Avokádo (Persea americana)
Stálozelený veľkolistý strom alebo ker z trópov, u nás len ako prenosná kbelíková rastlina
- Stanovište: v lete svetlé až slnečné (bez pražiaceho poludňajšieho slnka), v zime svetlé a chladné
- Výška: až 20 m (v trópoch!)
- Doba kvitnutia: pri pestovaní v črepníku nekvitne
- Množenie: semenami
Avokádo, ktoré patrí do čeľade vavrínovité (Lauraceae), vyniká najmä tmavozelenými kožovitými listami dlhými až 30 cm. Kvety a plody sa pri pestovaní v črepníku neobjavujú, navyše opelenie je zložité.
Ako mladá rastlina pôsobí avokádo spočiatku menej atraktívne, pretože sa rozvetvuje až neskôr. Keď dosiahne plnú krásu, býva už príliš veľké na parapet. Ideálne je preto pestovanie voľne vysadenej rastliny v priestrannej zimnej záhrade. Príliš vysoké a objemné exempláre možno zastrihnúť spätným rezom, po ktorom znovu vyrašia a vytvoria hustejší porast.
a vydrží venku jen přes léto.
Ako pestovať avokádo od kôstky až po sadenicu
Najvhodnejšie je pestovať avokádo ako vedierkovú, prenosnú rastlinu a počas leta ho umiestniť na slnečné miesto (bez páliaceho poludňajšieho slnka). Vzhľadom na citlivosť na chlad sa odporúča premiestniť ho už koncom augusta na svetlé a chladné miesto s teplotou okolo 15 °C, minimálne však 12 °C.
Pretože veľké listy odparujú veľa vlhkosti, počas leta sa zalieva hojne, avšak bez premokrenia koreňového balu; v zime naopak mierne. Úplné vyschnutie by spôsobilo opad listov. V lete až do zazimovania sa prihnojuje raz mesačne, aby sa rast v nádobe zbytočne nepodporoval.
Avokádo si doma zvládne vypestovať takmer každý. Najčastejším trikom je naklíčenie kôstky. Tú možno napichnúť tromi špajdlami a položiť nad pohár s vodou tak, aby spodná časť bola ponorená. Vodu treba pravidelne dopĺňať a meniť. Po niekoľkých týždňoch kôstka pukne a objaví sa korienok. Existuje aj metóda v sáčku. Kôstka sa vloží do mokrej vaty vo vnútri uzavretého sáčku, čo urýchľuje klíčenie vďaka vyššej vlhkosti.
Podrobného sprievodcu s praktickými tipmi na pestovanie avokáda doma nájdete v článku Pestovanie avokáda.
Tipy svetových pestovateľov avokád (praktické rady zo zahraničia)
Tieto triky využívajú úspešní pestovatelia od Grécka až po Nový Zéland:
- Vo svete sa často pre domáce pestovanie používa zemina s prímesou perlitu alebo kokosového vlákna kvôli lepšej vzdušnosti.
- Avokádo má rado mierne sucho a svetlé stanovište, ale pri silnom slnku sa odporúča spočiatku krátke zatienenie.
- V období rastu sadeníc používaj slabé organické hnojivo raz za dva týždne a vyhni sa prehnojovaniu.
- Na zimu je optimálne presunúť rastlinu na chladnejšie svetlé miesto s teplotou okolo 13 °C.
Problematika domáceho pestovania – časté chyby a riešenia
Pri premokrení substrátu môže dôjsť k zahnívaniu koreňov. Listy potom žltnú a opadávajú. Prudké slnko spôsobuje zasychanie okrajov listov, najmä u mladých rastlín, preto odporúčame zatienenie.
Ak avokádo rýchlo stráca listy, príčinou býva teplotný šok alebo preschnutá pôda.
Najčastejšími škodcami sú roztočce a vošky. Výskyt riešime postrekom vodou alebo biologickými prostriedkami.
Ekologická stránka pestovania a spotreby avokáda
V posledných rokoch sa čoraz viac hovorí o environmentálnych dopadoch veľkovýroby avokáda. Oplatí sa preto sledovať certifikácie ako Fair Trade, vyberať plody od šetrných pestovateľov a zamyslieť sa nad množstvom vody potrebnej na produkciu. Pri domácom pestovaní je však ekologická stopa zanedbateľná.
Zaujímavosti o avokáde, ktoré ste možno nevedeli
- Avokádo je botanicky bobuľa s jednou veľkou kôstkou, nie zelenina.
- Vo svete existuje viac odrôd. V obchodoch prevláda Hass, ale známe sú aj Bacon, Reed či Pinkerton.
- Plody zberané pred úplným dozretím zmäknú doma rýchlejšie v papierovom vrecku spolu s banánom vďaka etylénu.
- Menej známe fakty sú napríklad tie, že v Brazílii sa avokádo používa aj do sladkostí a zmrzlín.