Čierna horčica (Brassica nigra)
Jednoročná rastlina s čiernohnedými semenami, oddávna využívaná v liečiteľstve, ako korenie a na prípravu horčice
- Stanovište: rastie voľne na vlhkých lúkach a poliach
- Priestor pre rastliny: 20–25 × 30 cm
- Obdobie výsevu: polovica marca až polovica mája
- Doba zberu: júl–september
- Množenie: výsevom
Čierna horčica sa pôvodne vyskytovala pravdepodobne v juhovýchodnom Stredomorí. Dnes sa pestuje v rôznych častiach sveta na hlinitých a piesčitých pôdach s dostatkom humusu a vápna.
Vysieva sa od polovice marca do konca mája do riadkov vzdialených 20–25 cm, 1–2 cm hlboko. Nebezpečnými škodcami sú skočky.

Zo žltého, vysoko vyrastajúceho kvetenstva sa neskôr vytvárajú šešule obsahujúce oválne až guľovité semená. Semená dozrievajú podľa termínu výsevu od konca júla. Obsahujú glykozid sinigrín a samy o sebe nie sú aromatické. Až po rozdrvení semien a pridaní vody sa vytvára ostro chutnajúci a dráždivý horčičný olej.
Semená horčice sa používajú ako korenie, na výrobu stolovej horčice a ako liečivý prostriedok.