Tekvica

Obsah

Tekvica - základné informácie

(Cucurbita pepo)

Tekvica obyčajná je zelenina z čeľade tekvicovité. Do rovnakej čeľade patria napríklad aj cukety a patizóny.

Tekvica sú veľmi rôznorodé, niektoré sú jedlé, iné sa pestujú na okrasu alebo na vyrábanie halloweenskych dekorácií.

Jedlé tekvice obsahujú mnoho vitamínov, ako napr. C, E, B, karotén, a minerálnych látok – železo, draslík, sodík, horčík. Okrem toho majú veľa vody a vlákniny, sú teda vhodné do jedálnička ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Tekvica sú ľahko spracovateľné a dajú sa z nich uvariť slané aj sladké pokrmy. Väčšina pokrmov je veľmi chutných a napr. tekvicová polievka alebo tekvicové pyré môžu byť aj prvými príkrmami pre väčšie bábätká.

Tekvicové pyré

Druhy tekvíc

Máloktorá zelenina má toľko rôznych druhov ako tekvica. Môžete sa stretnúť s tekvicou Hokaido, maslovou tekvicou, muškátovou tekvicou, špagetovou tekvicou a veľkoplodou tekvicou Goliáš – to sú tie jedlé. A potom existujú ešte nejedlé – Anjelské krídla, labutienky (podlhovasté), Sweet dumplings (zelene pruhované).

Tekvica Hokaido

Hokaido patrí k najobľúbenejším tekvicám, je pomerne malá, dobre spracovateľná, môžete ju variť aj piecť aj so šupkou. Má sýto oranžovú farbu a pokrmy zafarbia do oranžova. Je vhodná na polievky, omáčky, ako pečená príloha k mäsu, ale aj na koláče, buchty, marmeládu.

Maslová tekvica

Maslová tekvica má jemnú chuť, tvarovo sa podobá hruške, obsahuje len málo semienok. Je vynikajúca na grilovanie, ale môžete z nej pripraviť aj polievku, pyré, plnku do mäsa alebo sladké zákusky.

Muškátová tekvica

Táto tekvica pochádza pôvodne z Francúzska, má zelenú šupku, ktorá sa ale nedá uvariť a treba ju olúpať. Je pomerne veľká, a tak okrem bežného spracovania ju môžete použiť aj na kompóty alebo marmeládu – bude vám stačiť jedna.

Špagetová tekvica

Špagetová tekvica dostala svoj názov od toho, že keď je zrelá a povaríte ju, rozpadne sa jej dužina na špagety, ktoré môžete použiť ako plnohodnotné jedlo (ako náhradku klasických špaget). Takto ju môžete aj zapekať. Lúpať sa nemusí.

Veľkoplodá tekvica Goliáš

Výhodou tejto tekvice je, že z jedného plodu uvaríte aj niekoľko jedál. Nevýhodou je potom to, že sa nedá dlho skladovať. Z tejto obrovskej tekvice môžete vyrezávať halloweenske strašidlá.

História pestovania tekvice

Tekvica

Tekvica pôvodne pochádza zo Strednej Ameriky, kde bola známa už v období 5000 rokov pr. n. l. Indiáni mali túto rastlinu veľmi obľúbenú, pretože im dodávala všetky základné živiny.

Do Európy sa síce tekvica dostala spolu s kolonizátormi, ale príliš sa neujala. Svoje postavenie si vydobyla až 19. a neskôr v 20. storočí, kedy boli vyšľachtené aj ďalšie odrody.

Ako pestovať tekvice

Pestovanie tekvíc nie je vôbec zložité. Stačí si predpestovať semienka (ako u paprík, paradajok, uhoriek) v malých kvetináčkoch. Tekvica klíči rýchlo, a tak stačí ich vysievať začiatkom mája. Vyklíčené rastlinky potom vsádzajte na záhony po zmrznutých a doprajte im slnečné stanovište, maximálne polotieň, dostatočné rozostupy (1 meter), priepustnú a dostatočne humóznu pôdu, ideálne rastú napríklad na komposte . Tu vytvorí dokonalú symbiózu: kompost tekvicu vyživuje a tekvica poskytuje zatienenie kompostu.

Zasadené tekvica zalejeme, ale vždy len ku koreňom. Poliate listy by mali tendenciu plesnivieť alebo uhnívať.

K tekvicám tiež môžete dať oporu , pretože sa môžu pnúť. To sa hodí, keď pestujete viac tekvíc na záhone, alebo keby ste si chceli vypestovať jednu rastlinku napríklad vo veľkej nádobe. Na komposte sa naopak oplatí pestovať tekvica bez opôr, aby sa plazili po povrchu a zatieňovali kompost.

Hnojenie tekvice

Tu záleží na tom, kde tekvicu pestujete. Na komposte nepotrebuje prihnojovať, stačí zalievať. Na záhone a hlavne v nádobách je potrebné prihnojovať organickými hnojivami s dostatkom dusíka, hodí sa prírodné hnojivo Hnojík. Ideálne je hnojivo podávať v roztoku 5 až 10 g na 10 l vody.

Kedy žať tekvica Hokaido a ďalšie druhy tekvíc

Tekvicu zberáme priebežne počas leta, keď si z nich chceme pripraviť akékoľvek jedlo.

Na uskladnenie zberáme tekvica počas prvej polovice jesene, aby ich nezastihli prvé mrazíky – plody by nevydržali. Tekvicu zberáme aj so stopkami, pretože vylomená stopka by potom bola bránou k infekciám.

Necháme ich vonku alebo pod strechou dosušiť a uskladníme na chladnom mieste (napríklad v pivnici). Uskladniť môžeme jedlé aj nejedlé druhy (tie nejedlé potom využijeme na jesenné dekorácie.

Jediná tekvica, ktorá sa nedá dlhú skladovať, je veľkoplodá tekvica Goliáš – tú radšej spracujeme: na marmeládu, kompót, zamrazíme a pod.

Tekvica recepty

Tekvica je tak všestranne využiteľná, že by si zaslúžila celú publikáciu – kuchárku. Uvedieme aspoň najlepšie a najzaujímavejšie recepty.

Tekvicové pyré

Toto pyré je všestranne použiteľné na ďalšie varenie, takže sa oplatí poznať naň recept. Potom už len siahnete do chladničky a varíte. Použijeme tekvicu Hokaido alebo veľkoplodou. Tekvicu umyjeme, zbavíme semien, nakrájame na kúsky, podlejeme troškou vody, osolíme a varíme do zmäknutia. Potom tyčkovým mixérom uvarenú tekvicu rozmixujeme. A je hotovo. Toto pyré sa hodí ako základ pre polievky, omáčky, zákusky… A keď ho zjemníte maslom a troškou mlieka, máte tekvicovú kašu miesto tej zemiakovej.

Polievka z pečenej tekvice

Keď nechcete použiť pyré a máte radšej výraznejšiu chuť, skúste túto polievku. Budete potrebovať: 1 tekvicu Hokaido, soľ, bylinky, olivový olej, vývar (cca 0,5 l), smotanu (100 ml). Tekvicu Hokaido nelúpanú rozkrojíme na polovice, vydlabeme semienka a nakrájame na väčšie kúsky. Tie naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Osolíme, pridáme podľa chuti bylinky a pokvapkáme olejom, najlepšie olivovým. Pečieme v rúre pri 200 ° C asi 30 minút. Potom necháme vychladnúť, rozmixujeme, vložíme do hrnca, privedieme do varu, pridáme trochu vývaru a ku koncu varenia zjemníme smotanou.

Marmeláda z tekvice

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, marmeláda z tekvice je sladučká a chutí aj deťom. Je výborná na palacinky, lievance, na zákusky, torty a pod.

Na marmeládu budete potrebovať: 1 kg tekvice (Hokaido), 1 kg jabĺk či iného ovocia (hrušky), želírovací cukor 2:1, citrón, pár kvapiek rumu. Tekvicu zbavíme semien a nakrájame na kúsky, jablká zbavíme jadrovníka a tiež nakrájame. Vložíme do hrnca, privedieme do varu, pridáme želírovací cukor a šťavu z jedného citróna. Varíme, kým nie sú tekvica a jablká mäkké, potom rozmixujeme tyčovým mixérom, ešte povaríme, ku koncu varu pridáme pár kvapiek rumu, rovno plníme do čistých pohárov a otočíme na chvíľu dnom nahor. Potom obrátime a necháme vychladnúť. Popíšeme a uložíme do chladu (špajzu, pivnicu).

Marmeláda z tekvice

Vyrezávaná tekvica

A teraz sa konečne dostávame k tomu, na čo sa tešia všetky deti a vyznávači amerického sviatku Halloween. Tekvica priamo charakterizujú tento sviatok a strašidlá vyrezané z tekvíc sa pevne usadili aj na našich záhradách, plotoch, zádverí…

Pokiaľ si teda nevystačíte z ozdobnými druhmi tekvíc položenými napríklad v kvetináčoch alebo na miskách, vyrežte si s nami halloweenské strašidlo.

Budete potrebovať: Veľkú tekvicu Goliáš (Hokaido nepoužívajte, je príliš tvrdá na vyrezávanie a mohli by ste sa zraniť), ostrý nôž , popr. fixu na predmaľovanie rezov, ďalšie ozdoby , Aby to bolo skutočne desivé.

Najprv tekvicu zrežte vrch – bude neskôr slúžiť ako čiapka, ale s tekvicou sa vám bude lepšie manipulovať a dovnútra dávať sviečka. Tekvicu si otočte tou najkrajšou stranou k sebe a namaľujte, kde budú oči, nos a pusa a aký budú mať tvar. Potom opatrne vyrežte všetky otvory. Čím viac, tým lepšie, pretože v noci bude lepšie svietiť. Vydlabajte semienka a dovnútra tekvice vložte sviečku. Večer potom sviečku zapáľte.

TIP : Tí, ktorí sa boja vyrezávania, môžu strašidelnú tvár na tekvicu len namaľovať.

Vyrezávaná tekvica

Hnojenie zeleniny

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: