baktériová škvrnitosť listov
Obsah
Baktériová škvrnitosť listov uhoriek
( Pseudomonas syringae) )
Baktériová škvrnitosť listov uhoriek , známa tiež ako baktériová škvrnitosť alebo pseudomonas / pseudomonáda škvrnitosti listov uhoriek , je rastlinná choroba spôsobená baktériou Pseudomonas syringae . Táto baktéria je považovaná za komplex, ktorý zahŕňa niekoľko rôznych kmeňov, ktoré môžu napádať rôzne druhy rastlín, vrátane uhoriek, paradajok, zemiakov, ruží atď.
Symptómy bakterióvej škvrnitosti listov uhoriek sa zvyčajne prejavujú ako hnedé alebo čierne škvrny na listoch rastlín . Škvrny môžu byť rôznych tvarov a veľkostí a často sa objavujú na listoch bližšie k stopke. Infikované listy môžu tiež vykazovať žlté alebo hnedé oblasti medzi žilkami. Baktérie môžu napadnúť aj ďalšie časti rastlín, vrátane plodov, stoniek a kvetov.
Pseudomonas syringae sa šíri prostredníctvom vody, dažďa, vetra, hmyzu a kontaminovaných nástrojov alebo rúk. Baktérie môžu preniknúť do rastlín cez poranenia na povrchu listov alebo prostredníctvom prirodzených otvorov, ako sú prieduchy.
Prevencia a riadenie bakterióvej škvrnitosti listov uhoriek zahŕňa niekoľko opatrení. Je dôležité zvoliť odolné odrody uhoriek a dodržiavať dobré poľnohospodárske postupy, ako je udržiavanie zdravých rastlín a odstránenie postihnutých rastlín . Dôkladné čistenie nástrojov a obmedzovanie zavlečenia baktérií do pestovateľských priestorov je tiež dôležité. V niektorých prípadoch sa môže použiť chemická ochrana meďnatými , ale je dôležité zvoliť prípravky schválené pre danú rastlinu a postupovať podľa príslušných návodov.
Baktériová škvrnitosť listov zemiakov
Baktériová škvrnitosť listov môže tiež postihnúť zemiaky. Baktérie Pseudomonas syringae , ktorá je zodpovedná za túto chorobu , môže napadnúť rôzne druhy rastlín , vrátane zemiakov . Symptómy bakterióvej škvrnitosti listov na zemiakoch sú obdobné ako u iných rastlín. Môžu sa objaviť hnedé až čierne škvrny na listoch, ktoré môžu byť rôznych tvarov a veľkostí. Infikované listy sa často objavujú bližšie k stopke a môžu tiež vykazovať žlté oblasti medzi žilkami.
Baktériová škvrnitosť listov zemiakov môže spôsobiť výrazný úbytok výnosu zemiakových hľúz. Infikované rastliny môžu mať slabší rast a menej vyvinuté hľuzy. Infekcia môže tiež ovplyvniť kvalitu zemiakov, čo môže mať negatívny vplyv na ich skladovateľnosť a predaj.
Prevencia a riadenie bakterióvej škvrnitosti listov zemiakov zahŕňa podobné opatrenia ako u uhoriek . Je dôležité zvoliť odolné odrody zemiakov a dodržiavať správne poľnohospodárske postupy, ako je striedanie plodín, odstránenie postihnutých rastlín a udržiavanie zdravého prostredia pre rast zemiakov. Pri výskyte choroby je možné použiť chemickú ochranu, ale je dôležité zvoliť vhodné prípravky a postupovať podľa pokynov a predpisov.
Baktériová škvrnitosť listov ruže
Baktériová škvrnitosť listov u ruží je tiež známa ako pseudomonáda škvrnitosti ruží alebo baktériová škvrnitosť ruží. Táto choroba je spôsobená baktériou Pseudomonas syringae pv. maculicola. Pri infekcii týmito baktériami sa na listoch ruží objavujú charakteristické symptómy.
Symptómy bakterióvej škvrnitosti listov pri ružiach zahŕňajú vznik malých čiernych alebo hnedých škvŕn na povrchu listov. Škvrny sú obvykle okrúhleho tvaru a môžu sa spájať do väčších oblastí. Postihnuté listy môžu tiež stmavnúť alebo zaschnúť a nakoniec opadať. Baktériová škvrnitosť sa obvykle nešíri na kvety ruží, ale môže postihnúť aj stonky .
Infekcia bakterióvou škvrnitosťou ruží sa často vyskytuje vo vlhkom a teplom prostredí , ktoré prispieva k rýchlejšiemu šíreniu baktérií. Baktérie môžu byť prenášané dažďom, vetrom, hmyzom alebo kontaminovanými nástrojmi a rukami.
Prevencia a riadenie bakterióvej škvrnitosti listov pri ružiach zahŕňa rôzne opatrenia. Dôležité je udržiavať zdravé ruže prostredníctvom správneho zavlažovania, dostatočného odvetrania a odstránením postihnutých listov a rastlín. Tiež je vhodné zvoliť odolné odrody ruží (Cherry lady, Black Forest Rose, Dolomiti, Gartenpass). Pri pestovaní ruží je dôležité dodržiavať hygienické opatrenia, ako je čistota nástrojov a obmedzenie zavlečenia baktérií do pestovateľských priestorov.
V prípade vážnej infekcie sa môže použiť chemická ochrana , ale je dôležité zvoliť prípravky schválené na použitie pri ružiach a postupovať podľa pokynov výrobcu.
Ak sa stretnete s podozrením na bakterióvú škvrnitosť listov pri ružiach, odporúčame kontaktovať odborníka na ruže alebo záhradného poradcu, ktorý vám pomôže so správnou diagnózou a odporučí ďalší postup pri riadení tejto choroby.
Baktériová škvrnitosť listov ochrana
Aj keď dodržíte všetky vyššie uvedené odporúčania (vertikálne vedenie rastlín – najmä pri uhorkách, likvidácia napadnutých rastlín, likvidácia pozberových zvyškov, obmedzenie pohybu v poraste za dažďa alebo za vlhka, opatrná zálievka, výber odolných kultivarov, postrek meďnatými prípravkami), rovnako sa niekedy môže stať, že baktériová škvrnitosť na vaše uhorky, zemiaky, ruže a iné plodiny udrie. Potom odporúčame všetky tieto rastliny hnojiť Hnojíkom. Toto prírodné organické hnojivo totiž obsahuje ľahký pomer svlečkov múčnych červov . Repelentný účinok proti škodcom, ale aj chorobám má na svedomí chitín , ktorý je obsiahnutý vo svlečkách. Chitín je prírodný biopolymér , ktorý sa nachádza v exoskelete hmyzu, kôrovcov a ďalších bezstavovcov, ale aj v bunkových stenách niektorých húb. Je veľmi odolný a môže poskytnúť rôzne výhody rastlinám, pokiaľ sa používa ako doplnok.
Jedným z kľúčových spôsobov, ako chitín posilňuje rastliny, je podpora ich imunitného systému. Rastliny majú schopnosť rozpoznávať chitín ako signál prítomnosti škodcov alebo chorôb. To môže vyvolať obrannú reakciu, známu ako „indukovaná systémová rezistencia“ (ISR). Keď sa rastliny stretnú s chitínom, môžu aktivovať gény súvisiace s obranou a produkovať obranné chemikálie, ktoré im pomáhajú lepšie odolávať útokom škodcov a chorôb. Ďalším spôsobom, akým môže chitín posilňovať rastliny, je jeho schopnosť podporovať rast prospešných mikroorganizmov v pôde, ako sú chitinolytické baktérie. Tieto baktérie rozkladajú chitín na jednoduchšie zlúčeniny, ktoré rastliny môžu využiť ako zdroj živín. Súčasne tieto baktérie môžu konkurovať patogénnym organizmom, čo znižuje riziko chorôb rastlín.
Navyše chitín môže zlepšovať štruktúru pôdy tým, že podporuje tvorbu agregátov pôdnych častíc , čo môže zlepšiť priepustnosť pôdy pre vodu a vzduch a tiež zlepšiť schopnosť pôdy zadržiavať živiny. Hnojivo môžete používať ako sypké a zapraviť ho do pôdy, alebo ako roztok , ktorým rastliny zalejete alebo v prípade potreby aj postriekate. Vždy však dbajte pokynov na obale a dodržujte odporúčané dávkovanie. Pri výskyte choroby je možné postriekať rastliny až 3x týždenne.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rád pre záhradkárov, Ottovo vydavateľstvo, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škodcovia na záhrade. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz