Malina
Obsah
Malina - Obľúbená Ovocná Delikatesa a Pestovaná Plodina na Slovensku
(Rubus ideaeus)
Kto by nemal rád maliny? Sú sladučké, dobré, môžu byť červené alebo žlté. Dajú sa sušiť, mraziť, vyrába sa z nich marmeláda, šťava, zákusky. Ale malina nám dáva ešte listy, z ktorých sa dá uvariť čaj. Malinový čaj je výborným prostriedkom pre ženy v konečnej fáze tehotenstva, na prípravu na pôrod a aj po ňom.
Malina, správne ostružina malinová , je ker z čeľade ružovité. Listy má striedavé s jemnými chĺpkami, kvitne drobnými bielymi kvietkami a plodom sú už spomínané maliny, ktoré nie sú ničím iným ako súplodím drobných kôstkov.
Zaujímavosť - žlté maliny
Žlté maliny sa od tých červených nelíšia len farbou, ale sú aj sladšie. Z odrôd, ktoré sú dostupné na slovenskom trhu, si môžete zvoliť napríklad „Golden Queen“ , ktorá patrí medzi stredne skoré a má stredne veľké žlto-oranžové plody. Tie sú vhodné na priamu konzumáciu.
História pestovanie maliny
História pestovania malín nie je dlhá. Hoci bol ker maliny veľmi pravdepodobne rozšírený po celej Európe aj Ázii od staroveku, maliny sa ani príliš nekonzumovali, ani neboli pestované či šľachtené. Pravdepodobne to bolo ich kyslastou chuťou.
Až v 17. storočí vznikol katalóg Johna Tradescanta, ktorý popísal okrem iných rastlín aj mnoho odrôd maliníka, dokonca boli známe aj žlté maliny.
Odvtedy sa maliníku začali venovať pestovatelia a šľachtitelia a vyšľachtili mnoho sladkých odrôd tak, ako ich poznáme dnes.
Malina pestovanie alebo ako pestovať maliny
Pestovanie malín nie je zložité, ak dodržíte nasledujúce pokyny.
Maliny potrebujú skôr ľahšiu pôdu ako ťažšiu, a to neutrálnu či slabo kyslú. Pôda by mala byť priepustná, aby malina nebola trvalo zamokrená. Potrebuje ale dosť vlahy aj živín. Pôda, kam budete vysádzať malinu, musí byť dokonale zbavená buriny , inak sa korene maliny a burín prepletú a už sa ich nezbavíte. Burina potom bude maline odoberať živiny.
Výsadba malín
Malinu môžete vysádzať na jar aj na jeseň. Maliny by maly byť sadený cca 50 cm od seba, a pokiaľ sadíte viac malín v riadkoch, potom by jednotlivé riadky mali byť dokonca 1,5 metra od seba. Koreňový krčok by mal byť zasadený niekoľko centimetrov pod povrch. Sadenice malín dôkladne zalejte, zrežte výhony na 20 až 30 cm a okolo sadeníc pridajte prístelku z kompostu (vo výške cca 6 cm). Ku každému kríku tiež pridáme oporu a priviažeme.
Hnojenie maliny
Malina potrebuje hnojenie organickým hnojivom, výborný je Hnojík. Odmení sa vám bohatou násadou kvetov a plodov aj väčšou veľkosťou plodov. Hnojenie opakujte každých 14 dní, najlepšie posypom alebo tekutým hnojivom. Vďaka organickému hnojeniu sa nemusíte báť ani odumierania výhonov.
V tomto ohľade je starostlivosť rovnaká ako o jednouplodiacej, tak o remontantnej odrody (2x plodiacej). Starostlivosť sa líši pri reze zakorenených a starších kríkov.
TIP : Jednouplodiace odrody sú tie, ktoré plodia len raz do roka. Na výber máte z týchto odrôd: Rubín, Zeva II, Maja, Polana, Veten a žltá Porana Rossa.
TIP II : Remontantné odrody plodia 2x do roka, obvykle prvýkrát v júli, druhýkrát v septembri av októbri. Pri kríkoch, ktoré vysadíte na jar, sa môžete prvého zberu dočkať už ten istý rok na jeseň. Najlepšie z týchto odrôd sú: Ada, Medea, Heritage a Ljulin, zo žltých potom Apricot.
Starostlivosť o malinu
Starostlivosť o malinu je už vcelku jednoduchá. Stačí malinu pravidelne zalievať a prihnojovať, zbavovať okolie rastlín buriny a kontrolovať, či sa u maliny nevyskytla nejaká choroba alebo ju nenapadli škodcovia – viď ďalej. Prúty tiež vyväzujeme k opore.
Na jeseň je potom po odplození potrebné malinu zrezať.
Rez maliny
Malinu zásadne zrežeme už po zasadení (20 až 30 cm). Ďalší zásadný rez nás čaká po odplodení . Väčšina malín odplodí na jeseň – v septembri alebo v októbri. Vtedy je najlepší čas na rez. Ten vyzerá tak, že odrežeme odplodené dvojročné výhony pri zemi a ponecháme len mladé výhony, ktoré budú plodiť budúci rok.
Rovnako tak odrežeme všetky slabé a nadbytočné prúty, ideálne je ponechať cca 8 až 10 silných výhonov na jednom kríku. Výhony vždy režeme celé, pretože keby sme odrezali len ich vrcholky, dočkali by sme sa síce na zvyškoch starých výhonov pár plodov, ale vždy na úkor celkovej úrody, tj. ostatné výhony by nemali takú násadu plodov. A to ani pri správnom hnojení – preto sa takéto vyšetrovanie neoplatí.
Choroby maliny
Malina nám môže najskôr trpieť poškodením mrazom , a to najmä pokiaľ ho pestujeme v chladnejších oblastiach. Prevenciou je nakopčiť zeminu zospodu ku kríkom a jednotlivé kríky (ak ich nemáme príliš veľa) zabaliť do bielej netkanej textílie. Je tiež možné ohnúť vetvičky smerom k zemi a zasypať ich buď hlinou, alebo bukovým lístím. Na jar však musíte rýchlo kríky zase odkryť, aby sa pod ochrannou vrstvou nezaparili.
Jednou z najúpornejších chorôb maliny je hubovitá choroba didimelóza spôsobovaná hubou Didymella applanata . Poznáte ju podľa striebristých alebo modrých miest či škvŕn na prútoch. Huba sa šíri v príliš hustých porastoch. Prevenciou teda je – okrem toho, že budete kupovať len zdravú sadbu – vysádzať maliny v odporúčaných odstupoch a dôkladne ich prerezávať každý rok. Prerezané výhony spáľte alebo odvezte do bioodpadu, keby ste ich pridali do kompostu, tak sa huby nezbavíte.
Využitie malín nielen v kuchyni
Najlepšie maliny sú čerstvé. Dajú sa nimi zdobiť aj zákusky, zmrzlinové poháre, môžete si pripraviť ovocný šalát, maliny sa dajú aj máčať do čokoládového fondue.
Horúce maliny
Horúce maliny sú skvelým spôsobom, ako si užiť čerstvé maliny s teplým a sladkým nádychom. Tu je recept na prípravu horúcich malín:
Suroviny:
- 2 šálky čerstvých malín (môžete tiež použiť zmrazené maliny)
- 1/4 šálky cukru (možno prispôsobiť podľa svojej chuti)
- 1/4 šálky vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica rumu (voliteľné)
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
- Štipka soli
- Čerstvo nastrúhaná kôra z citróna (pre ozdobu)
- Zmrznutá zmrzlina alebo šľahačka (voliteľné, na podávanie)
Postup:
-
Najprv umyte a osušte maliny. Ak používate zmrazené maliny, nechajte ich rozmraziť.
-
V strednom hrnci zmiešajte cukor, vodu, citrónovú šťavu a soľ. Priveďte do varu a varte 2-3 minúty, alebo kým sa cukor úplne nerozpustí.
-
Pridajte maliny do hrnca a znížte plameň na strednej. Varte maliny asi 5-7 minút, občas miešajte, kým nezmäknú a vytvorí sa hustá, sirupovitá omáčka. Ak máte radi hladšiu konzistenciu, môžete omáčku rozmixovať a potom znova pridať do hrnca.
-
Pokiaľ používate rum a vanilkový extrakt, pridajte ich teraz do omáčky a miešajte.
-
Omáčku s malinami preložte do hlbokých misiek. Ozdobte nastrúhanou citrónovou kôrou.
-
Horúce maliny podávajte okamžite, buď samotné alebo s kopčekom zmrzliny alebo šľahačky.
Toto jedlo je skvelé ako dezert na chladné zimné dni, a jeho sladkosť sa krásne dopĺňa s kyslosťou citrónu a sviežosťou malín. Užite si horúce maliny!
Malinová marmeláda
Ak chceme, aby nám maliny vydržali aj na zimu, uvaríme si malinovú marmeládu. Budeme potrebovať 1 kg malín a želírovací cukor (2:1). Maliny očistíme, prelisujeme (aby sme sa zbavili semienok), dáme do hrnca a privedieme do varu. Keď sa varí, stlmíme, pridáme želírovací cukor a varíme ďalej podľa návodu. (Môžeme pridať aj šťavu z citróna alebo kyselinu citrónovú na lepšiu konzerváciu, ale aj cukor sám má konzervačné účinky).
Hotovú marmeládu spoznáme tak, že kvapneme lyžičkou na tanierik a ona želíruje. Plníme do čistých pohárov, dáme hore dnom, potom otočíme späť a necháme vychladnúť. Skladujeme v tme a chlade. Malinová marmeláda sa hodí na zlepovanie lineckých cukroviniek aj do tort.
Čaj z maliny
Čaj z maliny môžeme popíjať takmer po celý rok a je povzbudivý pre náš organizmus. Obsahuje vitamíny A, E, C a stopové prvky železo, vápnik a mangán. Vraj je dokonca účinný v boji proti rakovinovým bunkám.
Malina v tehotenstve
Ženám sa odporúča piť malinu pred pôrodom . Posilňuje totiž svalstvo maternice a pripravuje telo ženy na pôrod. Pravdepodobne vám o pár minút skráti priebeh pôrodu a možno sa vďaka nemu vyhnete aj komplikáciám. Odporúčané množstvo je piť 3 šálky malinového čaju denne, a to najmä v 3. trimenstri. Pokiaľ ste museli počas tehotenstva užívať magnézium (horčík), potom vám čaj z maliny viac než odporúčame!
Hnojenie stromov a kríkov s Hnojikom
- Môžete posypať Hnojík okolo kmeňa stromu na šírku jeho koruny. Posypte tak, aby to nebola silná vrstva, ale jemné pocukrovanie.
- Na stromy a kríky, ktoré majú listy, je vynikajúci postrek. Rozmiešajte čajovú lyžičku Hnojíku vo vode.
- Ak máte stromy alebo kríky choré alebo silno napadnuté škodcom, pridajte zvľačky a zlepšite kvalitu výluhu. Použite zálievku aj postrek.
Postrek
Výsledok hnojenia s Hnojíkom
Liečenie stromov
Elixír proti škodcom
Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny
Ako používať Hnojík
Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.
Pestovanie rastlín podľa kategórií
Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.
Nákup na eshope
Ďalšie zaujímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Schulz, Bernd – Grossmann, Gerd: Ovocné dreviny. Rez a tvarovanie, Knižný klub, Praha 2004.
- Havelková, Mária: Ovocie a zelenina v skle, Merkúr, Praha 1975.
- www.wikipedia.org
- www.záhradníctvo-spomysl.sk
- www.ireceptar.sk
- www.sazenicka.sk
- www.agromanual.sk
- www.bylinkovo.sk