fytoplazmová proliferácia jablone

Obsah

Fytoplazmová proliferácia jablone – niektoré odrody sú náchylnejšie

( Candidatus Pyhloplasma mali )

Fytoplazmová proliferácia jablone je vírusová choroba , ktorá napáda výhradne jablone. Pritom niektoré odrody sú viac náchylné – napríklad Golden Delicious, Jonathan, James Grieve alebo Elstar, rovnako tak podnož M4.

To, že vám jablone napadol práve tento vírus, poznáte podľa niekoľkých príznakov:

Vírus sa prenáša vegetatívnou cestou – vrúbľovaním, očkovaním alebo podnožami, ale môžu ho prenášať aj niektoré druhy hmyzu (mery alebo kries).

Ochrana pred touto chorobou spočíva predovšetkým v zamedzení vegetatívneho množenia, dôsledná likvidácia napadnutých stromov a chemická alebo biologická ochrana proti hmyzím prenášačom.

Fytoplazmová proliferácia jablone - Candidatus Pyhloplasma mali

Fytoplazma – proliferácia jablone

Fytoplazma je špecializovaná baktéria, ktorá je obligátnym parazitom vo vodivom pletive rastlín a je obvykle prenášaná hmyzom. Ide o organizmy s priemerom menším ako 1 mikrometer. Choroba spôsobená fytoplazmou sa potom nazýva fytoplazmóza. Medzi fytoplazmózy patrí napríklad stolbur, fytoplazmová žltačka alebo fytoplazmová proliferácia jablone.

Fytoplazmy sú mikroorganizmy patriace do triedy Mollicutes , čo sú baktérie bez bunkovej steny. Sú známe aj ako fytoplazmy rastlinných chorôb a sú prenášané hmyzom, najmä voškami a niektorými druhmi cikád. Infekcie fytoplazmami môžu spôsobovať rôzne rastlinné choroby, ktoré sa prejavujú napríklad žltnutím, zakrpatenosťou, deformáciou alebo vädnutím rastlín .

Fytoplazmy napádajú cievny systém rastlín a prenášajú sa z jednej rastliny na druhú prostredníctvom hmyzu, ktorý sa živí rastlinnými šťavami. Potom sa fytoplazma rozmnožuje v rastlinných tkanivách a ovplyvňuje ich vývoj a fungovanie.

Tieto baktérie majú veľmi malý genóm a sú schopné prežívať iba vo vnútri hostiteľských rastlín alebo hmyzu. Fytoplazmy sa špecializujú na špecifické rastliny alebo druhy hmyzu, a preto sú spájané s rôznymi rastlinnými chorobami v poľnohospodárstve a záhradníctve.

Je dôležité, aby sa fytoplazmové infekcie diagnostikovali a riešili, pretože môžu spôsobiť značné škody na úrode a produkcii rastlín. Opatrenia zahŕňajú prevenciu šírenia hmyzu, použitie rezistentných odrôd rastlín, chemické ošetrenie a ďalšie integrované metódy riadenia chorôb.

Fytoplazma - proliferácia jablone

Fytoplazmová proliferácia jablone prevencia

K preventívnym opatreniam proti tejto vírusovej chorobe patria:

Ďalšou možnosťou je použitie a aplikácia prírodného organického hnojiva, ktoré spôsobia, že rastliny/dreviny budú viac odolné voči chorobám i škodcom.

Medzi tieto prírodné organické hnojivá patrí napríklad aj Hnojík – viď ďalej.

Fytoplazmová proliferácia jablone ochrana

Hoci žiadne hnojivo nedokáže vyliečiť napadnuté ovocné dreviny a zlikvidovať vírusové nákazy, napriek tomu je však použitie organických hnojív veľmi účinné v potláčaní príznakov chorôb a hlavne vo zvyšovaní obranyschopnosti rastlín/drevin. Preto odporúčame ovocné dreviny hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Ak použijete Hnojík po celú sezónu, je veľmi pravdepodobné, že ovocné stromy fytoplazmovou proliferáciou vôbec neochorejú.

Repelentný účinok proti škodcom či chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo vyzlekoch. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.

Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb.

Ďalší spôsob, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín. Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny.

Hnojivo sa dá použiť ako sypké a zapraviť do pôdy, alebo ako roztok , ktorým môžete ovocné stromy zalievať alebo v prípade potreby aj postriekať. Vždy dbajte pokynov na obale. Používajte hnojivo podľa odporúčaní a podľa odporúčaných dávok. Roztok sa dá aplikovať až 3x týždenne, aby priniesol očakávaný efekt.

Hmyzí trus Hnojík - České organické hnojivo

Zdroje:

Zaujímavé odkazy

Fytoplazma – Wiki

Fytoplazmová proliferácia jablone – Eagri