Cukrovka (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. altissima)

Forma repy s hrubým a sladkým koreňom, poľná plodina na produkciu cukru
 
  • Stanovište: hlboká, živná a humusom bohatá pôda s dostatkom vlhkosti
  • Priestor pre rastliny: 40 x 50 cm
  • Doba výsevu: marec–apríl
  • Doba zberu: september–október
 
Z kŕmnej repy (repy burákovej), ktorá v koreni obsahuje 1,3–3 % cukru, bola v 19. storočí vyšľachtená forma s 20 % cukru a tá sa stala základom produkcie repného cukru v oblastiach s miernym podnebím.
 
Dvojročná rastlina z čeľade láskavcovitých (Amaranthaceae) zhromažďuje v prvom roku rastu živné rezervné látky v zhrubnutom, hlboko siahajúcom koreni (až 2 m) a v druhom roku rastu ich využíva pri vývine 1,4–2 m vysokého kvetenstva.
 
Ak sa korene pozbierajú na jeseň v prvom roku, možno zhodnotiť obsahovaný cukor. Pri najjednoduchšom spôsobe získavania sa vytlačí šťava z čerstvo pozbieraných a očistených rep a varí sa do hustoty sirupu.
 
Vzniknutá melasa predstavuje nerafinovanú cukrovú šťavu.
Cukrovka (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. altissima)
Cukrovka (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. altissima)

Pestovanie

Aj keď sa cukrovka v záhradách vyskytuje len zriedka, predsa tu v krátkosti uvádzame jej pestovanie:

Ak sa vysievajú klbíčka obsahujúce niekoľko semien, vyrastie tesne vedľa seba viac semenáčikov, a tie sa musia vyjednotiť. Je však možné zohnať aj jednoklíčkové osivo a po jeho výseve nie je vyjednocovanie nutné. Vo vzdialenosti 50 cm od seba sa vytiahnu výsevné brázdy 2 cm hlboké a do nich sa potom vysievajú „semená“ v odstupe 40 cm.

Počas celého rastu repy, teda až do augusta, má byť pôda rovnomerne vlhká. Pri dozrievaní koreňov podporuje tvorbu cukru dostatok slnečného žiarenia a tepla až do konca septembra. Počas celej pestovateľskej doby je potrebné opatrné okopávanie na prevzdušnenie pôdy a zničenie burín medzi rastlinami.

Najmä v prvej polovici rastového obdobia, kým sa porast zapojí, nemá sa na povrchu pôdy vyskytovať tvrdá kôra.