Chrastavivosť kôstkovín
Obsah
Chrastavivosť kôstkovín, všeobecná chrastavitosť kôstkovín
( Venturia corpophila )
Chrastavivosť kôstkovín je choroba spôsobená hubou Venturia corpophila, ktorá napáda ovocné stromy a kríky z čeľade ružovitých. Najčastejšie sa táto choroba vyskytuje na broskyňách a marhuliach, ale môžete sa s ňou stretnúť na mandľovníkoch a ďalších. Symptómy infekcie touto hubou zahŕňajú vznik hnedých škvŕn na plodoch (najčastejšie pri stopke) a listoch rastlín. Tieto škvrny sa postupne zväčšujú a môžu sa stať celkovo tmavšími. Postihnuté plody rýchlo hnijú alebo praskajú a sú zdeformované. Škvrny môžu vznikať aj na letorostiach, na listoch potom môže dochádzať k vypadávaniu pletív vo vnútri škvŕn. Choroba chrastavitosť kôstkovín sa obvykle šíri v období daždivého počasia , kedy sú rastliny vlhké, alebo pri veľkých teplotných výkyvoch. Patogén prezimuje na letorostiach alebo v kôre. K infekcii potom dochádza 3 až 4 týždne po odkvitnutí. Prevencia spočíva v tom, že je potrebné kontrolovať a odstraňovať infikované časti stromov a kríkov . V prípade, že sa choroba objaví na rastline, je možné použiť postrek fungicídom, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu tejto choroby.
Chrastavivosť kôstkovín zdravotné riziká, chrastavitosť kôstkovín – možno konzumovať?
Ak sú plody napadnuté chrastavitosťou, majú na sebe nevzhľadné škvrny, často praskajú a neskôr ich za daždivého počasia môže napadnúť aj moniliová hniloba spôsobená hubou Monilia laxa (pozri samostatný článok). Plody sú samozrejme nekvalitné, nedajú sa predávať, sú horšie spracovateľné. Plody napadnuté hnilobou nie sú vôbec konzumovateľné a pri ich konzumácii hrozia zdravotné riziká! Plody, ktoré sú zdeformované len škvrnami, je možné v domácich podmienkach olúpať a uvariť z nich napríklad marmeládu, džem alebo kompót.
Všeobecná chrastavitosť kôstkovín kedy striekať
Hoci najlepšou ochranou je prevencia, teda nakupovať odolné odrody (z marhúľ takmer všetky okrem kultivaru Paviot), udržiavať vzdušné koruny stromov a porasty vôbec, výber stanovišťa a pozemku, kde nie je tak často daždivé počasie, niekedy je potrebné siahnuť aj po chemickom postreku. Postrekovať môžete povolenými postrekmi, najlepšie 3 až 4 týždne po odkvitnutí.
Medzi povolené postreky patria:
- Baycor 25 WP (bitertanol) – 0,1 %,
- Ditán M 45 (mancozeb) – 0,2 až 0,3 %,
- Rovral 50 WP (iprodión) – 0,1%.
Napriek tomu majte stále na pamäti, že chemické postreky môžu byť potenciálne nebezpečné pre človeka, zvieratá aj prírodu okolo.
Vždy používajte ochranné pomôcky , ako sú ochranné okuliare, ochranné rukavice a ochranný odev.
Pri aplikácii postrekov nejedzte, nepite a nefajčite.
Postreky vykonávajte len za bezveterného počasia alebo maximálne za mierneho vánku.
Chrastavivostť kôstkovín ochrana
Najlepšou možnosťou, ako sa vyhnúť hubovým chorobám, medzi ktoré patrí aj chrastavitosť kôstkovín, je však dôsledné používanie organických hnojív namiesto hnojív chemických. Tieto hnojivá totiž nielenže dodajú rastlinám všetky potrebné živiny bez toho, aby ich prehnojili alebo popálili, ale navyše spôsobia, že rastliny sú oveľa viac sebestačné v boji proti chorobám a škodcom. Preto namiesto fungicídnych prostriedkov odporúčame ovocné dreviny hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, najskôr obmedzíte aj výskyt chrastavitosti kôstkovín pri náchylných stromoch.
Repelentný účinok proti škodcom má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.
Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.
Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.
Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.
Hnojivo môžete použiť ako sypké a zapraviť ho do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale. Neprekračujte odporúčané dávkovanie a postrek z hnojiva používajte maximálne 3x týždenne.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škodcovia na záhrade. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz
Zaujímavé odkazy
Chrastavivosť kôstkovín – Wiki
Chrastavivosť ničí úrodu broskýň a marhúľ. Ako ich ochrániť? – Ireceptář