Špenát
Obsah
Špenát siaty
(Spinacea oleracea)
Špenát siaty je jednoročná bylina z čeľade láskavcovitých. Je to veľmi dôležitá zelenina, ktorú si môžete vypestovať na svojej záhrade, a to dokonca aj viackrát do roka, pretože má relatívne krátku vegetačnú dobu.
Špenát obsahuje vitamíny – C, E, B, karotén a minerálne látky: sodík, draslík, vápnik, horčík, železo.
Špenát znižuje vysoký krvný tlak , ale pozor by si naň mali dať ľudia užívajú warfarín (liek na riedenie krvi) – tí by ho mali užívať len v malých dávkach a pod dozorom lekára. Špenát je tiež vhodný na liečbu zápchy . Okrem toho sa jedná o nízkokalorickú zeleninu vhodnú do jarného jedálnička – nielen na redukciu váhy, ale aj na prečistenie organizmu.
Zaujímavosť
To, že je špenát najlepším zdrojom železa medzi zeleninou vzniklo zrejme matematickou chybou – chybným zapísaním desatinnej čiarky, tj. 21 mg/100 g, namiesto 2,1 mg/100 g špenátu.
História pestovania
História pestovania špenátu je pomerne dlhá. Jeho korene nájdeme v juhozápadnej Ázii. Kultivovať ho začali už starí Peržania. Odtiaľ sa dostal najskôr do severnej Afriky a ďalej cez Španielsko do Európy – cca okolo roku 1100.
Kuchárka , ktorá obsahuje recepty aj zo špenátu, je preukázateľne doložená okolo roku 1390.
V Čechách sa špenát začína pestovať od 16. storočia.
Pestovanie špenátu
Vypestovať si domáci špenát nevyžaduje žiadne zvláštne zručnosti a zvládne to naozaj každý. Skúste to tiež, pretože špenát vám poskytne veľkú dávku vitamínov, ktorými môžete bojovať proti jarnej únave.
Pôda
Špenát nekladie nároky na pôdu, vyrastie na akékoľvek, ktorá bude mať dostatok humusu, a teda živín. Neznáša trvalé premokrenie.
Vegetačná doba
Vegetačná doba špenátu je iba 60 dní, preto ho môžete pestovať ako predplodinu napr. pred uhorkami alebo fazuľami.
Výsev
Vysievajte v marci, do riadkov vzdialených od seba 15 cm, použite asi 5 g osiva na 1 m štvorcový. Siať by ste mali do hĺbky 2 cm. Skorší výsev je lepší preto, že špenát rád vybieha do kvetu počas mája a potom už nie je upotrebiteľný (je totiž horký).
Hnojenie špenátu
Špenát potrebuje prihnojiť najmä pri letnom a jesennom výseve. Pri letnom ich prihnojujte pravidelne do zberu, pri jesennom potom hneď na jar a tiež do zberu. Hodí sa tekuté hnojivo s obsahom dusíka a menej draslíka a fosforu, napr. Hnojík.
Výsev v lete
Na jesenný zber vysievajte špenát rovnakým spôsobom ako na jar, ale koncom júla. V lete treba špenát viac zalievať ako na jar a tiež mu prospeje prihnojenie.
Výsev na jeseň
Jesenný výsev (aby bol špenát na zber na jar) môžete vykonávať počas septembra. Špenát dobre prezimuje, pokiaľ ho pred zimou zazimujete napr. čečinou.
Odrody špenátu
Pre dobrú úrodu si vyberte z nasledujúcich odrôd:
Matador – je výborná odroda na jarný aj jesenný výsev, má bohatú úrodu.
Alice – je odroda hlavne pre jarný výsev, má veľmi krátku vegetačnú dobu – 40 až 45 dní.
Monores – odroda hlavne jarná, ale dá sa aj na jeseň. Nevybieha do kvetov.
Neptún – odroda na jarný aj jesenný výsev, má tiež kratšiu vegetačnú dobu (do 50 dní) a má vysoké výnosy.
Ako urobiť špenát
Keď sa vám podarilo vypestovať si úrodu špenátu, vyskúšajte aj nasledujúce recepty.
Listový špenát
Čerstvý špenát , ktorý si natrháte na svojej záhrade, môžete pridávať do šalátov, zdobiť ním šalátové misy aj obložené chleby. Ale tiež si z neho môžete vyrobiť smoothie – stačí 2 hrsti čerstvého špenátu rozmixovať s troškou vody, popr. pridať aj inú jarnú zeleninu.
Ako uvariť špenát
Na klasický špenát ako prílohu použite aj listy. Je to oveľa lepšie ako špenát kúpený v pretlaku. Máte totiž istotu, že vo vašom špenáte bude naozaj len špenát, a to kvalitné. Budete potrebovať: 1 malú cibuľu, olej, 4 hrste špenátu (listov), soľ, korenie, vajíčko, 2 strúčiky cesnaku, popr. smotanu. Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno, opražte na oleji, pridajte pokrájané listy špenátu, nechajte zavädnúť, osoľte, okoreňte, pridajte rozotrené strúčiky cesnaku, 1 vajce, chvíľu povarte, aby sa vajcia zrazilo. Ku koncu varu môžete pridať trošku smotany. Vajcia a/alebo smotana sa pridávajú preto, aby bol špenát lepšie stráviteľný.
Špenátové palacinky
Palacinky si pripravíme podobným spôsobom ako klasicky, ale do cesta nepridáme cukor. Odložíme ich bokom. Špenát si pripravíme podľa návodu vyššie. Každú palacinku potrieme špenátovou náplňou a zabalíme. Jednotlivé palacinky obalíme vo vajíčku a strúhanke a opečieme na panvici. Podávame napr. s kyslou smotanou alebo so šalátom z čerstvého špenátu a syra Fety.
Špenátový koláč
Na koláč budeme potrebovať: 240 g hladkej múky, 120 g tuku, 1 lyžica studenej vody, soľ, na náplň: špenát pripravený podľa návodu vyššie, strúhaný syr a smotana. Zo surovín na cesto uhnite rýchlo cesto, ktoré necháme v chladničke aspoň 0,5 hodiny odležať. Medzitým si pripravíme špenát. Cestom potom vyložíme okrúhlu zapekaciu misu a predpečieme v rúre dozlatista. Potom necháme mierne vychladnúť, naplníme špenátom, ktorý posypeme syrom a zalejeme trochou smotany. Dopečieme asi 30 v rúre na 200 °C.
Ako zmraziť špenát
Špenát zmrazíme uvarený , pretože: 1. bude mať menší objem, 2. dlhšie vydrží. Natrhaný listový špenát pokrájame, vhodíme do vriacej vody, necháme prejsť varom, precedíme a necháme odkvapkať a vychladnúť. Aby sme si ušetrili prácu s neskorším rozdeľovaním zmrznutého špenátu, rozdelíme si ho do malých mištičiek (napr. od paštét a pod.), alebo do malých mraziacich vrecúšok. Dáme zamraziť – vydrží určite 1 rok. Keď budeme špenát potrebovať, len ho vyberieme z mrazničky a pripravíme ako obvykle.
Hnojenie zeleniny
- Môžete posypať ľahko okolo rastlín vo slabej vrstve.
- Môžete tiež dať pod sadenicu pri sadbe čajovú lyžičku pod rastlinu.
- Vylúhujte Hnojík a zalejte ním okolo rastlín, alebo rastliny výluhom postriekajte.
- Ak máte rastliny choré, alebo napadnuté škodcom, tak pridajte k výluhu svlečky. Použite zálievku aj postrek na napadnuté rastliny 3x za jeden týždeň.
Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny
Ako používať Hnojík
Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.
Pestovanie rastlín podľa kategórií
Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.
Nákup na eshope
Ďalšie zaujímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Vlachová, Libuša: Talianske pokrmy na českom stole, Svoboda, Praha 1994.
- www.wikipedia.org
- www.zahrada-centrum.cz
- www.agromanual.cz
- www.bylinkovo.cz
- www.ireceptar.cz
- www.toprecepty.cz