Brokolica

Obsah

Brokolica - základné informácie

(Brassica oleracea)

Brokolica patrí k kapustovitej zelenine, je príbuzná karfiolu a vznikla najskôr zo kelu .

Brokolica obsahuje mnoho vitamínov aj minerálnych látok. Z vitamínov uveďme aspoň C, E, B, karotén, niacín , z minerálnych látok potom mangán, sodík, draslík, vápnik, železo a horčík . Pre svoju zelenú farbu je tiež dôležitým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je tak potrebná pre vývoj bábätka v tehotenstve.

Brokolica sa dá pripravovať na mnoho spôsobov, výhonky a listy môžete konzumovať surové a pridávať ich napríklad do šalátov.

Zaujímavé pre vás určite bude aj to, že si môžete brokolicu sami vypestovať na vlastných záhradách.

Brokolice

Pestovanie brokolice

Pestovanie brokolice nevyžaduje žiadne zvláštne zručnosti.

Musíte si však vybrať druh:

brokolica karfiolová – tvorí jednu hlavu tak, ako ju poznáte asi najlepšie, napr. z obchodu,

Brokolica stonková / špargľová – tvorí viac hlavičiek na stonke.

Výhodou brokolice je jej relatívne krátka vegetačná doba, takže môžete žať až 3x do roka.

Brokolicu si môžete predpestovať zo semienok a potom vysádzať rovno na záhon, alebo kúpiť hotové sadenice .

Prvý výsev je možné urobiť už vo februári/marci , druhý potom v apríli/máji a posledný v júni – túto brokolicu budete žať na jeseň.

Hnojenie brokolice

Brokolica potrebuje prihnojovať najmä hnojivom s obsahom dusíka – na rast zelených častí. Pretože sa však jedná o kvetovú hlavicu, malo by hnojivo obsahovať aj fosfor a draslík. Výborne má tieto zložky v sebe obsiahnuté prírodné organické hnojivo Hnojík, ktoré stačí pohádzať okolo sadeníc brokolice 1x za 14 dní.

Brokolica potrebuje slnečné stanovište, stredne ťažkú pôdu, vlhkú, ale nie premokrenú, dostatok živín – pridaný kompost, dôležité je prihnojovanie. Aby narástli hlavičky aj počas suchého leta, treba ju dostatočne zalievať – ale radšej ku koreňom.

Sadeničky vysádzame do sponu 45 x 45 cm, aby mali dostatok priestoru na rast a mohol medzi nimi cirkulovať vzduch.

NIKDY nesádzajte brokolicu po iných hlúbovinách! Môžete ju vysadiť po strukovinách (hrach, fazuľa, šošovica).

TIP : Brokolicu pre vlastnú potrebu môžete pestovať aj v kvetináčoch. Držte sa rád vyššie a kúpte si niektorú z odrôd, ktoré majú najkratšiu vegetačnú dobu: Bonanza, Marathon…

Zber brokolice

Brokolicu zberajte postupne tak, ako ste ju vysievali alebo vysádzali. Mala by mať pevné tmavo zelené hlavičky. Prezretá má kvietky žlté – konzumácii to nevadí, ale už nemá takú akosť, hodí sa však napríklad do polievky.

Brokolica sa nedá dlho skladovať – jedine snáď v chladnej pivnici, v malom množstve v chladničke.

Na zimné skladovanie odporúčame ju povariť a zamraziť.

Recepty z brokolice

Pokiaľ sa vám vaše záhradkárske práce vydarili, iste si kladiete otázku, čo uvariť z brokolice , zvlášť ak ju zberáte postupne a všetky varianty už ste skúsili. Niečo nové sa určite dozviete ďalej:

Brokolica recepty

Ako dlho variť brokolicu

Ak opomenieme šaláty z výhonkov a listov brokolice, ktoré sa konzumujú surové, veľké hlavičky brokolice musíme väčšinou povariť. Avšak nepreháňajte to, stačí, aby bola mäkká na skus, pretože inak stratí mnoho cenných látok. Ideálne je variť brokolicu 5 až 6 minút vo vriacej vode. Správne uvarená brokolica si zachová tmavo zelenú farbu. Varenú brokolicu môžete podávať osolenú ako prílohu.

Ďalšou možnosťou je predvarenú brokolicu zapekať (cca 20 minút stačí):

Zapečená brokolica

Veľmi dobrý je tento recept. Predvarenú brokolicu naukladáme do vymasteného pekáča, poukladáme najemno rozotreným cesnakom a posypeme strúhanou Nivou. Tento pokrm si zamiluje celá rodina. Brokolicu podávajte s čerstvým chlebom (najlepšie domácim) alebo varenými zemiakmi.

Zapečená brokolica so syrom

Variantom na predchádzajúci recept je, ak brokolicu zasypeme nahrubo nastrúhaným tvrdým syrom (Eidam, Ementál), zalejeme vajcom rozšľahaným v mlieku, osolíme a okoreníme. Podávame samotné, ozdobené petržlenovou vňaťou, alebo s varenými zemiakmi.

Zapečené cestoviny s brokolicou

Pre úplných začiatočníkov je určený tento recept. Cestoviny uvaríme podľa návodu, skôr na skus, brokolicu predvaríme. Oboje zmiešame, osolíme, okoreníme, dáme zapekať. Po 10 minútach zalejeme smotanou a dopečieme. Je to výdatné samostatné jedlo.

Kuracie mäso s brokolicou

Takmer nedeľný obed získate vďaka tomuto receptu: Kuracie mäso (najlepšie zo stehien) nakrájajte na menšie kúsky a orestujte na oleji na panvici. Pridajte na kúsky rozobranú brokolicu (v tomto prípade nemusí byť predvarená). Osoľte, okoreňte, môžete pridať nastrúhaný tvrdý syr alebo Nivu, ku koncu dusenia smotanu. Nechajte dodusiť pod pokrievkou. Podávajte s varenými zemiakmi, ale hodí sa aj cestoviny.

Brokolice vařená
Zapečená brokolice
Zapečené těstoviny s brokolicí
Kuřecí maso s brokolicí

Hnojenie zeleniny

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: