Fómová hniloba zemiakov

Obsah

Fómová hniloba zemiakov - skládková hniloba

(Boeremia exigua, syn. Phoma foevata)

Fómová hniloba zemiakov je spôsobená hubou Boeremia exigua . Táto choroba je pomerne bežná a môže spôsobiť značné straty úrody zemiakov. Prejavuje sa však ako skládková hniloba, teda až pri skladovaní zemiakov.

Fómová hniloba zemiakov sa prejavuje hnedými nekrotickými škvrnami na zemiakoch. Tieto škvrny sa môžu postupne zväčšovať a šíriť sa po povrchu zemiakov. Často sú sprevádzané rozkladným zápachom. Vonkajší povrch zemiakov je najčastejšie postihnutý, ale ak sa choroba dostane do zemiakov, môže spôsobiť vnútorné hnednutie a rozpad zemiakového tkaniva.

Fómová hniloba zemiakov sa šíri predovšetkým prostredníctvom infikovaných zemiakových hľúz a zostáva prítomná v pôde . Príznaky choroby sa zvyčajne prejavujú po zbere, ale môžu sa vyvinúť aj počas skladovania zemiakov.

Prevencia fómovej hniloby zemiakov zahŕňa používanie zdravých zemiakových hľúz, ktoré sa získavajú od spoľahlivých dodávateľov. Je tiež dôležité dodržiavať správne poľnohospodárske postupy, ako je striedanie plodín a odstraňovanie pozberových zvyškov rastlín zo záhonov. V prípade výskytu choroby je dôležité postihnuté zemiaky ihneď odstrániť a nezahŕňať ich do skladovania.

Fómová hniloba zemiakov - skládková hniloba

Fómová hniloba zemiakov škodlivosť

Fómová hniloba zemiakov môže mať značný vplyv na úrodu zemiakov a spôsobiť ekonomické straty . Je považovaná za jednu z hlavných chorôb zemiakových plodín.

Choroba postihuje nielen vonkajší povrch zemiakov, ale môže preniknúť aj do ich vnútorných častí, čo môže viesť k rozkladu zemiakového tkaniva a vnútornému hnednutiu. To výrazne ovplyvňuje kvalitu zemiakov a spôsobuje ich znehodnotenie na konzumáciu alebo spracovanie.

Fómová hniloba zemiakov tiež prispieva k rýchlejšiemu zhoršovaniu zemiakov pri skladovaní , čo môže viesť k ďalšej strate na výnosoch.

Šírenie choroby môže tiež mať negatívny vplyv na ekologickú udržateľnosť pestovania zemiakov, pretože môže vyžadovať použitie chemických fungicídov na zníženie strát.

Fómová hniloba zemiakov škodlivosť

Je zemiak, na ktorom sa objavila fómová hniloba zemiakov, jedlý?

Zemiaky postihnuté fómovou hnilobou nie sú obvykle vhodné na konzumáciu. Choroba spôsobuje hnednutie a rozklad zemiakového tkaniva, čo negatívne ovplyvňuje ich kvalitu a chuť. Škvrny a poškodenie spôsobené fómovou hnilobou často znamenajú, že zemiaky nie sú vhodné na spotrebu.

V prípade fómovej hniloby je dôležité odstrániť postihnuté zemiaky a nepoužívať ich na konzumáciu. Je lepšie vybrať zdravé zemiaky bez známok choroby, ktoré sú na konzumáciu vhodné.

V obchodnom prostredí je tiež pravdepodobné, že zemiaky postihnuté fómovou hnilobou nebudú prijímané na spracovanie do potravinárskych produktov , ako sú zemiakové chipsy alebo instantná zemiaková kaša, kvôli ich zníženej kvalite a nežiaducim účinkom na konečný produkt.

Je dôležité sledovať a dodržiavať bezpečnostné pokyny týkajúce sa konzumácie zemiakov av prípade pochybností o ich stave konzultovať s miestnymi poľnohospodárskymi alebo potravinárskymi odborníkmi.

Fómová hniloba zemiakov ochrana

Ako dobrá ochrana sa javí nielen používanie zdravej sadby, ale aj zber iba vyzretých hľúz, obmedzenie mechanického poškoženia hľúz pri zbere, preprave a skladovaní, skladovanie iba suchých hľúz (tj. nechať ich v teplejšom prostredí /15 °C/ vyschnúť po dobu 4 týždňov ). Potom je dobré zemiaky skladovať pri teplote 3 až 5 °C (ideálna je pivnica alebo chladnička).

Ďalšou možnosťou, ako obmedziť fómovú hnilobu zemiaka je hnojiť zemiaky organickým hnojivom – napríklad Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Repelentný účinok proti škodcom a chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín. Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete zemiaky zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov, ktoré sú uvedené na obale. Neprekračujte uvedené dávkovanie, pokiaľ sa rozhodnete pre postrek, stačí 3x týždenne.

Ako sa zbaviť škodcov

Elixír na škodcov zo zvľačok

 

Ak sa potýkate s odstránením škodcov a práve ste narazili na Hnojík.sk, tento spôsob prípravy výluhu je pre vás tou najlepšou voľbou. Ide o najúčinnejšiu metódu, ktorá zafunguje na akýkoľvek problém. Výluh aplikujte trikrát týždenne na napadnuté rastliny tak, že ich celé pokropíte. Okrem toho zahrabte trochu zvľačok okolo koreňov rastlín, a zbavíte sa tak aj tých najodolnejších škodcov bez použitia chémie.

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: