Vlastné priesady jednoducho
Obsah
Vlastné priesady
Prichádzajúca jar je pre pestovateľov a záhradkárov najdôležitejšia z pohľadu úspešnosti pestovania. Nech by sme v ostatných obdobiach zabezpečili ideálne podmienky, bez starostlivej prípravy počas jari, by sme sa nedočkali požadovaného výsledku.
Rastliny s dlhou dobou rastu a teplomilné rastliny, ako paradajky, paprika, uhorky, dyne, melóny, baklažány, pór či buľvový zeler, ale i niektoré druhy letničiek, sa bežne nepestujú priamym výsevom do hriadok. Pre zabezpečenie kvalitnej úrody, treba teda včas myslieť na priesady. Ich predpestovaním je možné znížiť náklady na pestovanie a zároveň u plodín urýchliť zber úrody o 2 až 4 týždne. Vlastné priesady nám prinášajú benefit istoty zdravých, výživných a kvalitne pestovaných rastlín.
Semená
Výber rastlín, ktoré chcete v daný rok pestovať, je prvým základným krokom. Od toho sa odvíja všetko ostatné. Po výbere rastlín je potrebné sa zamerať na kvalitné osivá. Semiačka s vysokým percentom klíčivosti by mali byť samozrejmosťou. Pred samotným vysievaním môžete semienka na sadenie namočiť do vody na jednu hodinu, aby sa urýchlilo ich klíčenie.
Svetlo
Ideálny priestor pre pestovanie vlastných priesad je skleník, fóliovník alebo parenisko. V interiéri môžete využiť parapetné dosky, ale je potrebné zabezpečiť primerané množstvo svetla a tepla.
Svetelné nároky klíčiacich rastlín sú pomerne vysoké. V čase predpestovania je svetla ešte pomerne málo, čo častokrát spôsobuje, že stonky rastlín sú dlhé, tenké a slabé. Pri nižšej svetelnosti môžete použiť špeciálne lampy určené na pestovanie rastlín v interiéry.
Voda
Vlaha je pre klíčenie a rast nevyhnutnosťou. Spočiatku môžeme vlahu dodávať postrekovaním a v minipareniskách sa bude prirodzene udržiavať. Ak ich nepoužijete, je dobré zabezpečiť iné spôsoby na udržovanie potrebnej vlhkosti. Pamätajte však, že neprimerané dlhodobé premokrenie môže viesť k rozvoju hubových ochorení a padaniu sadeníc. Teplota vody, ktorou dodávame potrebnú vlhkosť by mala mať teplotu vzduchu.
Teplota
Semená v období klíčenia potrebujú vyššiu teplotu, ako v následnom období rastu. Ale u jednotlivých rastlín sa tepelné nároky na klíčenie odlišujú. Môžu byť od 10°C do 25°C až 28°C. Plodová zelenina obľubuje 25 °C, hlúboviny 18° až 20 °C, šalát okolo 20 °C.
Po vyklíčení semien je potrebné znížiť teplotu približne o 5 °C. Znížením tepla tak zabezpečíte dostatočne silné a pevné stonky pre rastliny, čím sa vyhnete mnohým problémom pri neskoršom pestovaní. Pri raste pravých listov môžete teplo mierne zvýšiť, ale pamätajte, že rozdiel v dennej a nočnej teplote v tomto období by mal predstavovať 3° C. Nezabúdajte tiež na každodenné vyvetranie a 2 týždne pred výsadbou do záhrady rastliny postupne otužovať.
Zemina na priesady
Aby klíčiace osivá mohli vyrásť v zdravé a silné rastliny potrebujú správnu zeminu. Pre klíčenie nie je vhodná bežná pôda, pretože klíčenie má špecifické nároky. Ak chcete použiť vlastnú pôdu, je potrebné ju sterilizáciou zbaviť patogénov a semien burín, rovnomerne premiešať s vyzretým kompostom a pieskom a dostatočne preosiať, aby ste zabezpečili jej primeranú priepustnosť. Najjednoduchšou voľbou sú hotové výsevné substráty, ktoré sú už dostupné v rôznych formách.
Hnojivo na priesady
Aj keď vo všeobecnosti zeminy určené na výsev sú obohatené o určité živiny, zabezpečenie kvalitných vyvážených živín pre klíčiace semená a zároveň ich ochrana pred škodcami a patogénmi, sú nevyhnutné pre zdravý rast priesad.
Takéto odporúčané organické hnojivo na priesady, ktoré sa jednoducho aplikuje, je Hmyzí trus HNOJÍK. Môžete ho dostať ako na Slovensku, tak aj v Čechách. Vďaka neutrálnemu PH nespáli korene ani mladé rastlinky a je vhodné aplikovať ho do pôdy aj pred výsevom osiva, aj pri následnom pestovaní.
Postupne a dlhodobo uvoľňuje vyvážené živiny, čím prispieva k vývoju správneho koreňového systému, zdravej imunity a zabezpečuje správnu výživu rastlinky, pri čom podporí v dospelosti jej väčšiu úrodnosť. Pri svojej bezpečnosti pre ľudí, zvieratá, rastliny a užitočný hmyz zároveň pôsobí repelentne na škodcov a patogény. Je to možné vďaka Chitínu, ktorý odlišuje HNOJÍK od ostatných hnojív a ochranných prípravkov.
Ako vypestovať priesady
Konkrétne informácie ako správne vysievať jednotlivé semená vám napovie návod na ich balení. Avšak termín výsevu osiva si starostlivo naplánujte podľa klimatickej oblasti, kde sa nachádzate. Vyhnite sa prílišnému nadhodnoteniu času predpestovania a radšej pripočítajte niekoľkodňovú rezervu pri nepriaznivom počasí v plánovanom čase výsadby.
Vo všeobecnosti sa však platí 6 až 8 týždňov pred poslednými mrazmi vo vašej oblasti. Čiže v priebehu februára či prvej polovici marca. Vo vykurovaných skleníkoch semiačka paradajky a papriky môžete vysievať už v januári, v nevykurovaných v polovici februára. Do 5 až 8 cm hlbokých zakoreňovačov naplnených správnou zeminou umiestnite semená, zasypte tenkou vrstvou substrátu a jemne utlačte. Nezabudnite zavlažiť.
Pikírovanie
Mladé priesady niektorých druhov zeleniny s dva a viac pravými listami je potrebné pikírovať, t.j. rozsadiť. Nezabudnite pred pikírovaním opäť primiešať do pôdy Hnojík a pravidelne ho dopĺňať aj v ďalších fázach vegetácie pre silné a zdravé rastliny s bohatou úrodou.
Vysadenie do záhrady
Každá sadenica potrebuje zdravý a nepoškodený koreňový bal so zdravou, silnou nadzemnou časťou bez prejavov napadnutia od škodcov a chorôb.
Vysadenie do vonkajšieho priestoru musí predchádzať tzv. otužovanie rastlín, kvôli aklimatizácii na vonkajšie podmienky. Dva týždne pred vysadením do záhrady umiestňujte priesady do vonkajšieho priestoru chráneného pred priamym slnečným žiarením a vetrom. Začnite 1 hodinou a postupne čas ich pobytu vonku predlžujte. Koncom otužovania ich už len na noc umiestňujte dnu.
O vaše rastliny sa naďalej s lásku starajte pravidelnou zálievkou i hnojením. 100-násobnej vám starostlivosť vrátia.