Fazuľa

Obsah

Fazuľa - čo o nich vieme

(Phaseolus)

Fazuľa, botanicky fazuľa, sú rastliny z čeľade bôbovité. Sú to popínavé byliny, ktoré kvitnú bielymi, žltými aj šarlátovými kvetmi. U nás sa pestuje najmä fazuľa záhradná a fazuľa šarlátová, z ktorých vzniklo mnoho vyšľachtených odrôd.

Fazuľa majú všeobecne mnoho zdraviu prospešných látok – vitamíny A, B, veľa vlákniny, sacharidy a málo tukov. Ale pozor: surové fazoly sú jedovaté – obsahujú najmä lektíny a niektoré druhy aj kyanogénne glykozidy. Tieto látky môžu spôsobiť otravu, nevoľnosť, vracanie alebo hnačku. Všetky jedovaté látky sa však neutralizujú varením (tepelnou úpravou).

TIP : Niekto sa obáva aj nadúvavých účinkov fazule alebo strukovín všeobecne. Tomu sa dá predísť: 1. namočením fazule cez noc a zliatím vody, 2. zbieraním peny pri varení fazule, 3. pridaním byliniek, ako napr. rasca, bobkový list, majorán alebo saturejka.

fazuľa záhradná

Zaujímavosť

Fazuľu šarlátovú môžete pestovať ako okrasnú popínavú rastlinu. Veľmi dobre sa pne napríklad po pergole a vy budete mať dvojaký úžitok – zatienenie pergoly a semená fazule.

História pestovania fazule

fazule

Fazuľa pochádza z tropických častí Severnej i Južnej Ameriky – patrí k najstarším pestovaným plodinám vôbec, najstaršie nálezy v Mexiku sú staré cez 7000 rokov, ale s dobou kolonizátorov sa dostali takmer do celého sveta.

Do Európy sa fazuľa dostali v 16. storočí ao sto rokov neskôr už boli pomerne dosť pestované. Je to dané aj tým, že sa neje len samotné semená, ale semená sa dajú mlieť na múku (v prípade neúrody obilia to bolo zvlášť dôležité) a okrem toho sa dajú tepelne upravovať aj zelené struky nezrelých fazúľ,

Druhy a odrody fazule

Podľa botanického rozdelenia sú najčastejšími druhmi fazule tieto:

Fazuľa záhradná – najčastejší druh fazule, pestuje sa po celom svete, spoznáte ju podľa bielych aj inak sfarbených kvetov, hnedých semien. Dajú sa konzumovať mladé nezrelé struky, ale vždy s predvarením.

Fazuľa šarlátová – jedná sa o ľavotočivú lianu, ktorá kvitne červeno. Používa sa ako okrasná rastlina, ale aj na semená a struky. Okrem toho suché struky môžete využiť na čaj, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, a to najmä u diabetikov.

Fazuľa kríčková – kríčková fazuľa vznikla šľachtením fazuľe záhradné. Pestujú sa ako malé kríky, ktoré sa nepnú, teda nepotrebujú oporu. Môžete ich pestovať na záhrade, alebo v nádobách. Tieto fazule sa pestujú hlavne pre struky, pretože nemajú tuhé vlákna a dajú sa dobre upravovať.

Fazuľa záhradná tyčová – tyčková fazuľa sú všetky ostatné pnúce fazule, ktoré si môžete kúpiť v nasledujúcich odrodách. Pestujú sa skôr na semená, ale niektoré majú aj chutné struky, a ich pnúceho efektu môžete využiť ako ochranu, tienenie a pod. Podľa svojho názvu potrebujú oporu – nemusí to byť práve tyč, ale napríklad múr, plot, pergola, pletivo…

Odrody fazule

BONA – kríčková, zelenoluská odroda s vegetačnou dobou 84 dní, struky 12 až 14 cm, je veľmi odolná voči chorobám.

MARIKA – kríčková, zelenoluská odroda s vegetačnou dobou 82 dní, struky sú dlhé 12 až 15 cm, výnosná odroda, struky sa dajú sterilovať.

LUNA – kríčková, žltoluská odroda s vegetačnou dobou 85 dní, struky sú dlhé 12 až 15 cm, má veľmi akostné struky.

GOLDMARIE – pnúca, žltoluská odroda, má krásne zlatožlté struky, hodí sa teda aj ako okrasná, struky dorastajú až 20 cm, vegetačná doba je okolo 80 dní.

Druhy a odrody fazule

Pestovanie fazule

Pestovanie fazule kladie rôzne nároky, a to najmä podľa toho, aké fazule si vyberiete. Fazuľa záhradná – tyčková potrebuje oporu, kríčkové nie. Fazule záhradné – tyčkové je možné pestovať aj v skleníkoch.

Stávkovanie fazule

Fazuľu vysádzame vždy do hniezd, teda po 4 až 6 semenách do jednej jamky do hĺbky asi 3 cm. Hniezda by mala byť od seba vzdialená 40 cm v prípade kríčkových fazule a 80 cm v prípade fazule záhradné – tyčkové. Vhodná je stredne vápenitá humózna a hlinitá pôda. Vhodné je teplejšie stanovište. Fazuliam nevadí ani čerstvo vyhnojené záhony (chlévským hnojom), naopak, budú rásť ešte bujnejšie.

Doba vysádzania fazule musí byť bezpodmienečne po zmrznutých (po 15. máji), pretože fazuľa klíči len v teplej, prehriatej pôde. Môžete fazuľám pomôcť s klíčením, keď nad osiaty záhon napnete netkanú textíliu.

Hnojenie fazule

Pri hnojení fazule dávajte pozor na chlór, ten totiž fazuľa neznášajú. Je potrebné vybrať hnojivo s nízkym obsahom chloridov, alebo najlepšie úplne bez chloridov, ako je napríklad prírodné organické hnojivo Hnojík. Hnojík dodá fazuľám aj potrebný horčík.

Fazuľa záhradnátyčkové potrebujú polohu chránenú pred vetrom a oporu – tyče alebo inú oporu by ste mali na záhon umiestniť už pred výsevom/výsadbou. Tyče pritom zarážajte asi 40 cm do hĺbky, pretože fazuľa dorastajú do naozaj vysokých výšok a mohli by oporu vylomiť.

TIP : Fazuľa, najmä tie pnúce vsádzajte tak, aby ste nevytvárali tieň rastlinám, ktoré to nepotrebujú. Naopak tieto fazule môžu byť dobrým „vetrolamom“ pre uhorky.

Medzi fazule záhradné – tyčkové, ak chcete využiť plochu, môžete vysievať kaleráby či hlávkový šalát .

Starostlivosť o fazuľu

Počas rastu potrebujú fazule hlavne zalievať , a to platí najmä vtedy, keď nasadia kvety. Prihnojovanie je dôležité po celú dobu vegetácie – držte sa pokynov v príslušnom odseku.

Úroda fazule

Fazuľu zberáme priebežne, aj s ohľadom na to, či chceme použiť struky, alebo semená. Definitívny zber by sa mal uskutočniť počas septembra, pretože v chladných nociach struky už nenarastú. Vrelo odporúčame žať fazuľu tak, že rastliny odrežete od zeme, nie vytrhnete, aby ste mohli korene dodávajúce pôde dusík zarýť do zeme.

Struky je možné usušiť tak, že celé rastliny (bez koreňov) zavesíte na chránené miesto a necháte uschnúť. Struky potom vylúpete a semená uschováte na zimnú potrebu. Tá najlepšia si môžete nechať na výsev v budúcom roku

Fazuľa Mungo

Fazuľa mungo, alebo tiež vigna mungo je pomenovanie pre rastlinu vigna zlatá, ktorá tiež patrí do čeľade bôbovitých. U nás je známa predovšetkým pre pestovanie klíčkov z týchto fazule. Inak pochádza z Indie, Thajska a Číny, kde sa pestuje pomerne hojne, a to aj na vývoz. Pestovať sa dá aj u nás, pretože je ale teplomilná , potrebuje veľmi teplé stanovište (Polabí, južná Morava), alebo skleník, fóliovník a pod. Vyrastá ako kríčková fazuľa, má však dlhšiu vegetačnú dobu. Stačí jej priepustná pôda s malým množstvom živín.

Na naklíčenie – výborná je proti jarnej únave – potrebujete celé nelúpané semená, ktoré namočíte na deň do vody, potom ich necháte 2 až 3 dni klíčiť, pričom ich aspoň 2x denne prepláchnite. Akonáhle budú klíčky dlhé cca 2 cm, môžete ich konzumovať. Nemali by ste nechať fazuľám narásť korienky, pretože tým strácajú živiny. Výhonky sú vhodné do všetkých ázijských jedál.

Fazuľa Mungo

Recepty z fazule

Ako uvariť fazuľu

Než začnete skúšať recepty z fazule, mali by ste vedieť, ako fazuľa uvariť. Aby ste predišli nadúvaniu, je dobré fazuľu namočiť do studenej vody, najlepšie cez noc, a pokiaľ sa vám počas namáčania podarí aj zliať a vymeniť vodu, je to ešte lepšie. Posledné zliatie a výmenu vody urobte pred varením a fazuľa dajte v studenej vode na platňu a priveďte do varu. Počas varu zbierajte penu. Do fazule môžete pridať rascu alebo napríklad saturejku.

Fazuľa na smotane

Fazuľu uvaríme podľa predchádzajúceho návodu, ku koncu varu ich osolíme a okoreníme. Vedľa si pripravíme svetlú zápražku s cibuľou – na oleji/masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, vmiešame hladkú múku a urobíme zápražku. Zápražku vmiešame do uvarených fazule. Necháme prevariť a pridáme smotanu, len zľahka prevaríme. Kto nie je vegetarián, posype si fazuľu nadrobno nakrájanú osmaženú slaninou.

Fazuľové struky na kyslo

Na tento obed budeme potrebovať: cca 400 g zelených fazuliek, 2 sterilizované uhorky, 1 cibuľa, trošku masla, 3 lyžice hladkej múky, 100 ml smotany, 250 ml mlieka, nové korenie, celé korenie, bobkový list, cukor, soľ.

Príprava : Fazuľky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka. Scedíme a uchováme v studenej vode. Vývar nevyhadzujeme, budeme ho potrebovať. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nastrúhané uhorky, korenie, po chvíľke cukor, po jeho rozpustení múku, zarestujeme a pridáme vývar z fazúľ. Zriedime mliekom, varíme asi 15 minút, až budeme mať hustejšiu omáčku. Vyberieme korenie, rozmixujete tyčkovým mixérom. Do omáčky vložíme fazuľu, pridáme smotanu, dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame s varenými zemiakmi, vareným alebo zastreným vajcom.

fazuľová polievka
Fazuľové struky na kyslo

Hnojenie zeleniny

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: