Cibuľa kuchynská (Allium cepa)

Cibuľa mnohostranne použiteľná v kuchyni, vyskytuje sa v mnohých odrodách

  • Stanovište: slnečné, teplé, pôdy humózne a hlboké
  • Priestor pre rastliny: závislý od odrody
  • Doba pestovania: jar alebo jeseň
  • Doba zberu: august–september, máj–júl
  • Množenie: priamym výsevom (možné aj presádzanie) alebo pestovanie zo sadzačky

 

Cibuľa kuchynská pravdepodobne pochádza zo Strednej Ázie. Už v praveku sa preukázateľne pestovala na liečebné účely a ako zelenina, takže patrí k najstarším kultúrnym rastlinám. V súčasnosti je pestovanie cibule rozšírené po celom svete. Najviac sa jej darí v teplých a slnečných oblastiach s dostatkom dažďových zrážok počas hlavného rastového obdobia. Vhodné sú stredne ťažké, záhrevné pôdy, ktoré nie sú priamo hnojené čerstvým maštaľným hnojom.

Cibuľa kuchynská (Allium cepa)
Cibuľa kuchynská (Allium cepa) patrí k najobľúbenejším a najčastejšie používaným druhom zeleniny na dochutenie jedál. Najlepšie sa jej darí v stredne ťažkých, humóznych pôdach a pri dostatku tepla a svetla. Bežná je jarná kultúra, no je možná aj jesenná.

Pestovanie

Cibuľa kuchynská (Allium cepa)

Cibuľu možno pestovať z priameho výsevu na jar (hĺbka výsevu 2–3 cm), letný výsev na prezimovanie je možný len v klimaticky priaznivých oblastiach. Sadenice sa dajú aj presádzať. Pestovanie zo sadzačky (malé cibuľky z výsevu v predchádzajúcom roku) trvá kratšie ako z výsevu. Najvhodnejšia je sadzačka malej veľkosti (cibuľky menšie ako 2 cm), ktorá nevytvára predčasne kvety. Sadzačka sa vysádza v marci až apríli vo vzdialenosti 25 × 6 cm a potom počas dlhého dňa cibule dorastajú.

Počiatočný rast cibule je pomalý, preto je potrebné plieť a kypriť pôdu. Za sucha v júni a júli sa zálievkou podporí rast cibúľ. Od konca augusta, keď vňať polehne, cibule dozrievajú. Dosušené cibule sa na suchom mieste lepšie skladujú.

Niektoré nové odrody (‘Presto’, ‘Romy’) možno pestovať zo sadzačky, ktorá sa vysádza koncom septembra a cez zimu sa prikrýva slamou. Cibuľa sa zberá už od mája.

Choroby a škodcovia

Na cibuľu často útočia niektoré choroby a škodcovia: pleseň cibuľová, krčková hniloba, cibuľová múčnatka a cibuľový mol. Odrody cibule sa líšia tvarom, farbou, veľkosťou, dĺžkou pestovacej doby a spôsobom použitia (suchá cibuľa, sadzačka, cibuľka s vňaťou, zeleninová cibuľa). Dnešné šľachtené odrody cibule kuchynskej vznikli z krajových odrôd (Všetatská, Hradecká atď.), a tak to bolo nielen u nás, ale aj v iných krajinách.

Zeleninové cibule

Ako zeleninové sa označujú odrody s veľkými cibuľami, miernou chuťou a bielym vnútrom. Doteraz sa pestovali najmä v Španielsku, Portugalsku a USA. Môžu sa pestovať aj u nás, ale príliš vlhké polohy im nevyhovujú. Vysievajú sa v apríli priamo na stanovište alebo sa predpestované sadenice vysádzajú v apríli vonku (25 × 15 cm). Zrelé zeleninové cibule sú chúlostivé na otlačenie a nevydržia dlho. Najznámejšie odrody: ‘The Kelsae’, ‘Exhibition’, ‘Denia’, ‘Yellow Sweet Spanish Sperlings Jumbo’.

Cibuľky na vňať

Naťové odrody tvoria malé cibuľky a listy s dlhou bielou pošvou. Konzumnou časťou sú najmä listy, nie cibuľa. Podľa odrody a klímy je možný jarný alebo jesenný výsev.

Odrody:

  • ‘Weisse Frühlingszwiebel’,
  • ‘Weisse Königin’,
  • ‘Kaigaro’,
  • ‘Evergreen Bunching’,
  • ‘Keep Well’,
  • ‘Dragon Eye’
  • a ‘White Spear’.
Cibuľky na vňať
Pri naťových cibuliach nezáleží až tak na veľkosti cibúľ, ale viac na listoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *