slivka
Obsah
Slivka - čo o nej vieme
(Prunus domestica)
Slivka alebo aj slivka slivka či slivka domáca patrí do rodu slivky a do čeľade ružovitej.
Slivka strom
Ako na prvý pohľad spoznáte slivku? Je to strom, výnimočne ker dorastajúci do výšky až 10 metrov. Korunu má vajcovitú a veľmi rozvetvenú. Kmeň je hnedosivý, borka býva popraskaná. Listy sú striedavé a vajcovité. Kvety biele až ružovkasté a kvitne v apríli až máji.
Slivka plody
Plody slivky majú fialovú farbu a sú tiež vajcovité, skôr podlhovasté. Obsahujú veľa zdravých látok: z vitamínov sú to C, A, B1 a B2, z minerálnych látok sodík, fosfor, vápnik, draslík , železo .
Zaujímavosť
Slivkové drevo nie je príliš dobré na výrobu nábytku, ale zato má iné využitie: dajú sa z neho vyrezávať drobnejšie ozdobné predmety a tiež sa používa ako drevo na údenie mäsa – dodáva mäsu slivkový nádych.
História pestovania sliviek
História pestovania tohto ovocia je pomerne stará. Pravdepodobne pochádza z Kaukazu , určite z Ázie. V Číne sa kvety slivky považovali za šťastie, pretože majú 5 okvetných lístkov a dodnes sa dávajú do svadobného lôžka, aby priniesli šťastie a plodnosť novomanželom.
Do Európy sa dostala spolu s rímskymi výbojmi , ale aj so sťahovaním národov – na českom území sú slivky doložené už v 5. roku. storočia.
Pravdou ale je, že pôvodné slivky boli krížencami rôznych sliviek, vrátane slivky trnky, a tak aj ich plody boli skôr menšie (asi ako dnešná trnka).
Ďalším krížením sa vyšľachtilo mnoho odrôd sliviek – viď nižšie, ale aj napríklad slivky, mirabelky a ďalšie.
Slivky odrody
Podľa veľkosti záhrady, druhu pôdy a možností, ktoré môžete pestovaniu sliviek venovať, si vyberte niektorú z nasledujúcich odrôd.
Domáca veľkoplodá – táto slivka sa hodí svojimi plodmi najlepšie pre využitie v domácnosti, je samosprašná, takže nepotrebuje žiadneho opeľovača (slivku) vo svojom okolí, rast je stredne silný, plodí pomerne skoro (už okolo 4. roku), výnos je vysoký a pravidelný, slivky sú temne modré, sladko navinulé, pecka sa ľahko oddeľuje od dužiny. Jedinou nevýhodou je silná náchylnosť k šarke (chorobe) – viď nižšie.
Zimmerova – odroda je vhodná na priamy konzum, dá sa pestovať aj vo vyšších polohách, je čiastočne samosprašná, rastie slabo až silne, je málo náchylná k šarke, ale zato pri dlhšie trvajúcich dažďoch majú plody tendenciu praskať. Plody sú veľké, fialovo modré, pecka sa od dužiny uvoľňuje horšie ako u predchádzajúcej odrody.
Čačanská Lepotica – potrebuje skôr teplejšie stanovište, je veľmi vzpriamená, má hustú korunu, potrebuje rez viac ako iné druhy, je čiastočne samosprašná, plody sú veľké tmavo modré, dužina sladká a kôstka sa dobre oddeľuje od dužiny.
Stanley – odroda pre priamy konzum aj ďalšie spracovanie, je samosprašná, rast je silný, strom vysoký s pyramidálnou korunou, potrebuje skôr vlhkú pôdu, plod je veľký, hnedo fialový, sladko navinulý, kôstka sa uvoľňuje horšie.
Ako pestovať slivky
Slivky sa pestujú do istej miery lepšie ako napríklad broskyne alebo marhule, pretože prospievajú takmer na všetkých pôdach a nie sú tak náchylné na neskoré jarné mrazíky.
Napriek tomu budú mať lepšiu úrodu, keď zvolíte teplejšiu, vzdušnú pôdu, ktorá bude mierne alkalická . Okrem toho potrebujú slivky dostatok živín, takže najmä dostatok humusu, pri sadení potom pridať kompost a pravidelne prihnojovať.
Slivka potrebuje dostatok vody , najmä v čase, keď sa vyvíjajú plody, ale neznáša trvalo zamokrené pôdy.
Ak sa budete o slivku dobre starať, bude plodiť za 4 až 6 rokov.
Hnojenie slivky
Slivka potrebuje k svojmu rastu dusík, môže sa teda hnojiť maštaľným hnojom, dusičnanom amónnym, alebo prírodným hnojivom Hnojík, ktoré v sebe spája základné prvky pre úspešné hnojenie. Hnojivo zapravíme zľahka do pôdy, pretože slivky majú plytké korene.
Kedy strihať slivku
Slivky rastú väčšinou priamo hore, a preto sa môže stať, že plodia neskoro. To najlepšie vyriešite tak, že budete slivone pestovať ako zákrsky alebo vretena . Zastrihnete hlavný výhon a postranné výhony uvediete do vodorovnej polohy.
Pretože slivka, teda aj slivky plodia na krátkych výhonkoch , snažíme sa slivku čo najviac rozvetviť.
Jesenný rez slivky
Na jeseň, ihneď po odplození, prevedieme rez slivky. Odstránime všetky plané výhony – vlky , a to tak, že ich neodrežeme ihneď pri kmeni, aby sme neporušili očko, ale necháme tzv. čapík (asi 20 cm).
Jarný rez slivky
U mladších stromov (nad 3 roky) robíme na jar udržiavací rez. Odrežeme najstaršie vetvy na kostru koruny (do plodonosného dreva) az mladých výhonov vypestujeme nové plodonosné vetvy – uvedieme ich do vodorovnej polohy.
U starších stromov môžeme v marci/apríli vykonať omladzovací rez . Vykonáva sa, ešte než slivka vykvitne. Vyrežeme staršie vetvy a mladšie výhony uvedieme do vodorovnej polohy. Všetky rany ošetríme štepárskym voskom , pretože inak by boli živnou pôdou pre hubovité choroby.
Slivka choroby
Ani slivky nie sú ušetrené rôznych chorôb a chorôb, menej už na ne útočia škodcovia.
Šarka
Asi najznámejšou chorobou sliviek je šarka. Je to najrozšírenejšia vírusová choroba, ktorá napáda aj broskyne, marhule a trnky (čo predstavuje samovoľné šírenie vírusu, pretože trnky v prírode nikto neošetruje). Šarku spoznáte veľmi jednoducho: listy sa vyvíjajú pomaly a sú deformované, plody tiež + majú dužinu bez chuti, gumovú a nekrotickú, kvôli tomu nie sú vhodné na jedlo ani spracovanie, a to dokonca ani na pálenie slivovice. Prevenciou je vysádzať slivky na miestach, kde šarka nebola zatiaľ preukázaná, v dostatočnej vzdialenosti, kupovať zdravú sadivo a odolné odrody. Všeobecne sa tvrdí že na túto chorobu nie je žiadna medicína, ale máme vyskúšané opakované postreky Hnojíka so svlečkami na napadnutej slivke a strom sme vyliečili. Ďalšie testy budeme robiť tento rok.
Moniliová hniloba
Moniliová hniloba je hubovitá choroba spôsobovaná hubou Sclerotinia Laxa . Spôsobuje hnilobu plodov, nenapadá ďalšie časti rastliny. Moniliová hniloba sa môže prejaviť až po zbere, keď zhnije všetka uskladnená úroda. Prevenciou je sadiť slivky dostatočne ďaleko od seba, nakupovať odolné odrody, popr. použiť preventívny fungicídny postrek pri kvitnutí a odkvitaní, nemá zmysel pri tvorbe plodov, alebo pokiaľ už sú plody napadnuté. Testovanie Hnojíka a svlečkov na túto chorobu plánujeme tento rok.
Slivky recepty
Sušené slivky – aby ste si nemuseli kupovať sušené slivky, ktoré by mohli byť sírené, vyrobte si ich radšej sami. Stačí, keď asi 1 kg sliviek umyjete, vykôstkujete a rozdelíte na polovice. Slivky naskladajte na papierom na pečenie vyložený plech a dajte do rúry na 50 ° C, do dvierok dajte varešku, aby mohla unikať para. Slivky sa sušia niekoľko hodín, môžete ich sušiť aj na niekoľkokrát. Sušené slivky uskladnite do pohárov, dóz alebo plátených vrecúšok a uchovávajte v suchom prostredí.
Slivkový lekvár – výborné sú domáce lekvár. Použite iba plne vyzreté slivky. Umyte ich, vykôstkujte a pomeľte na strojčeku (môže byť aj ten na mäso). Dajte variť do veľkého hrnca – na sporák alebo aj do rúry. Je potrebné ich pri varení občas miešať. Asi uprostred varenia môžete pridať cukor – podľa toho, ako sú slivky samé sladké. Varíme do zhustnutia, lekvár musí odkvapkávať po väčších kúskoch z varešky. Plníme ešte horúce do pohárov, zaviečkujeme, na chvíľu otočíme hore dnom, potom obrátime späť a necháme vychladnúť. Uchovávame v chlade a tme. Vydrží aj roky.
Koláč so slivkami – slivky sa dobre hodí k tvarohu a maku, ale ak ste napríklad alergický na mak, môžete túto ingredienciu vynechať. Budete potrebovať: 0,5 kg sliviek; 500 g hladkej múky, 1 kocku droždia, 250 ml mlieka, 60 g cukru, štipku soli, 1 vajce, 100 g masla; tuk a múka na vymazanie a vysypanie plechu; 1 vanička tvarohu, 1 vajce a 100 cukru; 20 g mletého maku a 20 g cukru múčka. Z droždia, trošky teplého mlieka a trošky cukru necháme vzísť kvások, pridáme ostatné suroviny na cesto, uhnete a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tvar plechu + okraje. Vyložíme ním plech. Tvaroh s vajíčkom a cukrom rozmiešame a rozotrieme na cesto. Poukladáme vykôstkovanými polovičkami sliviek – rezom dole. Posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 ° C a pečieme cca 30 minút.
Slivkové knedle – slivkové knedle sú najlepšie zo zemiakového cesta posypané makom a poliate rozpusteným maslom/sadlom. Na zemiakové cesto budete potrebovať 1 kg zemiakov vopred uvarených, 1 vajce, soľ, cca 500 g hrubej múky (podľa toho, aké múčnaté sú zemiaky). Zemiaky najemno postrúhame a zo surovín vypracujeme zemiakové cesto. Rozdelíme ho na menšie guličky, ktoré splácneme a cestom obalíme polovicu alebo celú vykôstkovanú slivku. Dobre zabalíme. Všetky knedle naraz vložíme do vriacej vody a varíme, kým vyplávajú na povrch. Dáme na taniere, posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejeme rozohriatym tukom.
Slivkové čatní – bude výbornou prílohou k pečenému alebo grilovanému mäsu. Budete potrebovať: 1 kg sliviek, 1 až 2 jablká, 200 ml pomarančového džúsu, 100 ml červeného vína, 2 lyžice cukru, 2 lyžice medu, kúsok čerstvého zázvoru (alebo lyžičku mletého), štipku chilli, kúsok celej škorice hrozienok. Postup: Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Rovnako tak jablká. Do hrnca dáme slivky a jablká, zalejeme troškou vody a privedieme do varu. Pridáme nastrúhaný zázvor (alebo mletý), prilejeme pomarančový džús, hrozienka, škoricu, tymián a varíme na miernom plameni. Ku koncu pridáme víno, cukor a med. Zvaríme do tuhšej konzistencie (asi 60 minút dohromady). Ešte horúce plníme do malých pohárov, zaviečkujeme a necháme vychladnúť. Popíšeme a uchovávame v chlade, načaté v chladničke.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Schulz, Bernd – Grossmann, Gerd: Ovocné dreviny. Rez a tvarovanie. Knižný klub, Praha 2004.
- Havelková, Mária: Ovocie a zelenina v skle, Merkúr, Praha 1975.
- www.wikipedia.org
- www.skrblik.cz
- www.agromanual.cz
- www.ireceptar.cz
- www.hobby.instory.cz
- www.toprecepty.cz