kvaka

Obsah

Čo je kvaka

(Brasicca napus)

Turín je veľmi zaujímavou zeleninou, a preto je škoda, že je v súčasnosti trochu zabúdaný. Až si o ňom prečítate viac, určite ho radi zaradíte do svojho jedálnička. A možno sa ho pokúsite aj pestovať.

Kvaka alebo celým menom brukev repka kvaka , ľudovo tiež dumlík, koliennik alebo kvak, je dvojročná rastlina z čeľade kapustovité. Dvojročná znamená, že v prvom roku vyrastie buľva, ktorá sa konzumuje, ale až v druhom roku nezberané rastliny vykvitnú a vytvoria semená.

Kvaka obsahuje mnoho užitočných látok: vitamíny A, B, C, P , minerálne látky vápnik, draslík a síru , a tiež dostatok vlákniny.

Turín môžeme považovať za zeleninu, ktorá účinne bojuje proti rakovinovým bunkám a taktiež posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Tuřín

Kvaka zelenina i krmivo alebo história pestovania

Tuříny

Táto zelenina je známa od staroveku , kedy sa preukázateľne pestovala v Stredomorí. Pravdepodobne vznikla skrížením iných dvoch kapustovitých zelenín, a to kapusty kapustovej a kapusty repáku. Zaujímavé je, že o Turíne sa zmieňujú tak slávni autori ako Hérodotos (staroveké Grécko) alebo Plinius starší (staroveký Rím). Zrejme mal kvaka skutočne vysokú dôležitosť.

V stredoveku sa táto zelenina rozšírila po celej Európe , obľúbili si ju vo Francúzsku aj v severnej Európe, okrem iného preto, že sa dobre pestuje aj v chladných oblastiach.

Od 18. storočia sa pestuje aj v Amerike , kam bola dovezená, ale tu výhradne ako krmivo .

Kvaka pestovanie

Turín si môžete na záhrade vypestovať zo semienok, ideálna doba na výsev je počas mája . Záhon môžete pred mrazom chrániť netkanou textíliou.

Akonáhle turína vzíde a zosilní, je potrebné ho presadiť , a to počas júla. Potrebuje spôn 40 x 30 cm, teda asi 8 sadeníc na jeden meter štvorcový.

Vyberajte sadenice , ktoré sú naozaj kvalitné, tj. tak akurát veľké, mladé, bez prebujnenej vňate.

Hnojenie kvaka

Kvaka potrebuje na svoj vývoj naozaj veľa živín. Znesie sypké hnojivo aj hnojivo rozpustné, ale je potrebné ho aplikovať každých 14 dní, a to buď zapraviť do pôdy, alebo zálievkou ku koreňom. Výborne sa hodí Hnojík, pretože sa dá použiť oboma spôsobmi. TIP: Pre veľké a dobré buľvy aplikujte poslednú dávku hnojiva začiatkom septembra.

Zemina pre kvaka

Kvaka nie je príliš náročná . Kvaka porastie na hlinito-piesočnatej, piesočnato-hlinitej, hlinitej, aj hlinito-ílovitej pôde. Neznáša len samotný piesok, alebo naopak samotný íl. Potrebuje dostatok vody a živín, ale neznáša čerstvý maštaľný hnoj.

Kedy žať kvaka

Turín by mal zostať v krajine čo najdlhšie, ale zase nie do prvých mrazíkov. Zberajte za suchého počasia a opatrne vyrývajte jednotlivé buľvy, aby ste ich nepoškodili – začali by zahnívať.

Ako kvaka uskladniť

Najlepším uskladnením je krecht (ako pri ostatnej podobnej zelenine). Jamy pre kvaka vykopte asi 10 až 15 cm hlboké, buľvy poskladajte do pyramídy a zakryte slamou.

Menšie množstvo sa dá skladovať v sklepe , ale musí tu byť chladno.

Kvaka semienka

Pokiaľ si chcete vypestovať vlastné semienka, ponechajte pár rastlín na záhrade cez zimu. Kvaka je celkom mrazuvzdorná, a tak nepotrebuje zazimovať. V druhom roku kvaka vykvitne a nechajte dozrieť semienka. Nemali by ste vedľa pestovať inú kapustovitú zeleninu na semená , aby sa vám nesprášili a neskrížili. Semienka zberajte počas septembra, za slnečného počasia, môžete celé kvetenstvo odrezať, zavesiť do chráneného priestoru, aby semienka uschli. Je tiež dobré dať každú kyticu do pláteného vrecka, aby sa semienka nevysypali na zem.

Tuřín semínka

Kvaka recepty

Polievka z kvaka – budete potrebovať: 1/2 kvaka alebo jeden menší, 1 stredný zemiakov, 1 mrkva, 1/4 zeleru, kúsok póru alebo niekoľko jarných cibuliek, sterilizovaný zelený hrášok, kúsok masla, 100 ml smotany, 1 l vývaru, štipku muškátového orieška, soľ, opečenú klobásu na ozdobu (nemusí byť).

Kvaka, zemiakov, mrkva a zeler olúpeme a nakrájame na kocky. Na masle orestujeme nakrájaný pór alebo jarné cibuľky, vložíme ostatnú zeleninu (okrem hrášku), osolíme, pridáme muškátový oriešok a zalejeme vývarom. Varíme domäkka, ku koncu pridáme sterilizovaný hrášok. Potom časť zeleniny vyberieme, zvyšok rozmixujeme. Pridáme nerozmixovanú zeleninu, smotanu a popr. dochutíme. Podávame ozdobené opečenou klobásou.

K tejto polievke sa budú výborne hodiť domáce slané tyčinky . Na ne budete potrebovať: 200 g hladkej múky, 140 g tuku, 2 lyžice octu, štipku soli, 1 lyžičku sladkej papriky, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, rascu a soľ na posypanie. Postup je takýto: Múku preosejeme na dosku, pridáme soľ, papriku, rozdrobíme tuk, pridáme vajcia rozšľahané v octe a rýchlo zarobíme cesto. To potom rozvaľkáme na placku, ktorú radielkom nakrájame na tyčinky. Potrieme ich vajcia, posypeme soľou a rascou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 ° C do zlatista.

Hranolčeky z kvaky – patria k obľúbeným náhradkám zemiakových hranoliek a sú navyše veľmi zdravé. Budete potrebovať: 1 kvaka, 1 lyžicu oleja, bylinky (tymián, rozmarín atď.), štipku sušeného cesnaku a soľ. Postup: Kvaka olúpte a nakrájajte na cca 1 cm široké plátky, tie potom na hranolky. Vhoďte do osolenej vriacej vody a povarte asi 5 minút. Sceďte, dajte do misky, pokvapkajte olejom, posypte bylinkami a soľou, prehoďte, aby boli dobre obalené. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 220 °C dozlatista.

Polévka z tuřínu
Hranolky z tuřínu

Zdroje:

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články