najmä steviozid). Tie sú až 300× sladšie ako cukor, no nemajú žiadne kalórie, nezvyšujú hladinu cukru v krvi a sú vhodné aj pre diabetikov.
Rastlina vytvára kríček s drobnými, podlhovastými listami a drobnými bielymi kvietkami. U nás sa stévia zvyčajne pestuje ako jednoročná alebo prenosná rastlina v črepníku, keďže neznesie mráz. Na zimu ju treba uchovávať v bezmrazovej miestnosti s dostatkom svetla.
Listy sa zberajú pred kvitnutím, keď majú najvyšší obsah sladkých látok. Sušené sa používajú ako sladidlo do čaju, dezertov alebo na výrobu domácich sirupov. Čerstvé listy možno tiež žuť alebo pridať do nápojov.

Pestovanie stévie je nenáročné – potrebuje dostatok tepla, svetla a pravidelnú zálievku bez premočenia. Prospešné je hnojenie organickým hnojivom a pravidelný rez na zahustenie rastliny.