Špenát

Obsah

Špenát siaty

(Spinacea oleracea)

Špenát siaty je jednoročná bylina z čeľade láskavcovitých. Je to veľmi dôležitá zelenina, ktorú si môžete vypestovať na svojej záhrade, a to dokonca aj viackrát do roka, pretože má relatívne krátku vegetačnú dobu.

Špenát obsahuje vitamíny – C, E, B, karotén a minerálne látky: sodík, draslík, vápnik, horčík, železo.

Špenát znižuje vysoký krvný tlak , ale pozor by si naň mali dať ľudia užívajú warfarín (liek na riedenie krvi) – tí by ho mali užívať len v malých dávkach a pod dozorom lekára. Špenát je tiež vhodný na liečbu zápchy . Okrem toho sa jedná o nízkokalorickú zeleninu vhodnú do jarného jedálnička – nielen na redukciu váhy, ale aj na prečistenie organizmu.

Špenát siaty

Zaujímavosť

To, že je špenát najlepším zdrojom železa medzi zeleninou vzniklo zrejme matematickou chybou – chybným zapísaním desatinnej čiarky, tj. 21 mg/100 g, namiesto 2,1 mg/100 g špenátu.

História pestovania

Pestovanie špenátu

História pestovania špenátu je pomerne dlhá. Jeho korene nájdeme v juhozápadnej Ázii. Kultivovať ho začali už starí Peržania. Odtiaľ sa dostal najskôr do severnej Afriky a ďalej cez Španielsko do Európy – cca okolo roku 1100.

Kuchárka , ktorá obsahuje recepty aj zo špenátu, je preukázateľne doložená okolo roku 1390.

V Čechách sa špenát začína pestovať od 16. storočia.

Pestovanie špenátu

Vypestovať si domáci špenát nevyžaduje žiadne zvláštne zručnosti a zvládne to naozaj každý. Skúste to tiež, pretože špenát vám poskytne veľkú dávku vitamínov, ktorými môžete bojovať proti jarnej únave.

Pôda

Špenát nekladie nároky na pôdu, vyrastie na akékoľvek, ktorá bude mať dostatok humusu, a teda živín. Neznáša trvalé premokrenie.

Vegetačná doba

Vegetačná doba špenátu je iba 60 dní, preto ho môžete pestovať ako predplodinu napr. pred uhorkami alebo fazuľami.

Výsev

Vysievajte v marci, do riadkov vzdialených od seba 15 cm, použite asi 5 g osiva na 1 m štvorcový. Siať by ste mali do hĺbky 2 cm. Skorší výsev je lepší preto, že špenát rád vybieha do kvetu počas mája a potom už nie je upotrebiteľný (je totiž horký).

Hnojenie špenátu

Špenát potrebuje prihnojiť najmä pri letnom a jesennom výseve. Pri letnom ich prihnojujte pravidelne do zberu, pri jesennom potom hneď na jar a tiež do zberu. Hodí sa tekuté hnojivo s obsahom dusíka a menej draslíka a fosforu, napr. Hnojík.

Výsev v lete

Na jesenný zber vysievajte špenát rovnakým spôsobom ako na jar, ale koncom júla. V lete treba špenát viac zalievať ako na jar a tiež mu prospeje prihnojenie.

Výsev na jeseň

Jesenný výsev (aby bol špenát na zber na jar) môžete vykonávať počas septembra. Špenát dobre prezimuje, pokiaľ ho pred zimou zazimujete napr. čečinou.

Odrody špenátu

Pre dobrú úrodu si vyberte z nasledujúcich odrôd:

Matador – je výborná odroda na jarný aj jesenný výsev, má bohatú úrodu.

Alice – je odroda hlavne pre jarný výsev, má veľmi krátku vegetačnú dobu – 40 až 45 dní.

Monores – odroda hlavne jarná, ale dá sa aj na jeseň. Nevybieha do kvetov.

Neptún – odroda na jarný aj jesenný výsev, má tiež kratšiu vegetačnú dobu (do 50 dní) a má vysoké výnosy.

Ako urobiť špenát

Keď sa vám podarilo vypestovať si úrodu špenátu, vyskúšajte aj nasledujúce recepty.

Listový špenát

Čerstvý špenát , ktorý si natrháte na svojej záhrade, môžete pridávať do šalátov, zdobiť ním šalátové misy aj obložené chleby. Ale tiež si z neho môžete vyrobiť smoothie – stačí 2 hrsti čerstvého špenátu rozmixovať s troškou vody, popr. pridať aj inú jarnú zeleninu.

Ako uvariť špenát

Na klasický špenát ako prílohu použite aj listy. Je to oveľa lepšie ako špenát kúpený v pretlaku. Máte totiž istotu, že vo vašom špenáte bude naozaj len špenát, a to kvalitné. Budete potrebovať: 1 malú cibuľu, olej, 4 hrste špenátu (listov), ​​soľ, korenie, vajíčko, 2 strúčiky cesnaku, popr. smotanu. Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno, opražte na oleji, pridajte pokrájané listy špenátu, nechajte zavädnúť, osoľte, okoreňte, pridajte rozotrené strúčiky cesnaku, 1 vajce, chvíľu povarte, aby sa vajcia zrazilo. Ku koncu varu môžete pridať trošku smotany. Vajcia a/alebo smotana sa pridávajú preto, aby bol špenát lepšie stráviteľný.

Špenátové palacinky

Palacinky si pripravíme podobným spôsobom ako klasicky, ale do cesta nepridáme cukor. Odložíme ich bokom. Špenát si pripravíme podľa návodu vyššie. Každú palacinku potrieme špenátovou náplňou a zabalíme. Jednotlivé palacinky obalíme vo vajíčku a strúhanke a opečieme na panvici. Podávame napr. s kyslou smotanou alebo so šalátom z čerstvého špenátu a syra Fety.

Špenátový koláč

Na koláč budeme potrebovať: 240 g hladkej múky, 120 g tuku, 1 lyžica studenej vody, soľ, na náplň: špenát pripravený podľa návodu vyššie, strúhaný syr a smotana. Zo surovín na cesto uhnite rýchlo cesto, ktoré necháme v chladničke aspoň 0,5 hodiny odležať. Medzitým si pripravíme špenát. Cestom potom vyložíme okrúhlu zapekaciu misu a predpečieme v rúre dozlatista. Potom necháme mierne vychladnúť, naplníme špenátom, ktorý posypeme syrom a zalejeme trochou smotany. Dopečieme asi 30 v rúre na 200 °C.

Ako zmraziť špenát

Špenát zmrazíme uvarený , pretože: 1. bude mať menší objem, 2. dlhšie vydrží. Natrhaný listový špenát pokrájame, vhodíme do vriacej vody, necháme prejsť varom, precedíme a necháme odkvapkať a vychladnúť. Aby sme si ušetrili prácu s neskorším rozdeľovaním zmrznutého špenátu, rozdelíme si ho do malých mištičiek (napr. od paštét a pod.), alebo do malých mraziacich vrecúšok. Dáme zamraziť – vydrží určite 1 rok. Keď budeme špenát potrebovať, len ho vyberieme z mrazničky a pripravíme ako obvykle.

vitamin salad of strawberry with arugula spinach leaves feta cheese and cashew nuts
Špenátový koktail
Špenátové palacinky
Špenátový koláč

Hnojenie zeleniny

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: