VÁPNIK
Obsah
Ktoré rastliny potrebujú vápnik
Vápnik je základná živina, ktorú mnohé rastliny potrebujú na svoj rast a vývoj. Je nevyhnutný pre pevnosť bunkových stien, je dôležitý na delenie buniek a podieľa sa na mnohých ďalších rastlinných funkciách. Pokiaľ rastlinám chýba vápnik, môže sa to prejaviť rôznymi symptómami, napríklad chybou kvetov, chybou plodov alebo slabými koreňmi.
Tu je niekoľko rastlín a situácií, kedy vápnik zohráva kľúčovú úlohu:
- Paradajky : Vápnikový deficit sa môže prejaviť ako čierna škvrna na spodnej strane paradajok, čo sa nazýva „blossom end rot“.
- Papriky a ľuľkovité : Tieto rastliny tiež trpia „blossom end rot“ v dôsledku nedostatku vápnika.
- Jablká : Vápnikový deficit môže spôsobiť, že plody sú náchylnejšie na skladové choroby, napr. horké škvrny.
- Vínna réva : Vápnikový deficit môže spôsobiť vadu nazývanú „black measles“ alebo „measles of grape“.
- Zemiaky : Môžu vykazovať hnedé škvrny vo vnútri plodu zvané „vnútorné hnedé škvrnenie“.
- Zeler : Rastliny môžu trpieť chybou zvanou „čierna srdce“, ak majú nedostatok vápnika.
- Ruža : Môžu vykazovať slabý rast a deformácie kvetov.
Ak rastliny vykazujú príznaky vápnikového deficitu, môže byť vhodné aplikovať vápnikové hnojivá alebo v niektorých prípadoch dolomitický vápenec, aby sa zlepšila dostupnosť vápnika v pôde.
Dôležité je tiež vedieť, že pH pôdy môže ovplyvniť schopnosť rastlín vstrebávať vápnik. V kyslej pôde môže byť vápnik menej dostupný pre rastliny, aj keď je v pôde prítomný v dostatočnom množstve. V takom prípade môže byť potrebné upraviť pH pôdy, aby bol vápnik pre rastliny lepšie dostupný.
Ako dostať vápnik do pôdy
Na zvýšenie obsahu vápnika v pôde a často aj na upravenie pH pôdy (najmä v kyslých pôdach) môžete použiť niekoľko rôznych materiálov. Tu je niekoľko bežne používaných metód a materiálov:
-
Vápenec : Je to najbežnejší spôsob, ako zvýšiť vápnikový obsah v pôde a zároveň upraviť pH. Existuje niekoľko typov vápenca:
- Drvený vápenec : Skladá sa z kameňov a štrkov a obvykle obsahuje ako vápnik, tak horčík.
- Mletý vápenec : Je to jemne mletý práškový vápenec, ktorý sa rýchlo rozpúšťa v pôde.
- Dolomitický vápenec : Obsahuje vápnik a horčík. Používa sa, ak je potrebné zvýšiť hladinu horčíka v pôde spolu s vápnikom.
-
Vápenná hydrat (hasené vápno) : Je to rýchlo pôsobiaci zdroj vápnika, ale môže byť agresívne a môže spáliť rastliny, ak sa použije nesprávne.
-
Sadrovec : Je to dobrý zdroj vápnika, ale na rozdiel od vápenca nemení pH pôdy. Je obzvlášť užitočný v pôdach s vysokým obsahom sodíka.
-
Vápnikové hnojivá : Existujú špeciálne hnojivá obsahujúce vápnik, ktoré môžete aplikovať na doplnenie vápnika v pôde.
-
Eggshells (škrupiny z vajec) : Rozomleté škrupiny z vajec sú prirodzeným zdrojom vápnika. Ak ich pridáte do kompostu alebo ich priamo zapracujete do pôdy, môžu pomôcť zvýšiť vápnikový obsah.
Problémy týkajúce sa nadbytku vápnika
Príliš veľa vápnika v pôde nemusí byť pre rastliny dobré. Nadbytok vápnika môže vytláčať železo, čo môže viesť k vrcholovej chloróze, známej ako kalcioza. Okrem toho môže obmedzovať vstrebávanie horčíka, fosforu a ďalších dôležitých živín. Toto môže ovplyvniť rast rastlín a môže tiež nevhodne urýchliť rozpad humusu v pôde.
Pri pestovaní kyslomylných rastlín buďte opatrní s aplikáciou vápnika, pretože vyššia kyslosť pôdy je kľúčová pre vstrebávanie železa.
Ovocie a zelenina ktoré prospieva vápnik
Niektoré ovocie a zelenina majú rady pôdy bohaté na vápnik nielen kvôli pH pôdy, ale aj kvôli nutričným potrebám. Vápnik pomáha v mnohých rastových procesoch, vrátane podpory vývoja koreňov, bunkovej steny a prevencie niektorých chorôb.
Tu je niekoľko druhov ovocia a zeleniny, ktoré ocenia pridanie vápnika do pôdy:
- Paradajky (Lycopersicon esculentum) : Paradajky môžu trpieť chybou zvanou „blossom end rot/hnitiu paradajok“, čo je čierna škvrna na spodnej strane plodu, ak majú nedostatok vápnika.
- Papriky (Capsicum spp.) : Rovnako ako paradajky môžu papriky vykazovať „blossom end rot/hnitie paprík“ pri nedostatku vápnika.
- Zemiaky (Solanum tuberosum) : Môžu vykazovať „vnútorné hnedé škvrnenie“ pri nedostatku vápnika.
- Brokolica (Brassica oleracea var. italica)
- Květná kapusta (Brassica oleracea var. botrytis)
- Melóny (Cucumis spp. a Citrullus spp.) : Môžu trpieť vadami v plodoch pri nedostatku vápnika.
- Jahody (Fragaria x ananassa) : Vápnik môže pomôcť vývoju pevných a zdravých plodov.
- Hrach (Pisum sativum)
- Reďkovky (Raphanus sativus)
- Repa (Beta vulgaris)
- Špenát (Spinacia oleracea)
- Zeler (Apium graveolens) : Môže trpieť chybou zvanou „čierna srdce“ pri nedostatku vápnika.
- Fík (Ficus carica)
Izbovky ktoré majú rady vápnik
Niektoré izbové rastliny preferujú pôdu bohatšiu na vápnik, čo môže byť spôsobené ich pôvodným stanovišťom, kde rástli na vápenatých pôdach. Tu je niekoľko izbových rastlín, ktoré obvykle preferujú viac vápnika v pôde:
-
Africká fialka (Saintpaulia) : Tieto populárne izbové rastliny majú rady ľahko vápenatú pôdu.
-
Cyklamen (Cyclamen) : Táto rastlina, obľúbená pre svoje krásne kvety, pochádza z oblastí s vápenatými pôdami a môže mať prospech z dodatočného vápnika.
-
Kaktusy a sukulenty : Niektoré druhy kaktusov a sukulentných rastlín, najmä tie, ktoré pochádzajú z oblastí s vápenatými pôdami, môžu preferovať vyšší obsah vápnika.
-
Klívia (Clivia) : Táto rastlina preferuje mierne kyslú až neutrálnu pôdu, ale môže mať prospech z mierneho dodatočného vápnika.
-
Rôzne druhy rodu Ficus : Mnoho ficusov, ako je Ficus benjamina, môže tolerovať vápenatú pôdu.
Horčík v pôde
Horčík hrá v pôde kľúčovú úlohu a má množstvo vplyvov na kvalitu pôdy aj na rastliny:
Dôležitý pre Fotosyntézu: Horčík je stredným atómom molekuly chlorofylu, čo z neho robí nevyhnutný prvok pre fotosyntézu.
Prenos energie: Horčík je nevyhnutný na prenos energie v rastlinných bunkách.
Zlepšenie pórovitosti a štruktúry pôdy: Horčík môže pomôcť zlepšiť fyzikálne vlastnosti pôdy tým, že podporuje agregáciu pôdnych častíc. To môže vylepšiť pórovitosť pôdy a zvýšiť jej schopnosť zadržať vodu.
Regulácia pH pôdy: Horčík môže tiež ovplyvniť pH pôdy, najmä keď je prítomný vo forme dolomitického vápenca, ktorý zvyšuje pH kyslých pôd.
Zamedzenie degradácii pôdy: Dostatočný obsah horčíka v pôde môže zamedziť určitým formám pôdnej degradácie, ako je zasolenie.
Prevencia deficiencie v rastlinách: Nedostatok horčíka v pôde môže viesť k špecifickým symptómom deficiencie v rastlinách, ako sú intervenálne nekrózy (hnedé škvrny medzi žilnatinami) na starších listoch.
Vplyv na ďalšie minerály: Horčík môže ovplyvniť vstrebávanie ďalších minerálov v rastlinách, vrátane vápnika a draslíka, preto je dôležité sledovať jeho rovnováhu v pôde.