Hrach

Obsah

Hrach alebo hrášok

(Pisum sativum)

Hrach aj hrášok pochádzajú z jednej rastliny, a to hrachu siateho . Hrach siaty je jednoročná rastlina z čeľade bôbovitých.

Rozdiel je však v tom, že zatiaľ čo hrášok je čerstvé zelené dužinaté semeno (hrachu siateho záhradného) , ktoré sa konzumuje priamo, môže sa dusiť, variť, sterilovať, potom hrach je sušené semeno hrachu siateho poľného , ​​ktoré má svetlejšiu zelenú alebo žltú farbu a používa sa na prípravu hrachovej kaše alebo hrachovej polievky.

Ďalší rozdiel spočíva aj v zložení semien. Zatiaľ čo hrášok má mnoho vitamínu C, B, K a kyselinu listovú , sušený má zase veľký obsah horčíka, draslíka, mangánu a železa.

hrášok

Zaujímavosť

Známe porekadlo „ hrach na stenu hádzať “ vzniklo zrejme podľa sušeného hrachu a znamená márne niečo hovoriť, márne niekoho napomínať.

História pestovania

Hrach

Hrášok alebo hrach sa pestuje v Európe od praveku. Je symbolom neolitickej revolúcie – v neolite ľudia prešli od zberu a lovu k pestovaniu plodín a chovu zvierat. Jedná sa o najstaršiu doloženú pestovanú plodinu vôbec.

Možno to súvisí aj s tým, že hrach, ktorý sa usuší, vydrží naozaj dlho a namočením do vody opäť napučí a je požívateľný.

Semienka, ktoré našim predkom po zime zostali, bolo na jar možné opäť zasiať.

Odrody hrachu

Než sa sami pustíte do pestovania hrášku, zoznámte sa s jeho odrodami. Tie sa totiž delia do dvoch skupín: hrášok/hrach cukrový a hrášok/hrach dreňový. Cukrový hrach je určený na konzumáciu aj so strukami – teda jedia sa semená a struky. Dreňový hrach je určený na konzumáciu semien.

Z cukrových odrôd odporúčame Ambrosii , má svetlo zelené semená, stredne veľké až veľké a výnosy má pomerne vysoké. V Čechách je to zatiaľ jediná registrovaná odroda cukrového hrášku.

Z dreňových odrôd si vyberte medzi nasledujúcimi:

Ambassador – má stredne zelené semená, malé až stredne veľké, ale vysoký výnos. Vegetačná doba je skôr krátka – 88 dní v priemere, rastlina dorastá 60 cm – je teda lepšie dať jej oporu.

Dalila – má svetlo až stredne zelené semená, stredne veľké až veľké, stredný výnos, veľmi dlhú vegetačnú dobu – až 100 dní, patrí k neskorým odrodám. Dorastá do výšky/dĺžky 65 cm, tiež vyžaduje oporu.

Gloriosa – má stredne zelené semená, veľké, vysoký výnos, vegetačná doba je 83 dní, dorastá do dĺžky až 69 cm.

Radim – má stredne zelené, malé až stredne veľké semená, vysoký výnos, vegetačná doba je 88 dní a dorastá do výšky/dĺžky 60 cm.

Ako pestovať hrach

Hrach nepestujte nikdy na rovnakom mieste, ani po iných strukovinách. Neznáša tiež čerstvo vyhnojenú pôdu. Má radšej ľahšiu ako ťažšiu pôdu, a najlepšie neutrálne s pH 6.

Kedy zasadiť hrach

Hrach siaty záhradný vysievajte radšej v apríli ako v marci, pretože neznesie mráz (môže vás pomýliť vysievanie hrachu na poliach, ale hrach siaty poľný mráz znesie).

Hrach vysievajte do riadkov 30 vzdialených a po jednom semienku cca 3 cm od seba, do hĺbky 5 cm.

TIP : Semená hrachu radi vyklovávajú holuby. Aby ste tomu predišli, napnite nad záhon s hrachom starej záclony, rybársku sieť alebo netkanú textíliu – trochu vyššie nad zem a dobre upevnite po stranách.

Hnojenie hrachu

Zatiaľ čo hrach – rovnako ako ostatné strukoviny – poskytuje sám po odplodení hnojivo (stačí zvyšky rastlín zaryť alebo zaorať do pôdy), počas pestovania vyžaduje prihnojovať. Ideálne je rozpustené organické hnojivo (napr. Hnojík), ktoré aplikujete každých 14 dní k rastlinkám počas rastu. Akonáhle začnú tvoriť kvety, s hnojením prestaňte.

Opora pre hrach

Ako oporu sa hrachu sa odporúča dať plotové pletivo alebo napnutú sieť na ráme, hrach sa po nej môže dobre plaziť. Nižšie odrody oporu nepotrebujú – stačí im nahrnúť trochu zeminy okolo stonky a vydržia byť vzpriamené aj za dažďa.

Kedy žať hrach

Hrach na priamu konzumáciu začnite žať počas júla (podľa odrody v prvej až poslednej dekáde), kedy sú semená dostatočne veľké, ale doteraz svieže a šťavnaté. Prezreté semená strácajú kvalitu, sú tvrdé a horkasté.

Pár strukov môžete nechať prezrieť a použiť budúci rok ako sadivo.

Druhý výsev

Druhý výsev hrášku môžete vykonať počas leta a na jeseň mať ešte jeden zber. Vždy ale počítajte s vegetačnou dobou príslušnej odrody tak, aby ste to stihli do prvých mrazíkov.

Hrášok v kuchyni

Hrášok je vítanou prísadou do rizota, šalátov, ale aj ďalších pokrmov. Tie najlepšie vám prinášame.

Hrášok na smotane – tento chutný vegetariánsky obed môžete obmieňať rôznymi surovinami, ale najjednoduchšie je osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu na oleji, pridať hrnček hrášku (čerstvého alebo sterilizovaného), podusiť domäkka, pridať trošku svetlej zápražky z masla a múť. K pokrmu môžete podávať natvrdo varené vajcia a zemiaky posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dusený hrášok so šunkou – na tento taliansky spôsob budete potrebovať: 600 g hrášku, 1 malú cibuľu, 50 g masla, 50 až 100 g šunky, soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na masle, pridáme hrášok a trošku vody a dusíme. Po 5 minútach pridáme nadrobno pokrájanú šunku a soľ, a dodusíme, až je voda odparená.

Zarábaný hrášok – ďalšie veľmi jednoduché jedlo. Hrášok (čerstvý alebo sterilizovaný) podlejeme vodou a uvaríme domäkka. Vedľa si pripravíme svetlú zápražku z masla a múky, zriedime ju vývarom a prevaríme. Potom pridáme uvarený hrášok, osolíme a ešte chvíľu povaríme. Zdobíme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Ako zmraziť hrášok – hrášok je možné zamraziť čerstvý aj povarený. V oboch variantoch mrazte hrášok vo vrecúškach alebo krabičkách tak, aby ste ho mali pripravený presne v množstve, aké budete neskôr potrebovať. Čerstvý hrášok len umyte a zamrazte. Varený hrášok je potrebné najskôr 2 minúty povariť vo vriacej vode, nechať osušiť a vychladnúť, a potom zamraziť. V oboch prípadoch vám vydrží až 6 mesiacov.

Dusený hrášok so šunkou
Dusený hrášok so šunkou

Hnojenie zeleniny

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: