egreš

Obsah

egreš - čo o ňom vieme

(Rives uva-crispa)

Pôvodne bol egreš, celým menom ríbezľa egrešová planým kríkom, ktorý mal tŕne, len zelené plody a rástol v lesoch a na chránených stanovištiach mierneho pásu Európy a Ázie. Dnes síce občas tiež nájdeme tento planý ker, ale väčšina egreša je vyšľachtených, a to tak, aby plody boli nielen zelené, ale aj biele alebo červené. Vyšľachtený bol aj egreš stromčekový.

Egreš je veľmi zdravé ovocie, pretože obsahuje vitamíny C, B a E, ďalej stopové prvky draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo a ďalšie. Nebojte sa konzumovať aj šupku egreša, pretože obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a prospieva nášmu srdcu.

egreš

Zaujímavosť

Egreš má liečivé účinky. Okrem toho, že je výborným ovocím pri redukčnej diéte, má aj protizápalové účinky a údajne tiež upokojuje organizmus ženy pri predmenštruačnom syndróme.

História pestovania egreša

Egreš

Nevieme, či bol egreš pestovaný v staroveku, ale rozhodne máme dosť dôkazov, že ho pestovali mnísi v kláštorných záhradách už v 12. storočia.

Bežne sa potom začal pestovať v storočí 16., teda od začiatku novoveku. V roku 1831 bolo známe už 722 odrôd egreša , čo je naozaj úctyhodné číslo.

V Čechách sa začal egreš pestovať v 18. storočí, v 19. storočí sa rozšíril natoľko, že bol bežný v každej záhrade. V Čechách tiež vzniklo vrúbľovanie egreša (a ríbezlí) na meruzalku zlatú , ktoré sa ďalej rozšírilo do Nemecka a ostatnej Európy.

Egreš pestovanie

Pestovanie egreša do veľkej miery závisí od toho, či chcete mať kerový egreš, alebo stromový egreš.

Ker egreša

Pestovanie kríkov egreša začíname správnym vysádzaním, tým predídeme mnohým chorobám. Tieto egreš vysádzame do sponu 2×2 metre , a to radšej na jar. Ihneď po výsadbe skracujeme výhony na 1 až 2 púčiky, aby nové výhony zosilneli. Na jar ďalší rok ponecháme len asi 8 najsilnejších výhonov, ktoré skrátime o 1/3. Ostatné (slabé, poškodené mrazom a pod.) výhony odrežeme pri zemi. Aby bol ker riedky a nebol náchylný k plesniam, počas leta odstránime všetky nové mladé výhony . Takto postupujeme každý rok, výnimkou sú staré kríky – 8 až 12 rokov – ktoré zmladíme tak, že odrežeme všetky staré vetvy a ponecháme nové mladé výhony.

Hnojenie egreša

Egreš môžete hnojiť organickými aj anorganickými hnojivami. Je ale potrebné dávať pozor na to, aby hnojivá mali potrebný podiel dusíka, fosforu a draslíka. Žiadne hnojivo by nemalo obsahovať chlór! Výhodou hnojiva Hnojík je to, že obsahuje presne také množstvo látok, ktoré egreš potrebuje.

Stromkový egreš

Pestovanie stromkových egrešov má určité odlišnosti. Vysádzame ich radšej na jeseň , aby stihli do zimy zakoreniť. Pokiaľ máme viac stromčekov, sadíme ich do sponu 2×1 metra a každý z nich pripevníme sa kolíka, aby sa nezlomil či nevyvrátil v dôsledku vetra.

Na jar – po výsadbe – skrátime korunné výhonky na 3 púčiky. Silnú a pravidelnú korunu vytvoríme tak, že ponecháme 6 hlavných vetiev. Tieto potom každým rokom skracujeme o tretinu, postranné obrasty o tretinu až dve tretiny a výhony, ktoré by len zahusťovali korunu, odstránime celé. Tak sa nám podarí vypestovať pravidelnú a vzdušnú korunu, ktorá bude viac odolná proti chorobám.

Oba druhy egreša vyžadujú teplé a slnečné stanovište, neznášajú premokrenie, ale aj sucho. Treba naozaj starostlivé zálievky. Pôdu musia mať humóznu a hlbšiu, vyhovuje im neutrálna či slabo kyslá.

Choroby egreša

Egreš môže trpieť podobnými chorobami ako ríbezle, ale pridávajú sa ešte ďalšie. Botrytída egrešov je vyvolaná hubou Botritis cinerea , spôsobuje odumieranie výhonov i celých kríkov. V zárodku túto chorobu spoznáte podľa toho, že egrešu hnednú listy, potom opadávajú a bobule sa scvrkávajú. Choroba je spôsobená nadmerným hnojením dusíkom a príliš hustými kríkmi egreša. Prevenciou je presvetľovať kríkové i stromčekové egreše, hnojiť správnymi hnojivami a napadnuté kríky ihneď odstrániť (spáliť).

Aj egreš môže byť zasadený hrdzou vejmutovkovou . Vyvoláva predčasné opadávanie listov, zhoršenie kvality plodov a odumieranie výhonov i púčikov na budúci rok. Prevenciou je nevysadzovať egreš v blízkosti borovice vejmutovky.

Americké múčnatku egrešovej je spôsobené hubou Sphaerotheca mors-uvae . Táto huba napáda najmä konce mladých letorastov, ktoré následne zakrpatia, skrútia sa a majú na sebe biely povlak. Neskôr napáda aj listy a plody, ktoré sú tiež potiahnuté bielym povlakom a nemožno ich konzumovať. Prevenciou je vybrať svetlé stanovište, pravidelne egreš prerezávať a napadnuté výhony ihneď ostrániť.

Škodcovia egreša

Okrem chorôb má egreš aj svojich škodcov. Niektorí sú rovnakí ako pri ríbezliach, niektorí sa „špecializujú“ hlavne na egreš.

Voška srstková (Aphidula grossulariae), ako názov napovedá, napadá hlavne egreš. Poznáte ju veľmi jednoducho podľa toho, že na vrcholkoch výhonkov budú zhluky kučeravých listov, ktoré sa krútia. Samičky vošky kladú vajíčka pod kôru egreša, kde prezimujú. Na jar sa potom vyliahnu larvičky a sajú na výhonkoch. Ak nechcete používať chemické postreky, potom je na vošky najlepšie použiť ich predátorov – slunéčko sedmitečné, zlatoočka…

Straka můra (Abraxas grossulariata) prezimuje v zámotkoch na listoch (aj opadaných). Na jar larvy vyliezajú na kríky a požierajú všetky mäkké časti, môžu spôsobiť holožiar a tým zničiť celé rastliny. Najlepšou prevenciou je zhrabanie a spálenie všetkého opadaného lístia na jeseň.

Ďalšími škodcami egrešov sú tiež nesýtka ríbezľová, pilatka ríbezľová a vlnovník ríbezľový . Okrem prirodzených predátorov škodlivého hmyzu proti nim môžete použiť feromónové lapače (pasce).

Egreš v kuchyni

Egreš sa samozrejme najlepšie konzumuje čerstvý. Ak si však chcete egreš uchovať aj na zimu, vyskúšajte napríklad kompót alebo marmeládu. Aj zákusky ozdobené egrešom sú veľmi chutné, ale odporúčame zdobiť ich surovým egrešom, napríklad zaliatym želatínou.

Egrešový kompót

Na egrešový kompót si nazbierajte plody egrešov, ktoré nie sú úplne dozreté. (Zrelé by sa vám rozvarili, nezrelé stvrdnú a sú kyslé.) Na kompót sa hodí skôr žltý či zelený egreš, pretože červený stráca farbu. Kompót pripravíme tak, že do čistých vymytých pohárov naplníme umyté plody egreša, zalejeme ich cukrovým roztokom, ktorý vytvoríme rozmiešaním 60 dkg cukru v 1 litri vody, a zavaríme v zaváracom hrnci 20 minút na 85 °C.

Marmeláda z egreša

Asi 1 kg egreša pomelieme na strojčeku, dáme do hrnca, privedieme do varu a pridáme želírovací cukor (podľa návodu). Varíme asi 20 minút, zbierame penu, aby bola marmeláda čistá. Potom ešte horúce plníme do pohárov, otočíme na chvíľu hore dnom a necháme vychladnúť.

Egreš v kuchyni

Hnojenie stromov a kríkov s Hnojikom

Postrek

Výsledok hnojenia s Hnojíkom

Liečenie stromov

Elixír proti škodcom

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: