viŠNE

Obsah

Višne - čo o nich vieme

(Prunus cerasus)

Višňa obyčajná je ovocný strom z čeľade ružovitých , podobne ako čerešňa vtáčia/všeobecná.

Višne majú tmavočervené plody, ktoré dozrievajú počas leta. Najčastejšie druhy višní sú: amarelky, sklenenky a kyselky, ktoré sa ďalej delia do odrôd.

Amarelky sú svetlo sfarbené a sú najpodobnejšie čerešniam, majú tiež svetlú šťavu.

Sklenenky sú svetlo sfarbené a kyslasté.

Kyselky sú tmavo sfarbené a majú väčšinou srdcovitý tvar a tmavú šťavu.

Višne všeobecne obsahujú mnoho vitamínov – C a B, ďalej obsahujú jód, vápnik, draslík .

Višně

Zaujímavosť

Z višní sa zďaleka nespracovávajú len plody. Cenené je višňové drevo , a to najmä v nábytkárskom priemysle.

História pestovania višní

Květy višně

Višne je pôvodom z mierneho až subtropického pásu Európy a Ázie. Prvé višne zrejme rástli okolo Kaspického mora.

Tu je tiež pôvodný obyvatelia začali pestovať a šľachtiť.

Neskôr sa višne rozšírili po celej Európe a značnej časti Ázie. Šľachtitelia vypestovali veľkú škálu odrôd, len v Čechách si môžete vybrať z 12 schválených.

Odrody višne

Nasledujúce odrody sú tie najznámejšie a môžete si medzi nimi vybrať tú, ktorá sa najviac bude hodiť do vašej záhrady. Všetky višne sú samoprašné , tj. nepotrebujú inú višňu na to, aby kvety boli opelené.

Morela neskorá – asi najznámejšia odroda vôbec, jedná sa o kyselku, ktorá má stredne veľké, tmavo hnedočervené plody, kyslú šťavu, ktorá silne farbí. Plody sú vhodnejšie na spracovanie ako na priamy konzum. Má veľmi vysoký výnos, ktorý je stály a pravidelný. Strom má stredný, neskôr slabý rast, koruny sú malé, skôr guľovité, previsnuté (podobne ako smútočná vŕba). Je odolná voči chorobám, rastie na všetkých typoch pôd.

Morava – je to tiež kyselka, stredne guľatá, tmavočervená, vhodná na spracovanie aj priamemu konzumu. Má pravidelný výnos, najviac plodov býva v spodnej časti koruny, čo uľahčuje zber. Rast stromu je spočiatku silnejší, neskôr slabší. Je veľmi odolná voči monilióze aj mrazu. Nie je náročná na stanovište ani pôdu.

Favorit – je to amarelka, má veľkej ploche guľovité plody, veľmi šťavnaté, vhodné na priamy konzum. Má stredný, neskôr slabší rast. Nevýhodou je, že pri dlhotrvajúcich dažďoch trpia moniliózou.

Fanal – je kyselka, stredne veľká, tmavo hnedočervená, dužina je kyslá a málo vhodná na priamy konzum. Spočiatku rastie bujne, neskôr menej, v mladosti zahusťuje a je nutný rez. Odroda je veľmi odolná voči mrazu aj monilióze.

Ako pestovať višne

Višne potrebujú k úspešnému rastu stanovište, ktoré je chránené pred mrazom, vetrom a studenými dažďami. Najlepšie sa pestujú vo vyššej nadmorskej výške a na južných svahoch.

Čo sa týka pôdy, najvhodnejšia je priepustná piesočnatá alebo hlinito-piesočnatá pôda .

Na jar je potrebné skontrolovať, či višne nenapadla monilióza . Poznáte to tak, že sú konce výhonov zaschnuté. Najlepšia prvá pomoc je všetky choré konce bez milosti odrezať, a to tak, že porežete do zdravého dreva – aby nezostal ani kus napadnutého.

Hnojenie višní

Višne ocenia zelené hnojivo počas jari, potom môžu byť prihnojované dusíkatým hnojivom, v lete aj hnojivom s obsahom fosforu. Keď siahnete po Hnojíku, máte všetky dôležité zložky pohromade.

Zber – zatiaľ čo čerešne sa majú trhať so stopkou, višne sa trhajú zásadne bez stopky, pretože odtrhnutím stopky (zvlášť neopatrným) by ste poškodili plodonoš (púčik umiestnený na báze stopky) na strome.

TIP : Pokiaľ potrebujete plody na dlhšie uskladnenie a je potrebné mať aspoň časť stopky, potom je jedinou možnosťou stopky v polovici odstrihnúť.

Rez – prerezať potrebuje najmä višňu Morela neskorú, ktorá rastie previsle. Je nutné ju prerezať počas augusta. Zrežeme vetvičky, ktoré previsú. Urežeme všetky vetvy, ktoré rastú dovnútra stromu a zbytočne ho zahusťujú.

Rez pri vretene – pokiaľ pestujete len nízky stromček (vreteno), ponecháme postranné výhony a dáme ich do vodorovnej polohy (vyviažeme). Každý rok odrežeme odplodené výhony a nové výhony vypestujeme ako plodonosné. Akonáhle strom dosiahne výšku, ktorú požadujeme, zrežeme predĺžený kmeň na úroveň vodorovného postranného výhonu.

Višne recepty

Nakladané višne – budeme potrebovať 1 kg vykôstkovaných višní a 1 kg cukru. Višne aj so šťavou premiešame s cukrom, naplníme do pohárov, pokryjeme látkou, zaviažeme a dáme na slniečko. Necháme 14 dní odležať – občas skontrolujeme, že sú višne stále ponorené do cukru. Potom uložíme do studena, hodí sa na zdobenie tort, cukroviniek, v zime môžeme pridávať do čaju.

Višne v rume – recept : Tu budeme potrebovať 1 kg višní, 400 g cukru a 500 ml rumu. Višne (môžu byť vykôstkované) premiešame s cukrom a zalejeme rumom v pohároch. Nemusíme sterilizovať, pretože alkohol s cukrom urobia túto prácu za nás. Vydrží v chlade aj niekoľko rokov.

Višne zaváranie – višne sa dajú aj zavárať, podobne ako čerešne. Budeme potrebovať 1 kg višní, 1 l vody a 500 g cukru. Višne naukladáme do pohárov, vodu privedieme do varu a rozpustíme v cukor. Ešte teplým nálevom zalejeme višne. Sterilujeme 20 minút pri 85 °C.

Pečený čaj višne – tento pečený čaj si môžete vyrobiť z akéhokoľvek ovocia, ale višňový je na dlhé zimné večery najlepšie. Budete potrebovať: 1 kg višní, 500 g cukru, klinčeky, škoricu, popr. ďalšie zimné korenie. Všetky suroviny dáme na plech a zalejeme trochou vody. Pečieme v rúre na 150 ° C asi 20 minút. Potom plníme do čistých pohárov a uchovávame v chlade. Príprava čaju: 1 lyžičku zmesi zalejeme vriacou vodou v šálke, zvyšok čaju uchovávame v chladničke.

Sušené višne – kto chce uchovať višne na zimu, môže ich aj usušiť. Višne sa dajú sušiť v sušičke na ovocie aj v rúre. Je potrebné ich vykôstkovať, prepláchnuť, nechať uschnúť a potom vyskladať na mriežky sušičky alebo na papierom na pečenie vyložený plech. V sušičke sušíme podľa návodu, v rúre na 110 ° C asi 4 hodiny (aj viac, podľa obsahu vody), pritom medzi dvierka dáme varešku, aby unikala para.

Zavařování třešní
Pečený čaj višně
Sušené višně

Hnojenie stromov a kríkov s Hnojikom

Postrek

Výsledok hnojenia s Hnojíkom

Liečenie stromov

Elixír proti škodcom

Ako používať Hnojík na všetky ostatné rastliny

dávkování Hnojiku

Ako používať Hnojík

Ako používať Hnojík posypom, zálievkou či postrekom. Spôsoby zosilnenia účinku na škodcov a choroby rastlín.

ovoce a zelenina

Pestovanie rastlín podľa kategórií

Zoznámenie sa s rastlinami, ich pestovaním a hnojením prehľadne podľa druhov rastlín.

Nákup na eshope

Ďalšie zaujímavé články

Zdroje: