Baklažán

Obsah

Čo je baklažán alebo ľuľok

(Solanum melongena)

Baklažán alebo ľuľok vajcoplodý patrí do čeľade ľuľkovité , ako napríklad zemiaky alebo paradajky. Jedná sa o jednoročnú rastlinu, ktorá môže dorásť až 1 metra výšky, upúta vás purpurovými kvetmi , z ktorých sa potom vyvinú temne fialové plody.

Baklažán obsahuje vitamíny A, C a B, stopové prvky železo, mangán, horčík, draslík a vápnik.

Baklažán sa tiež pestoval ako liečivá rastlina , plody dokážu čistiť krv, podporujú činnosť pečene a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Baklažán sa nesmie konzumovať surový, pretože obsahuje jedovatý solanín.

Baklažán

História baklažánu

Baklažán pochádza pôvodne z východnej Indie , postupom rôznych kolonizačných výprav sa dostal do Európy , najmä južnej, kde sa mu darí aj vo voľnej pôde. Časom sa začal pestovať aj v príhodných oblastiach Ameriky.

U nás sa baklažán darí pestovať v skleníkoch alebo pareniskách , vo voľnej pôde len tam, kde je naozaj teplo – Polabí, južná Morava, pretože baklažán má dlhú vegetačnú dobu a veľké požiadavky na teplo (vyššie ako paradajky a papriky).

Baklažán pestovanie

Baklažán

Do pestovania baklažánu sa pustite len vtedy, ak bývate v teplejšej oblasti, alebo máte skleník či parenisko . Môžete si ho potom skúsiť vypestovať aj zo semien. Semená vysievajte do malých kvetináčikov či misiek už počas februára, baklažán má dlhú dobu klíčenia a celkovo dlhú vegetačnú dobu, tak aby ste sa dočkali plodov. Semená musia mať dostatočnú vlahu a teplotu okolo 18 ° C, vyklíčené rastlinky aj dostatok svetla.

Rastlinky baklažánu vysádzajte do skleníka počas apríla, do voľnej pôdy až po polovici mája, najlepšie k južnej stene . Je potrebné dodržať spôn 50×50 cm, aby mali dosť priestoru. Rastlinky dôkladne zalejte, raz za 14 dní prihnojujte (viď ďalej) a zaistite, aby mali dostatočné teplo – v chladných dňoch je potrebné dodatočne prikryť aj skleník alebo parenisko.

Ako rastlinka rastie, potrebuje v skleníku aj vo voľnej pôde oporu (rovnako ako paradajky), aj keď nerastie tak bujne.

Baklažán je treba zrezať : Akonáhle si vyrazia postranné výhony v júli, odrežte vrchnú časť hlavného výhonu a aj tie postranné skráťte za každým druhým nasadeným plodom – len tak budete mať šancu, že rastlinka plody vyživí a plody dozrejú. Všetky ďalšie výhony postupne vylamujte. Hlavný výhon aj postranné výhony vyväzujte k opore.

Baklažán zberajte na jeseň pred začiatkom prvých mrazíkov, odrezávajte ich aj so stopkou a zozbierané plody nechajte aspoň týždeň odležať.

Baklažán hnojenie

Baklažán je náročný na živiny, a tak potrebuje humóznu pôdu. Napriek tomu je lepšie baklažán prihnojovať, a to hnojivom, ktoré bude obsahovať dusík na rast zelených častí rastliny a draslík a fosfor na násadu kvetov a plodov. Oboje dokonale spĺňa organické a prírodné hnojivo Hnojík. Zapracovávame do pôdy ku korienkom okolo rastlín raz týždenne do konca mája a potom 1x za 14 dní po celú vegetačnú dobu. Výbornou alternatívou sú aj sliepočince , ak ich máte k dispozícii, pretože obsahujú práve spomínaný fosfor.

Baklažán recepty

  • Pečený baklažán je pochúťka. Budete potrebovať: 1 väčší baklažán, 3 paradajky, 1 papriku, 1 cibuľku, 2 strúčiky cesnaku, 1 hrnček kuskusu, syr feta, soľ, korenie, olivový olej a čerstvú bazalku na ozdobu. Baklažán umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne na pol, vydlabeme dužinu, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 15 minút asi na 190 °C. Medzitým si zalejeme horúcou vodou kuskus, aby napučal. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky a vnútro baklažánu. Pripravenou zmesou naplníme predpečené baklažány, poukladáme na kocky nakrájanú fetou a dáme zapiecť na ďalších 15 minút na 180 °C. Podávame ozdobené bazalkou.
  • Grilovaný baklažán – obľúbený je aj grilovaný baklažán. Grilujeme na grile rovnako ako cukety, papriky a pod. Len nezabudneme baklažán nakrájať na kolieska, posoliť a nechať vypotiť. Pred grilovaním ich môžeme potrieť olivovým olejom a po ugrilovaní naopak cesnakom.
  • Vyprážaný baklažán – Z talianskej kuchyne k nám prišiel tento recept. Budete potrebovať: 800 g baklažánov, 4 strúčiky cesnaku, soľ, olej a petržlenovú vňať. Nelúpané baklažány nakrájame na asi 1cm veľké kocky. Osolíme, dáme do misy a necháme stáť. Potom scedíme, osušíme a opekáme na oleji asi 15 minút, až zmäknú. Pred dohotovením pridáme rozotrený cesnak, podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Pečený baklažán
Grilovaný baklažán
Vyprážaný baklažán

Hnojenie zeleniny

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: