Cukrová kukurica (Zea mays convar. saccharata)

Obľúbená sladká odroda kukurice na priamu konzumáciu

  • Typ rastliny: jednoročná teplomilná tráva
  • Čeľaď: lipnicovité (Poaceae)
  • Pôvod: Stredná Amerika
  • Využitie: čerstvá konzumácia, varenie, konzervovanie, minikukurica
  • Stanovište: teplé, slnečné polohy; humózna, kyprá a dobre vyhnojená pôda
  • Spon: 60–70 × 20 cm
  • Doba výsadby: priamy výsev od mája alebo výsadba predpestovaných rastlín po mrazoch
  • Doba zberu: august až október (v mliečnej zrelosti zŕn)
  • Množenie: semenami

Cukrová kukurica (Zea mays convar. saccharata) je jednoročná, až 2 m vysoká tráva. Rastlina je jednodomá so samčími kvetmi v koncovej metline. Samičie kvety tvoria v pazuchách listov klasy obalené obalovými listami (šústím). Z nich vyrastajú v čase kvitnutia blizny, ktoré sú opeľované vetrom a majú aj liečivé účinky.
Cukrová kukurica (Zea mays convar. saccharata)

Kukurica cukrová – Zea Mays – TAURIS F1

Kukurica cukrová

Zea Mays/TAURIS F1

Semienka: 20

Pestovanie

Kukurici sa najlepšie darí na teplom a slnečnom stanovišti, na dobre vyhnojenej, kyprovej pôde s dostatočnou vlhkosťou. Priamy výsev nepred ukončením apríla, pretože kukurica je citlivá na mráz a osivo klíči až pri teplote pôdy nad 10 °C. Bez fóliovej ochrany je lepšie siať až v máji. Je možné predpestovať mladé rastliny v kvetináčoch a vysadiť ich von až po májových mrazoch. Rozostup riadkov je aspoň 60 cm, v riadku asi 20 cm, hĺbka výsevu 3–5 cm. Treba dodržiavať dostatočný odstup od kŕmnej alebo okrasnej kukurice, lebo cukrová kukurica po opelení inými druhmi stráca svoju sladkú chuť. Najmä po odkrytí šúšťov musí byť pôda dostatočne vlhká. Pri nedostatku vody sa prejaví slabá násada zŕn, najmä na konci klasu.

Zber

Zber prebieha od augusta do októbra, podľa termínu výsevu a odrody. Neskoré odrody často nestihnú dozrieť. Vonkajším znakom zberovej zrelosti, asi 3–4 týždne po objavení blizien, je ich hnednutie a usychanie.

Zo zŕn by mala pri stlačení nechtom ešte vytekať šťava – vtedy sú v mliečnej zrelosti. Krátko po zbere je obsah cukru najvyšší; potom sa veľmi rýchlo znižuje, najmä pri vyšších teplotách.

Cukrovú kukuricu treba skladovať v chlade a len krátko.